Fontanela la copii

/ / Modificat: 2014-09-23
Fontanela la copii
Intrebare:

- Fetita mea are 2 ani si 2 luni si inca nu i s-a inchis fontanela. Mi s-a prescris vigantoleten pastile. Ce ma sfatuiti?

Raspuns:

Citeste articolul Fontanela bebelusului

Fontanela este spatiul care se formeaza la intalnirea oaselor calotei craniene, oase care la nastere nu sunt complet sudate, permitand dezvoltarea ulterioara a dimensiunilor craniului si consecutiv a creierului.

Fontanele urmeaza sa se inchida in urmatorii 2 ani de viata. Din cele 6 fontanele, doua sunt mai importante din punct de vedere clinic:

  • fontanela mare (anterioara sau romboida) cunoscuta popular sub numele de "moalele capului", situata la intalnirea dintre osul frontal cu cele doua oase parietale
  • fontanela mica (posterioara sau triunghiulara) situata la intalnirea dintre osul occipital cu cele doua oase parietale.

Momentul inchiderii fontanelelor variaza in limite largi: in timp ce fontanela posterioara poate fi inchisa la nastere sau se inchide de onicei pana  la 3 luni, fontanela anterioara se inchide de obicei intre 9 si 18 de luni, cu limite de la 6 la 24 de luni.


Nu este atat de important momentul in sine al inchiderii, ci ceea ce poate semnifica (semnala) o inchidere tardiva sau consecintele pe care le poate avea o inchidere precoce.

O inchidere tardiva poate fi determinata de:

  • rahitism (cea mai frecventa cauza)
  • osteogeneza imperfecta 
  • hidrocefalie
  • hipertensiune intracraniana
  • hematom subdural
  • hipotiroidie
  • disostoza craniovertebrala si alte boli metabolice osoase.

O inchidere precoce a fontanelelor poate apare in craniostenoza, microcefalie si poate antrena, daca perimetrul cranian este mic, o dezvoltare insuficienta a creierului.

De aceea, in cadrul controalelor medicale periodice la medicul pediatru sau medicul de familie, acesta verifica aspectul si dimensiunile fontanelelor si in cazul in care constata anumite modificari poate solicita alte investigatii.

Astfel, in cazul in care se constata neinchiderea fontanelelor, va suspiciona, dependent si de alte semne clinice, cel mai frecvent, prezenta unui rahitism, si va recomanda in continuare investigatii menite sa confirme sau sa infirme acest diagnostic.

In functie de diagnosticul stabilit se va indica in continuare si tratamentul corespunzator (in cazul rahitismului acesta va consta in calciu si vitamina D).

Daca, dimpotriva se constata o inchidere precoce a fontanelei, asociata si cu un perimetru cranian mai mic, medicul poate recomanda un consult neurologic pentru a exclude tulburari de dezvoltare cerebrala.

Articole recomandate

Citeste si despre