Sindromul alcoolismului fetal afecteaza copiii a caror mama a consumat cantitati mari de alcool in timpul sarcinii.
Atunci cand o femeie consuma alcool in timpul sarcinii, ea isi asuma riscul ca va da nastere unui bebelus cu defecte fizice sau psihice care il vor afecta pentru tot restul vietii. Un bebelus se poate naste in aceste conditii cu sindromul alcoolismului fetal sau cu efecte ale alcoolismului fetal (o forma mai usoara a sindromului).
Cu toate acestea, sunt inca multe femei care continua sa bea in timpul sarcinii, fara sa tina cont de consecinte.
Semne si simptome
Daca ai adoptat un copil sau ai consumat alcool in timpul sarcinii si crezi ca bebelusul/copilul tau ar putea avea sindromul alcoolismului fetal, uita-te dupa urmatoarele semne caracteristice sindromului:
• Greutate scazuta la nastere
• Circumferinta mica a capului
• Dificultati in a lua in greutate
• Dezvoltare fizica anevoioasa
• Disfunctii ale organelor
• Anormalitati ale fetei, inclusiv pleoape mai mici, pometi mai plati, spatiu foarte mic intre buza superioara si baza nasului
• Epilepsie
• Coordonare precara a mainilor si picioarelor si probleme in activitati motorii fine
• Abilitati de socializare precare, dificultati in a-si construi si mentine prietenii, dificultai in a se regasi in anumite grupuri
• Lipsa imaginatiei sau a curiozitatii
• Dificulatate in a invata, inclusiv memorie deficitara, inabilitatea de a intelege concepte de tipul timpului sau banilor, dificultati in a intelege vorbele, dificulatati in rezolvarea problemelor
• Probleme de comportament, inclusiv hiperactivitatea, inabilitatea de a se concentra, incapatanarea, impulsivitatea, anxietatea si detasarea sociala
Copiii cu efecte ale alcoolismului fetal pot prezenta aceleasi simptome, dar cu un grad scazut al gravitatii.
Diagnosticare si efecte pe termen lung
Problemele asociate cu sindromul alcoolismului fetal tind sa se intensifice pe masura ce copiii trec in viata de adult. Acestea pot sa includa probleme legate de sanatatea mentala, probleme cu legea si inabilitatea de a trai independent.
Copiii cu efecte ale alcoolismului fetal raman de obicei nediagnosticati. La fel se intampla si cu copiii care sufera de o conditie medicala adiacenta, legata de dezvoltarea neurologica, o categorie separata, recunoscuta de curand de medici. Copiii care sufera de asa ceva au doar probleme psihice/emotionale din cauza alcoolului consumat in sarcina de mama lor, fara a avea probleme fizice.
De multe ori, copiii care sufera de aceasta problema conexa vor fi considerati doar incapatanati sau se va considera ca "aceasta este personalitatea lor". S-ar putea sa aiba rezultate bune la testele de inteligenta, dar problemele de comportament le vor afecta sansele de reusita.
Pentru ei se recomanda programe educationale speciale, intalniri cu medici specialisti pe probleme de comportament si profesori care sa le inteleaga problema.
Alcoolul in sarcina
Este clar faptul ca alcoolul in sarcina dauneaza grav fatului, dar unde se trage linia la consumul de bauturi alcoolice? Cat de mult este prea mult?
Nu se stie cu exactitate care este cantitatea de alcool care poate duce la sindromul alcoolismului fetal. La momentul actual se stie doar ca factorii care prezinta risc sunt: cantitatea de alcool consumata, stadiul in care se afla sarcina (cel mai periculos este consumul de alcool in primul trimestru) si frecventa consumului de alcool. Alti factori care pot interfera sunt: varsta mamei, ora, mancarea cu care a fost consumat alcoolul etc.
Felul in care este procesat alcoolul este diferit de la femeie la femeie. Fatul tinde sa primeasca mai mult alcool deoarece bautura trece usor prin placenta iar bebelusul nu poate elimina alcoolul la fel de usor ca un adult. El va avea alcoolul in sistem pentru mai mult timp decat mama sa.
Riscul ca alcoolul sa dauneze fatului se mentine pe tot parcursul sarcinii, nu numai in primul trimestru, cand creierul lui este inca in dezvoltare. In primele luni de sarcina se intampla ca o femeie sa nu stie ca este insarcinata si atunci sa bea alcool fara sa-si dea seama de pericolul pe care acesta il prezinta. Este important ca atunci cand te hotarasti sa ramai insarcinata sa adopti un stil de viata sanatos, inainte de a se produce evenimentul.
Oamenii de stiinta stiu ca un consum frecvent de cantitati mari de alcool poate rezulta in sindromul alcoolismului fetal. Femeile care beau in mod frecvent cantitati mari de alcool (mai mult de 6 unitati pe zi) sunt mai expuse riscului decat cele care beau doar ocazional cantitati mari de alcool. Cantitatile mici de alcool pot duce insa la prezenta efectelor alcoolismului fetal.
O unitate de alcool este echivalenta (aproximativ) cu:
• O jumatate de sticla de bere obisnuita
• Un sfert de sticla de bere strong
• Doua treimi de sticla de bauturi alcopop
• Un pahar mic de vin
• Un pahar foarte mic de bautura spirtoasa
• Un pahar mic de vin aromatizat
Opiniile asupra cantitatilor mici de alcool si efectul lor asupra sarcinii sunt divergente. Se pare ca majoritatea expertilor sunt de acord ca una, doua unitati, nu mai mult de o data sau de doua ori pe saptamana, nu prezinta riscuri pentru fat, dar nu poti fi nicio data destul de precauta.
"O viitoare mamica care consuma alcool se joaca cu sanatatea bebelusului sau. Daca beti un pahar de vin sau bere, bebelusul din burtica bea si el o data cu voi. Prin circulatia sangvina tot ce mancati sau beti ajunge la placenta,deci la bebelus. (...) Un copil a carui mama a consumat alcool poate fi aparent normal, in timp insa pot sa apara tulburari de auz, va invata greu sa vorbeasca, este dezorientat cu tulburari de comportament. Fiecare viitoare mamica trebuie sa se informeze, nu putem sa gandim ca acum 30-40 de ani." dorian; Localitate: CONSTANTA
Citeste si Alternative la bauturile alcoolice in sarcina.