Stenoza pilorica

/ / Modificat: 2011-05-23
Stenoza pilorica

Stenoza pilorica este o afectiune care afecteaza tractul gastrointestinal la bebelusi. Poate cauza varsaturi bruste la copii, care pot duce la complicatii grave, ca deshidratare si dezechilibre ale nivelului de sare si al altor fluide din organism. Este o problema ce necesita tratament imediat. Acesta se realizeaza pe cale chirurgicala.

Stenoza pilorica se caracterizeaza printr-o ingustare organica sau functionala a sfincterului piloric. Sfincterul piloric este portiunea terminala a stomacului intalnita la legatura acestuia cu duodenul si are rolul de a goli continutul gastric in duoden.

La copii, aceasta mai este numita si stenoza pilorica hipertrofica infantila. Este o afectiune comuna printre copii. Exista de 4 ori mai multe sanse sa apara la primul nou-nascut al familiei de sex masculin si exista dovezi stiintifice care atesta faptul ca se transmite pe cale ereditara.

Care este cauza?

Nu se stie exact care este cauza ingustarii sfincterului piloric, cauza care sta la baza aparitiei bolii. Poate fi vorba de o combinatie de mai multi factori:

  • de exemplu, administrarea eritromicinei in primele 2 saptamani dupa nastere;

  • deficitul de NOS (sinteza oxidului nitric);

  • hipergastrinemia infantila.

S-a demonstrat ca exista o predispozitie genetica de declansare a bolii, dar poate fi cauzata si de o hipertrofie musculara dezvoltata in primele saptamani de viata.

Care sunt simptomele stenozei pilorice la bebelusi?

Simptomele isi fac aparitia cam la 3 saptamani dupa nastere si includ:

  • varsaturi (este primul semn si este diferit de regurgitarea obisnuita, poate avea un miros intepator si lapticul poate fi usor inchegat);

  • pofta de mancare dupa varsaturi (dupa fiecare episod vomitiv bebelusul va cere sa manance);

  • schimbari in scaun (mai putine cantitativ, mai rare - constipatia, cu mucus in ele);

  • scaderea brusca in greutate sau absenta cresterii in greutate;

  • stare letargica;

  • crampe abdominale;

  • eructatii;

  • deshidratare.

Cum se pune diagnsoticul?

Stenoza pilorica se diagnosticheaza de obicei in jurul varstei de 6 luni la bebelusi. Medicii observa cu atentie simptomele, palpeaza abdomenul si eventual recurg si la alte forme de investigare inainte de a pune diagnosticul:

  • ultrasonografia;

  • analize de sange;

  • radioscopia etc.

Cum se trateaza?

Atunci cand un bebelus este depistat cu stenoza pilorica el este internat in spital si este pregatit pentru operatie. Interventia chirugicala este singurul tratament pentru corectarea problemei de la nivelul sfincterului piloric.

Procedura se numeste piloromiotomie si presupune taierea in muschiul piloric ingustat in scopul de a debloca sfincterul piloric si trecerea dintre stomac si duoden.

Interventia se mai poate face si prin laparoscopie, o tehnica care foloseste un mic tub numit laparoscop amplasat printr-o incizie in cavitatea abdominala pentru ca medicul sa observe indeaproape problema si sa o corecteze.

Dilatarea zonei de stenoza poate fi realizata si prin endoscopie, insa nu asigura un tratament permanent si nu garanteaza ca problema nu va reveni. Cea care asigura o deblocare permanenta, fara riscul de a mai reveni, este piloromiotomia.

In afara tratamentului chirurgical, medicii au in vedere si reechilibrarea hidroelectrolitica si golirea constanta a continului gastric.

Majoritatea copiilor pot reveni la hranirea normala chiar la cateva ore dupa operatie sau la maxim o zi sau doua.

Taguri Afectiuni gastrointestinale bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre