- Fetita mea in varsta de 9 saptamani vomita in jet de aprox 3-4 ori/saptamana, uneori in fiecare zi, chiar daca eructeaza la fiecare supt de mai multe ori. Ii aud respiratia foarte ingreunata, nasul incarcat chiar daca este curatat. Aceleasi sunete le scoate si din gat, ca si cum ar avea ceva permenent acolo. Are senzatia de a inghiti deseori chiar si in timpul somnului. Frecvent are senzatia de voma deschizand gurita larg si mimand parca gestul de voma. Fetita este activa, arata bine si nu are febra. Va rog din tot sufletul sa ma ajutati spunandu-mi opinia dvs.
Raspuns:In primul rand trebuie facuta diferenta intre regurgitatii si varsaturi. Regurgitatia este eliminarea pe gurita de aer impreuna cu o cantitate mica de lapte nemodificat, la scurt timp dupa masa. Varsaturile sunt mai abundente, survin de obicei la un interval mai mare dupa masa (cu exceptia unor malformatii ale tubului digestiv, cand apar precoce dupa alimentare) si contin lapte adesea digerat (branzit) care este proiectat la distanta.
In primul rand trebuie facuta diferenta intre regurgitatii si varsaturi. Regurgitatia este eliminarea pe gurita de aer impreuna cu o cantitate mica de lapte nemodificat, la scurt timp dupa masa. Varsaturile sunt mai abundente, survin de obicei la un interval mai mare dupa masa (cu exceptia unor malformatii ale tubului digestiv, cand apar precoce dupa alimentare) si contin lapte adesea digerat (branzit) care este proiectat la distanta.
In timp ce regurgitatiile nu sunt considerate patologice, varsaturile pot fi semnul unor boli, a unor greseli in alimentare sau pot apare la copiii care sug repede, inghitind mult aer. Pentru a preveni varsaturile dupa alimentare sugarul trebuie tinut pentru eructare (evacuarea aerului din stomac) in brate in pozitie verticala, 3-5 minute dupa masa, apoi va fi culcat pe partea dreapta.
Daca varsaturile sunt in cantitati mari si sunt dese, ele pot duce in timp la stagnare sau scadere ponderala, deshidratare, malnutritie etc.
Varsatura este un simptom foarte frecvent in primele luni de viata, aparand la 60% dintre nou-nascutii sanatosi. Starile patologice care se insotesc de varsaturi cronice sunt numeroase si este dificil de exprimat o parere doar pe baza unor informatii atat de putine.
Pot fi afectiuni care tin de tubul digestiv (obstructii intestinale, stenoza pilorica, refluxul gastro-esofagian, boala Hirschprung), hernia hiatala sau poate apare in cadrul unor infectii acute ( infectii respiratorii, septicemie, meningita, alergie la lapte, tulburari metabolice etc.)
O cauza de varsatura cronica destul de frecventa la sugar este refluxul gastro-esofagian, in care varsaturile sau regurgitatiile abundente dupa masa se produc atunci cand sugarul este in pozitie culcat, tipa sau i se palpeaza abdomenul. Manifestarile apar curand dupa nastere, varsaturile avand caracter exploziv si unii copii pot dezvolta pneumonii recurente, wheezing nocturn (respiratie suieratoare) si chiar bronhospasm.
Chiar si fara tratament, in cazul acestei afectiuni simptomele dispar in 60% din cazuri pana la varsta de 2 ani.
Dar aceasta este numai una dintre cauzele posibile: este nevoie de un examen medical si probabil cateva investigatii pentru a putea stabili un diagnostic si a indica un eventual tratament. Multa sanatate!
Alina Pop-Began
- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-
Detalii specialist