Bioritmul bebelusilor este influentat de anotimpul in care este nascut. Sanatatea, starea emotionala sau chiar capacitatile intelectuale sunt influentate de schimbarile de sezon, forma lunii, de zile sau de nopti. Gradul de luminozitate al sezonului in care s-au nascut este cel care joaca un rol esential in modelarea comportamentului si sanatatii lor.
Bioritmul este definit de fluctuatiile lunare naturale care guverneaza fiinta umana. Exista 3 cicluri esentiale care compun bioritmul:
- fizic;
- emotional;
- intelectual.
Fiecare dintre aceste cicluri incepe de la momentul nasterii si cunoaste fluctuatii constante de la o perioada la alta. Ceasul biologic sau bioritmul circadian inregistreaza si recunoaste durata zilei (insorita) si adapteaza organismul si comportamentul in functie nivelul de luminozitate al fiecarui anotimp.
Bebelusii nascuti primavara
Copiii nascuti in sezonul de primavara sufera de mai multe afectiuni medicale, dar ii intrec pe ceilalti la capitolul intelectual. Predispozitia la astm apare ca urmare a multimii de virusi ce invadeaza natura in lunile primavaratice si afecteaza respiratia. In plus, ei mai prezinta riscuri crescute de diabet de tip 1, scleroza multipla sau schizofrenie. Specialistii sustin ca aceste afectiuni pot aparea in urma expunerii gravidei la anumiti factori de mediu in timpul sarcinii.
Ei sunt predispusi la aparitia astmului, anorexiei si chiar leucemiei (specialistii sustin ca aprilie este luna de varf in care se nasc copii cu risc crescut de leucemie). Dar pe de alta parte, ei sunt mandria oricarui parinte, avand un coeficient de inteligenta peste media normala.
Bebelusii nascuti vara
Bebelusii nascuti in cel mai calduros sezon al anului sunt protejati si guvernati de soare. Acesta este elementul esential din viata lor care ii ajuta sa aiba o viata vesela si fericita. Lumina este cea care ii domina si le influenteaza viata. Ei reusesc sa se adapteze mai usor frigului si anotimpurilor cu luminozitate scazuta. Insa exista si efecte nocive ale expunerii la luminozitate extrema, acestia fiind mai preidspusi la probleme de vedere.
In plus, specialistii au observat ca micutii nascuti in anotimpul torid sunt mai putin predispusi la alergii, in special cele la iarba sau polen. Se pare ca gravidele care au ultimele luni de sarcina pe timp de vara creeaza mai multi anticorpi in organism, care trec la fat si ii protejeaza de reactiile la cele mai cunoscute alergii de vara.
Femeile nascute vara au mai putine sanse sa dea nastere mai multor copii. Se pare ca ele sunt predispuse sa aiba o familie restransa, fiindu-le foarte greu sa ramana insarcinate de mai multe ori.
Bebelusii nascuti toamna
La polul opus copiilor nascuti vara, bebelusii nascuti toamna au un risc mai mare de a dezvolta alergii, in special alimentare.
Acesti copii sunt si cei mai longevivi, spun expertii. Longevitatea apare ca urmare a faptului ca nascutii in sezonul de toamna sunt mai sanatosi decat altii. Gravidele beneficiaza de o multime de avantaje in timpul sarcinii, mai ales prin absorbtia unei cantitati mari de vitamina D de la expunerea la soare.
Dintre toate sezoanele, toamna este cea care ofera mamicilor copiii cei mai activi din punct de vedre fizic.
Bebelusii nascuti iarna
Iarna nu este un anotimp favorabil pentru bioritmul si ceasul biologic al bebelusilor. Se pare ca durata perioadei de lumina la care este expus copilul in primele saptamni de viata ii influenteaza dezvoltarea creierului. Este un fact de biologie sezonala.
Acestia sunt predispusi la o multime de tulburari si afectiuni mentale - depresie bipolara, depresie de iarna, schizofrenie si prezinta riscul dezvoltarii unor patologii neurologice.
Bebelusii nascuti iarna sunt mai lenti in activitatile zilnice fata de cei nascuti in alte anotimpuri. Se pare ca acest lucru se intampla din cauza luminozitatii scazute din timpul zilei la care sunt expusi. Ei sunt persoane confortabile si comode, care prefera sa evite activitatile ce presupun eforturi mari.
Acesti copii sunt mai inalti decat restul. Expertii explica acest lucru pe baza faptului ca zilele sunt lungi in timpul sarcinii, pana la momentul nasterii, si femeile primesc mai multa vitamina D.
Foto: rfconcepts.co.uk