Ora de trezire a bebelusului dimineata depinde foarte mult de ora de la care se culca seara. Cand sunt mici bebelusii mai mult dorm decat stau treji, iar pe timpul noptii somnul este fragmentat, dar trebuie sa cumuleze intre 8 si 11 ore. Atata timp cat ai grija sa ii faci un program stabil de somn, micutul tau se va trezi zi de zi la aceeasi ora.
Programul sau rutina de somn
Inca de cand are 2 luni trebuie sa incepi sa ii stabilesti ore regulate de somn atat pe timpul noptii, cat si pe timpul zilei. Rutina de somn incepe sa se stabilizeze incepand cu 3-4 luni.
Ora de trezire a bebelusului depinde de ora la care se culca!
Copiii dorm un anumit numar de ore noaptea. Astfel ca, daca faci simple calcule iti vei da seama ca ora la care il adormi va influenta considerabil ora de trezire. Asadar, daca tu il adormi pe la 19 sau 19:30 atunci micutul tau nu va dormi mai mult de 5:30 – 6:00.
Important este sa ii stabilesti o ora de somn seara care sa iti convina si tie. Ora de trezire trebuie stabilita sau calculata si in functie de obiceiurile casei. De exemplu daca de la 8:00 este galagie mare in casa sau tu te trezesti sa pleci la serviciu, este bine sa il trezesti si pe el la aceeasi ora.
Nu exista o ora ideala de trezire a bebelusului dimineata. Dar bebelusul trebuie sa doarma 10-11 ore pe noapte. De exemplu, daca se trezeste dupa ora 9:00 inseamna ca l-ai culcat pe copil in jurul orei 23:00, poate chiar 24:00, ceea ce este o ora destul de tarzie pentru un bebe. Totusi, daca il bagi devreme in pat seara si se trezeste foarte tarziu, depasind numarul de ore de somn necesare pentru un copil de varsta lui, mergi cu el la medic. Este posibil sa existe probleme medicale care ii creeaza starea de somnolenta.
Atentie, pentru nu toti bebelusii dorm toata noaptea fara intrerupere. Asadar, daca ai un copil care se trezeste frecvent pe timpul noptii pentru a fi alaptat, atunci ora de trezire ar putea fi influentata de aceste treziri frecvente.
Asadar, dupa niste calcule simple, cel mai indicat este ca micutul sa se trezeasca in jur de ora 7:00. Acest lucru inseamna ca ora de stingere se da pe la 21:00.
Ore de somn dormite noaptea
Orele dormite noaptea de bebelus difera de la o varsta la alta astfel:
- 1 luna – 8 ore;
- 3 luni - 10 ore;
- 6 luni - 11 ore;
- 9 luni – 11 ore;
- 12 luni - 2 ani - 11 ore.
Cum il ajuti pe copil sa aiba un program de somn stabil?
- culca-l in fiecare seara la aceeasi ora si trezeste-l la aceeasi ora in fiecare diminbeata;
- alapteaza-l sau da-i sa pape cu aproximativ o ora inainte de culcare;
- creeaza-i ambientul propice pentru somn in camera lui (intuneric, liniste, temperatura adecvata etc.);
- fa-i o baita si un masaj inainte de culcare etc.