Bebelusul nu vrea sa doarma pe spate

/ / Modificat: 2014-11-20
Bebelusul nu vrea sa doarma pe spate

Bebelusul ar trebui sa doarma doar pe spate pana la varsta de 1 an, pentru prevenirea sindromului mortii subite la sugari, al sufocarii si al altor probleme de natura medicala. Insa ai putea fi unul dintre parintii mai putin norocosi ai caror bebelusi nu vor nici in ruptul capului sa adoarma pe spate, ci doar pe burtica.

Iata ce trebuie sa faci pentru a-ti obisnui bebelusul sa doarma in pozitia corecta pana la varsta de 1 an, asa cum recomanda pediatrii!

Bebelusul adora sa doarma pe burtica, de aceea, isi foloseste toate resursele - plansete, agitatie, iritabilitate - pentru a te convinge sa il adormi in aceasta pozitie. Potrivit pediatrului american Deena Blanchard, din cadrul clinicii Premier Pediatrics, din New York, bebelusul adoarme mai repede si mai usor pe burtica, intrucat se simte mai confortabil in aceasta pozitie, mai ales atunci cand sufera de reflux gastroesofagian, regurgiteaza sau tresare in somn. Insa riscul de a "asculta" de preferintele lui nu merita. Trebuie sa iei masuri si sa-l obisnuiesti sa doarma pe spate. Acest lucru depinde, in mare masura, de cauza pentru care prefera sa stea pe burtica, sustine pediatrul.

Obisnuirea si ambientul

Obisnuieste-l din primele zile sau saptamani de viata sa adoarma doar pe spate, chiar daca da semne ca este agitat la inceput sau plange si se linisteste doar cand il pui pe burtica. Este important sa infrunti aceste mici "razvratiri" si sa gasesti solutii prin care sa il ajuti sa adoarma atunci cand il asezi pe spate, in patut.

Un ambient propice pentru somn - liniste, intuneric, sunete "albe" pe fundal, leganat - toate pot fi de ajutor in adormirea lui in pozitia adecvata. Pana pe la varsta de aproximativ 5 luni, nu va fi capabil sa se rostogoleasca, asa ca poti dormi fara griji.

Infasatul

Dormitul pe burtica ajuta la calmarea sau reducerea reflexului de tresarire, de aceea, poate fi preferat de bebelusul tau. In cazul in care tresarirea in somn este cea care il impiedica sa doarma pe spate, solutia este infasatul. Insa aceasta masura ar trebui intreprinsa doar pana la varsta de 3 luni. Oricum, de la varsta de 4-6 luni, cand incepe sa se rostogoleasca, scade riscul sindromului mortii subite atunci cand doarme pe burtica. Medicul recomanda totusi, pentru mai multa siguranta, incurajarea dormitului pe spate pana la varsta de 12 luni.

Inclinarea saltelei

O alta cauza pentru care ar putea prefera sa doarma pe burtica este refluxul gastroesofagian, iar solutia pentru a combate acest disconfort este sa doarma pe spate, dar cu capul usor mai ridicat decat restul corpului. Intrucat la varsta de bebelus, copilul nu are nevoie de perna, se recomanda inclinarea usoara a saltelei patutului, prin introducerea unui prosop sub ea, in zona capului.

Din momentul in care incepe sa se rostogoleasca singur, nu mai este nevoie sa incerci sa il intorci pe spate. Il poti lasa sa doarma restul noptii in aceasta pozitie, sustine pediatrul Terra Blatnik, din cadrul Clinicii din Cleveland. Este primul moment in care poti sa scapi de grija ca se va sufoca sau ca va pati ceva in somn. Motivul, sustine medicul, este acela ca din momentul in care capata suficienta forta sau mobilitate in corp, este capabil sa se protejeze singur de pericolele care il pasc in timpul noptii - sa-si traga patura de pe ochi, sa-si intoarca capul atunci cand nu poate respira etc.

Daca ai reusit sa il "convingi" sa doarma pe spate, asigura-te ca alternezi pozitia capului bebelusului in timpul somnului. Adoarme-l o data cu capul spre dreapta, urmatoarea data cu capul spre stanga si tot asa. Daca doarme mereu cu capul in aceeasi pozitie exista riscul sa apara plagiocefalia (turtirea capului).

In restul timpului, cand nu doarme, copilul trebuie lasat sa stea si pe burtica, atat pentru a preveni plagiocefalia, dar si pentru a-l stimula sa capete mai multa forta musculara in brate, gat, picioare si pentru a se dezvolta armonios.

Tu cum ti-ai convins bebelusul sa doarma mai usor pe spate? Spune-ne trucurile si sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Somn bebelusi Sindrom moarte subita sugar

Articole recomandate

Citeste si despre