Pozitiile de somn la bebelusi

/ / Modificat: 2012-10-29
Pozitiile de somn la bebelusi

Pozitionarea bebelusului pentru somn ii sperie pe multi parinti care se tem de sindromul mortii subite sau Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Acest sindrom se manifesta la copiii cu varste intre o luna si un an.

Se pare ca cercetatorii au stabilit faptul ca bebelusii care sunt pusi la somn pe burtica sunt mult mai expusi riscului de moarte subita. Numit si sindromul de apnee in somn (SAS), acesta se manifesta prin oprirea episodica e respiratiei pentru cateva secunde pe durata somnului.

Pozitia pe spate, cea mai sigura

Expertii sustin ca pozitia de somn pe spate este cea cu cel mai scazul risc de SAS. Nu e confortabil pentru bebelus sa doarma drept, pe spate, asa cum nu este nici pentru tine, insa este recomandat sa doarma asa in primele sase luni.

Daca refuza sa doarma pe spate si se rostogoleste singur pe burtica, il intorci la loc. Fii sigura ca in patut:


• Ai o saltea mai tare;


• Nu sunt obiecte cu suprafete spongioase sau pufoase;


• Nu sunt perne sau paturi in plus;


• Exista o paturica rulata pentru sprijin atunci cand doarme intr-o parte.


Cand cei mici dorm pe spate, parintii cred ca exista pe de alta parte riscul de inecare sau de aplatizare a capului. Sansele ca bebelusul sa se inece dormind pe spate nu sunt mai mari decat la alte pozitii. Totusi, pentru un copil care regurgiteaza des este mai indicat sa stea pe burtica, tocmai pentru a reduce riscul inecarii.

In ceea ce priveste aplatizarea capului, este indicat sa ii schimbi usor pozitiile capului pe durata somnului, dar si cand este treaz.

Dormitul intr-o parte

Este indicat doar daca il ai sub supraveghere constanta, pentru ca se poate intoarce foarte usor pe burtica din pozitia aceasta, dar este bine sa diversifici pozitiile corpului bebelusului. Lasa-l sa stea pe burtica atunci cand se joaca, pentru ca il ajuta sa isi dezvolte si sa isi intareasca muschii, mai ales cei ai umerilor. In plus, va avea o noua perspectiva asupra lumii.

Dormitul cu bebelusul in pat

Este mai sigur ca cel mic sa doarma in patutul lui pana in jurul varstei de 12 luni, pentru ca evita contactul cu asternuturile din patul tau. Acestea sunt prea moi pentru el si se pot intampla accidente. Daca totusi doresti sa il ai sub supraveghere langa tine, o sa ii fii de ajutor pentru ca o sa actionezi ca o perna uriasa ce il impiedica sa se rostogoleasca. Nu dormi niciodata cu el in pat daca sotul tau a consumat alcool sau daca unul dintre voi fumeaza.

Ai grija sa aiba un somn odihnitor

Daca bebelusul tau este agitat noaptea, este posibil sa fie din cauza temperaturii prea mari din camera. Nu pune pe el prea multe haine, o bluzita si niste pantalonasi moi sunt numai bune. Copiii nu au nevoie de o temperatura foarte mare in camera, 20 de grade sunt suficiente pentru confort. Daca iti face probleme cand vine vorba de adormit, nu uita leganatul sau hranitul pe spate, ca sa nu mai fii nevoita sa schimbi pozitia cand il asezi in patut si astfel sa il scoti din starea premergatoare somnului.

Taguri Somn bebelusi Somn bebelusi burtica Pozitii somn bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre