Un bebelus sufera mai multe episoade de raceala pe an, fiind considerata cea mai frecventa afectiune printre cei mici. Insa atunci cand raceste prima oara dupa nastere, te trec toti fiorii. Este atat de mic si fragil, incat nu stii exact ce trebuie sa faci pentru a nu-i pune sanatatea in pericol. Cum raceala este inevitabila in sezonul rece, iata la ce sa te astepti si cum sa il tratezi!
Bebelusul are nasul infundat, ce faci?
Exista o multime de produse de desfundat nasucul bebelusilor, insa cand ai de-a face cu o mana de om, extrem de fragila, nu poti apela la pompe de nas foarte voluminoase sau la medicamente, care nu sunt foarte indicate acestei varste.
Pregateste-te sa faci fata unor tipete si plansete in momentul in care micutul nu mai poate sa respire din cauza nasucului infundat si sa ai la indemana o seringa mica, goala, fara ac. Sa nu crezi ca va fi usor sa extragi secretiile nazale din nasucul lui, pentru ca bebe se va revolta atunci cand vei atenta la narile lui. Dar nu te lasa pagubasa. Fii blanda cu narile micutului si incearca de mai multe ori, pana reusesti.
In cazul in care mucusul este foarte tare, apeleaza la o solutie salina preparata in casa, din apa si sare, pentru a-l inmuia si a-l extrage mai usor.
Nu introdu seringa prea adanc in nas, pentru ca risti sa provoci leziuni locale si sa curga sange. Uneori, vei avea nevoie de ajutor, pentru a reusi sa tii copilul nemiscat in timp ce ii desfunzi nasucul.
Ai voie sa dai medicamente de raceala bebelusului?
Este de preferat ca medicamentele sa fie ultima solutie la care apelezi in tratarea racelilor. Ai nevoie intotdeauna de avizul sau prescriptia pediatrului in administrarea oricarui medicament la bebelusi, mai ales daca micutul tau are sub 6 luni.
Virozele nu se trateaza cu medicamente, pentru ca sunt cauzate de virusuri. Iar medicamentele folosite in aceste cazuri au rolul de a ameliora simptomele. Insa micutii trebuie protejati de efectele nocive ale medicamentelor si trebuie ajutati sa faca fata simptomelor cu ajutorul remediilor naturiste si ale unei ingrijiri adecvate.
Administreaza bebelusului medicamente doar la indicatiile medicului si ai grija sa nu depasesti niciodata doza recomandata.
Cum ajuti bebelusul sa faca fata mai usor simptomelor?
Poti apela la o serie de remedii naturiste pentru a-l ajuta sa se simta mai confortabil si sa lupte mai usor impotriva simptomelor de raceala, precum nas infundat, tuse, dureri de gat sau febra.
Poti apela la umidificator pentru a-l ajuta pe micut sa respire mai usor. In plus, acesta ajuta la desfundarea nasucului si la calmarea tusei, pentru ca hidrateaza si emoliaza gatul iritat.
Baile cu abur si ulei de eucalipt sau mentol sunt esentiale in desfundarea nasucului si in calmarea tusei.
Hidratarea continua a bebelusului este foarte importanta in vindecarea racelii. Copiii sub 6 luni si alaptati exclusiv la san nu au nevoie de adaos de apa in alimentatie. Insa trebuie sa cresti numarul alaptarilor, pentru a te asigura ca primeste suficiente lichide.
Pentru a ajuta copilul sa doarma mai bine pe timpul noptii, ridica un pic salteluta patutului pentru ca acesta sa stea cu capul usor mai sus decat restul corpului. Se pare ca ajuta la eliberarea cailor respiratorii si il ajuta pe bebe sa doarma mai bine.
Cand este cazul sa apelezi la medic?
Nu este nevoie sa suni medicul la fiecare raceala a bebelusului, dar daca esti nesigura pe ce trebuie sa faci cand bebe se imbolnaveste prima oara de o astfel de viroza respiratorie, este mai bine sa ceri sfatul medical avizat. Iar daca prezinta unul dintre urmatoarele simptome, nu trebuie sa eziti in a apela pediatrul:
• are mai putin de 3 luni;
• are febra mai mare de 37.7 grade Celsius;
are istoric de infectii frecvente ale urechii;
• vomita si are diaree;
• este in convalescenta, nu raspunde la stimuli;
• tusea se inrautateste de la o clipa la alta sau are o respiratie suieratoare (mai ales daca are sub 1 an.
Simptomele de mai sus pot indica o complicatie a racelii si se pot dovedi periculoase pentru micutul tau. Este important sa mergi cu el de urgenta la medic. Chiar si atunci cand nu esti sigura daca ar trebui sa ii dai copilului un medicament sau sa apelezi la un tratament naturist, este mai precaut sa intrebi in prealabil medicul cu privire la siguranta metodelor terapeutice la care te gandesti.