Febra de sete se defineste prin cresterea temperaturii corporale a nou-nascutului in urma deshidratarii, episoadelor repetate de diaree sau varsaturi. Aceasta isi face aparitia in special in zilele caniculare de vara.
Temperatura poate fi adusa la normal prin cresterea numarului de alaptari zilnice, imbracarea lui in hainute subtiri si adapostirea in camere racoroase. Daca aceasta nu cedeaza in urma acestor masuri, poate fi vorba de o infectie.
Ce este febra de sete?
Febra este considerata a fi cresterea temperaturii corporale peste 38 de grade Celsius. Copiii, si in special sugarii sau nou-nascutii au o temperatura usor mai crescuta fata de cea a adultilor, asa ca nu trebuie sa te panichezi de fiecare data cand observi o crestere usoara.
Febra de sete apare pe fondul deshidratarii copilului si se manifesta prin cresterea temperaturii intre 38 si 39 de grade Celsius. Ea se mentine constanta la aceasta valoare cam 1-2 zile.
Din ce cauza apare febra de sete?
Febra de sete este considerata o febra aparuta in urma deshidratarii organismului nou-nascutului. Ea apare in special in sezonul de vara, cand temperaturile cresc foarte tare si poate avea mai multe cauze.
Deshidratarea ramanane una dintre principalele cauze. Aceasta poate surveni pe fondul:
- imbracarii prea groase a nou-nascutului;
- cantitatii insuficiente de lichide primite;
- episoadelor recurente de diaree;
- varsaturilor constante si recurente etc.
Atunci cand afara temperaturile depasesc 30 de grade Celsius, apare un disconfort termic care este resimtit din plin de nou-nascuti. Aceasta apare nu numai atunci cand scoti copilul afara, dar si atunci cand camera in care sta este supraincalzita.
Nou-nascutii sunt mai predispusi la febra de sete decat copilasii mai mari. La momentul nasterii acestia pierd in mod normal o cantitate insemnata de lichide prin respiratie, sudatie, meconiu si urina. Daca acesta este nascut in sezonul cald, atunci exista mai multe riscuri ca febra sa se instaleze daca micutul nu este alaptat corespunzator pentru a compensa pierderea de lichide.
Care sunt simptomele febrei de sete la nou-nascuti?
Principalul simptom il reprezinta cresterea temperaturii corporale. Pentru a masura cu mai multa precizie temperatura copilului foloseste un termometru rectal. Manifestarile cauzate de acest tip de febra difera de la un copil la altul, dar se pot inscrie in urmatoarul tablou clinic:
- agitatie si iritabilitate;
- stare de somnolenta;
- lipsa de vlaga;
- buze uscate;
- urinari rarite (5 sau mai putine in 24 de ore);
- ochii infundati in orbite;
- ochi incercanati;
- cautarea continua a sanului sau biberonului;
- paloare;
- miros intepator al gurii.
Cum se trateaza febra de sete la nou-nascuti?
Febra de sete ar trebui sa dispara in termen de cateva ore de la luarea primelor masuri de scadere a temperaturii corporale a micutului. Febra este un motiv de panica si teroare pentru parinti.
Specialistii sustin ca cel mai mult iti ajuti micutul daca iti pastrezi calmul. Nu orice crestere a temperaturii inseamna infectie sau boala. Incearca sa iti pastrezi calmul si sa iei primele masuri pentru reducerea febrei. Abia dupa aceea, daca aceasta nu da semne sa revina la normal, cheama medicul sau mergi cu cel mic la spital.
Primul lucru pe care trebuie sa il faci este sa il dezbraci de hainute si sa il duci intr-o camera racoroasa. Imbraca-l in hainute subtiri din materiale naturale.
Contrar leacurilor babesti, imbracarea cat mai groasa si transpiratia nu ajuta la scaderea temperaturii. Dimpotriva, are tendinta de a accentua deshidratarea si de a creste si mai mult febra. Ii poti pune si comprese cu apa rece (nu foarte rece) pe frunte si corp.
Insa imediat dupa aceea, este esential sa hranesti nou-nascutul. Nu uita ca pentru el alaptarea reprezinta singurul mijloc de hidratare. Pana la 6 lunii copiii alaptati la san nu au nevoie de apa. Asa ca, daca este cazul mareste numarul de alaptari zilnice, mai ales in zilele caniculare.
Temperatura ar trebui sa revina la normal in cateva ore. Daca febra nu cedeaza dupa aceste masuri sau revine ulterior, este important sa mergi de urgenta cu el la medic. Febra ar putea fi simptomul unei infectii.