Cum se ia temperatura bebelusului?

/ / Modificat: 2016-08-01
Cum se ia temperatura bebelusului?

Masurarea temperaturii corporale a bebelusului nu este intotdeauna realizata corect de parinti. Fie ca nu folosesc un termometru adecvat ori ca nu il lasa sa stea suficient sau nu reusesc sa il citeasca corespunzator, parintii se impiedica de multe ori si nu isi dau seama cand anume bebelusul are febra sau daca este sau nu valoarea corecta. Daca nu este masurata adecvat si depistata la timp, febra ii poate pune in pericol viata bebelusului.

Alegerea unui termometru adecvat pentru bebelusi


In ziua de astazi exista o multime de tipuri de termometre pentru copii: digitale, orale (de bagat in gurita), timpanice (de bagat in ureche), cu mercur sau axiale. Cu toate acestea, doar cele digitale si rectale sunt cele mai recomandate pentru bebelusi.

Termometrele digitale sunt indicate deoarece sunt ieftine, de incredere si se citesc foarte usor. Cele clasice, cu mercur sunt mai greu de citit si se pot dovedi periculoase pentru micut. Daca acesta face o miscare gresita si dispozitivul se sparge, copilul se poate intoxica cu mercur, o afectiune extrem de grava. Cele moderne, digitale, nu prezinta acest pericol.

La bebelusi, termometrul digital se foloseste in general rectal sau axial, dar specialistii sustin ca cea mai precisa temperatura este afisata de cel care se introduce in fundulet.

Evita sa folosesti termometrul oral (care se baga in gurita) pana cand micutul implineste 4-5 ani. Nu poti citi cu acuratete temperatura bebelusului cu un astfel de dizpozitiv, deoarece nu este capabil sa il tina fix in gurita, cu atat mai putin sa il mentina sub limbuta timp de aproape 1 minut.

Foto: happybabyclubs.com

Folosirea corecta a termometrului rectal


Pentru a masura cat mai corect temperatura corporala a bebelusului este important sa folosesti corect termometrul rectal. Iata care sunt pasii esentiali in folosirea lui:

  • curata si dezinfecteaza foarte bine capul sau varful termometrului (care se introduce in funduletul bebelusului);
  • lubrifiaza varful termometrului cu putina vaselina medicinala;
  • tine bebelusul pe picioarele tale cu fata in jos sau culcat pe burtica pe masa de infasat;
  • pune o mana pe spatele bebelusului pentru a-l tine nemiscat si cu cealalta introdu termometrul usor, nu mai mult de 2-2.5 cm adancime;
  • mentine mana pe termometru pentru a-l tine fixat si pentru a evita ranirile sau leziunile accidentale; tine-l in jur de 1 minut sau pana cand dispozitivul incepe sa bipaie (in functie de cat de modern este termometrul si de functiile pe care le are);
  • scoate termometrul si citeste valoarea afisata pe ecranul dispozitivului digital.


In cazul in care termometrul digital rectal ti se pare greu de folosit sau nu iti este la indemana, poti opta pentru unul axial, care se pune la subratul bebelusului. Acestea sunt mai recomandate bebelusilor peste 3 luni si se foloseste prin pozitionarea lui la axila bebelusului si tinerea manutei lui lipita de corp, astfel incat sa poata afisa o temperatura adecvata la sfarsitul celor 60 de secunde in care trebuie mentinut.

Cand este cazul sa chemi medicul sau sa il duci pe bebe de urgenta la spital?


Temperatura corporala normala pentru bebelusi este intre 36.1-37.2 grade Celsius. In cazul in care termometrul afiseaza o valoare de 38 de grade Celsius inseamna ca are febra, chiar daca nu este foarte mare.

In foarte multe cazuri, cresterea usoara a temperaturii nu indica o problema de sanatate si se regleaza de la sine. Insa atunci cand micutul tau are sub 3 luni, iar valoarea termometrului creste, poate fi un semn de infectie si poate pune viata copilului in pericol.

Este important sa chemi pediatrul sau sa mergi cu micutul la cabinet daca are febra si manifesta unele dintre urmatoarele simptome:

  • este letargic, apatic, somnoros;
  • sufera de o boala cronica sau are un sistem imunitar scazut;
  • febra se intinde pe o perioada mai mare de 72 de ore;
  • febra a scazut in primele 24 de ore, fara medicamente, dar apoi a revenit etc.


Du-l pe bebe de urgenta la spital daca micutul manifesta simptome severe precum:

  • are 3 luni sau mai putin si febra masoara 38 de grade Celsius sau mai mult;
  • are muschii gatului contractati sau gat intepenit (poate fi semn de meningita);
  • are frisoane severe, cu tremuraturi;
  • are un aspect bolnavicios.

Taguri Masurare temperatura bebelusi Termometru bebelusi Febra bebelusi Termometru bebelusi Sugar temperatura

Articole recomandate

Citeste si despre