Ritmul circadian incepe sa se formeze la bebelusi pe la varsta de 8 saptamani, insa este destul de imatur, iar sincronizarea acestuia cu rutina de somn pe care incerci sa o impui in programul lui nu se pupa adesea.
Ceasul biologic al organismul este controlat genetic, dar poate fi educat in timp, pe baza unui "antrenament" sau prin aplicarea unei rutine constante. Afla varsta potrivita la care poti incerca sa reglezi corespunzator ritmul circadian al copilului!
Ce este ritmul circadian sau ceasul intern al organismului?
Ritmul circadian consta in schimbarile care apar intr-un interval de 24 de ore in organism din punct de vedere fizic, mental si comportament. Desi, ceasul biologic este guvernat de factori din interiorul organismului, el poate fi influentat si de factori externi.
Ceasul intern al organismului este localizat in creier (la nivelul hipotalamusului si glandei pineale). Controleaza mai multe procese esentiale care au loc in organism - temperatura corpului, somnul, secretia hormonala si digestia.
Ritmul circadian la bebelusi, cum se formeaza si cum il poti regla mai usor?
Cand bebelusul este in burtica mamei, este expus doar intunericului si nu stie diferenta dintre zi si noapte. Pentru el, este tot timpul noapte. Stie cand sa adoarma si cand nu in functie de cantitatea de melatonina pe care o primeste. Melatonina este hormonul care guverneaza somnul si este furnizata in cantitati mai mari fatului, in sarcina.
Dupa nastere, melatonina nu se mai regaseste in aceleasi cantitati in organismul copilului si, odata ce este expus noului mediu, are probleme in a-si regla ciclurile de somn si de veghe, fiind obisnuit cu programul din burtica.
Copilul nu se naste cu ritm circadian. Acesta se formeaza in timp si se regleaza pe masura ce copilul incepe sa constientizeze diferenta dintre zi si noapte. Pentru un somn odihnitor si de calitate, ideal este ca bebelusul sa doarma in sincronie cu ritmul lui circadian.
Potrivit specialistilor, pana la varsta de 4 luni, este aproape imposibil sa sincronizezi somnul cu ritmul circadian al copilului, intrucat programul lui de veghe sau somn este haotic. Pana la varsta de 4 luni, nu poti decat sa il obisnuiesti sa faca diferenta intre zi si noapte, o abilitate esentiala in reglarea ceasului biologic.
Poti incuraja dezvoltarea acestei abilitati prin introducerea unor activitati specifice programul lui in perioadele de veghe si prin asigurarea unui ambient specific in somnul din timpul noptii (liniste, intuneric etc.).
In acest fel, pana pe la varsta de 6 luni, ritmul lui circadian se va regla si configura mai usor si va fi capabil chiar sa doarma toata noaptea. Va anticipa ora de culcare sau ca vine seara pe baza rutinei de somn pe care o are zilnic in program. Rutina de somn ofera micutului semnalele care preced somnul si venirea noptii.
Mai cunosti si alte metode prin care poti regla ritmul circadian al bebelusului, astfel incat sa aiba un somn odihnitor? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!