Capul turtit (plagiocefalia pozitionala)

/ / Modificat: 2012-01-10
Capul turtit (plagiocefalia pozitionala)

Forma capului nou-nascutilor este influentata de presiunea pe care o suporta la nastere naturala, cand micutul este scos prin canalul de nastere. Multi copii au atunci un cap care pare ascutit sau alungit ceea ce este firesc. Daca observi insa ca micutul dezvolta in timp o parte a capului aplatizata sau turtita atunci poate fi un semn de plagiocefalie pozitionala sau de sindrom al capului turtit.

Ce este plagiocefalia pozitionala?

Plagiocefalia pozitionala este o afectiune medicala care se caracterizeaza prin aplatizarea unei portiuni a capului copilului (baza capului sau fata laterala). In acea zona se observa o crestere rara a parului sau deloc.

Care este cauza capului turtit la bebelusi?

Oasele craniene ale bebelusului sunt foarte moi la nastere pentru ca astfel permit creierului copilului sa se dezvolte in timp.

Din cauza aceasta ele sunt predispuse la aplatizare.

Sindromul capului turtit apare adesea atunci cand bebelusul doarme in aceeasi pozitie timp indelungat (pe spate).  Medicii recomanda mamicilor sa ii adoarma mai mult pe spate din cauza riscului sindromului de moarte subita care poate aparea daca sugarul doarme pe burta. Somnul pe spate, precum si petrecerea unui timp indelungat in aceeasi pozitie in timpul zilei determina turtirea capului micutilor.

O alta cauza care contribuie la aparitia plagiocefaliei pozitionale este torticolis (contractura muschilor gatului, care limiteaza miscarile de rotatie a capului).

Prematuritatea este un alt factor de risc crescut pentru dezvoltarea acestei afectiuni pentru ca oasele craniene sunt mult mai moi si mai sensibile decat la ceilalti bebelusi nascuti normal.

Bebelusii pot dezvolta plagiocefalie pozitionala inca de dinainte de a se naste. Capul poate fi usor turtit in uterul mamei din cauza presiunii pelvisului asupra fatului sau daca mama are o sarcina gemelara gemelara ori

Cum recunosti plagiocefalia pozitionala la bebelus?

Este simplu de observat cu ochiul liber chiar de catre parinti. In general sindromul capului turtit apare in zona occiputului (in partea din spate a capului). In cazuri mai rare afectiunea apare in zonele laterale ale capului. Mai exista si alte modificari asociate sau cauzate de aceasta aplatizare a capului:

  • in zona fruntii;

  • la obraji;

  • a mandibulei;

  • ale urechilor.

Ce complicatii si riscuri apar in cazul sindromului capului turtit?

Din fericire aceasta afectiune nu interfera cu dezvoltarea creierului micutului. Mai mult, ea se corecteaza usor cu interventiile adecvate prescrise de medic. Totusi, daca ea este asociata cu alte afectiuni locale pot aparea si alte complicatii.

Una dintre afectiunile care pot pune probleme dezvoltarii copilului alaturi de sindromul capului aplatizat este asimetria faciala. Impreuna, acestea pot conduce la:

  • malformatii dentare (masticatie greoaie, malocluzie etc.);

  • afectiuni ale vederii etc.

Care este tratamentul pentru corectarea plagiocefaliei pozitionale?

Micutul trebuie dus cat mai repede la medic dupa constatarea afectiunii. Ea trebuie corectata inainte de inchiderea fontanelelor si a fuzionarii oaselor craniene. Cele mai eficiente rezultate se obtin in primul an de viata al copilului.

  • terapia repozitionala – mutarea frecventa a pozitiei copilului de pe partea afectata; daca nu va mai exista presiune in acea zona, medicii considera ca forma capului revine la normal;

  • terapia prin benzi sau dispozitive ortopedice (casca pentru cap);

  • interventia chirurgicala se aplica numai in cazuri severe.

Taguri Somn bebelus Sindromul mortii subite sugari Plagiocefalia

Articole recomandate

Citeste si despre