Pampers Active Baby, pentru un somn de noapte linistit: In ce tipologie de somn se incadreaza bebelusul tau?

/ / Modificat: 2014-02-04
Pampers Active Baby, pentru un somn de noapte linistit: In ce tipologie de somn se incadreaza bebelusul tau?

Pregatirea copilului pentru noua lume in care a patruns si pe care o exploreaza constant este pe cat de delicata, pe atat de frumoasa. Chiar daca noaptea se transforma in zi, pasii repezi cu care acesta creste, momentele pretioase surprinse odata cu dezvoltarea sa devin cele mai importante clipe din viata ta. Insa odihna este necesara atat pentru micut, a carui dezvoltare depinde de calitatea somnului de care acesta beneficiaza, cat si pentru tine si tati, pentru ca viata voastra de cuplu sa fie in continuare armonioasa.

Pentru ca puiul tau sa se odihneasca bine noaptea, trebuie sa ai grija sa se simta confortabil in patut, ferit de zgomote, lumina puternica, aer uscat sau temperaturi prea ridicate ori prea scazute in incapere.

Iata care sunt cele 7 tipologii de somn pe care le-au identificat expertii Pampers:

Bebelusul nelinistit

Este cel care nu a deslusit tainele somnului singur. El experimenteaza doua tipuri principale de somn, cel activ si cel linistit. Pe timpul noptii, trebuie retinut faptul ca cei mici trec de multe ori de la o stare la alta. Dupa o perioada de somn activ, creierul unui bebelus se va trezi, fiind mai probabil ca micutul sa se trezeasca complet in acest interval.

Daca un bebelus se poate linisti singur si poate adormi fara ajutor, atunci va trece usor de la somnul activ la somnul linistit in cadrul urmatorului ciclu de somn. Cu toate acestea, daca cei mici nu au invatat sa se linisteasca singuri in timpul acestor tranzitii, ei nu vor putea sa adoarma la loc fara ajutorul mamicii. 

Cum il poti ajuta?

Ofera-i micutului tau ocazia de a invata cum sa se relaxeze si sa adoarma fara ajutorul tau. Poti face asta eliminand sau folosind la minim ''strategia'' de adormire. Activitatile parentale care incurajeaza independenta bebelusului rezulta in momente de somn mai profund si treziri mai rare in timpul noptii.

Redu la maximum ''strategia'' de adormire a bebelusului! Acest lucru poate fi facut brusc sau treptat. Iti poti pune bebelusul in patut si poti pleca apoi imediat sau te poti indeparta de patut treptat, timp de cate doua minute, revenind periodic pentru a-l verifica si marind gradual intervalul de timp dintre vizite.

In plus, odata ce ai optat pentru o schimbare brusca sau una graduala, este important sa fii constant. Este normal ca puiul tau, in lipsa capacitatii de a adormi singur, sa se trezeasca in timpul noptii: bebelusii plang adesea inainte de a adormi, asa ca nu fiecare planset este un semn ca bebelusul are nevoie de mamica lui imediat.

Bebelusul imprevizibil

Acestui bebelus ii lipseste rutina care faciliteaza somnul la ore potrivite. Rutina ajuta bebelusii sa invete si face universul lor mai previzibil.

Cum il poti ajuta?

Stabileste o rutina zilnica foarte clara, inca de la primele ore ale diminetii. Acest lucru te va ajuta sa anticipezi reactiile si nevoile puiului tau si sa te bucuri in sfarsit de somn pe durata noptii. Nu trebuie sa ai un plan perfect, trebuie doar sa faci mici schimbari treptate: bineinteles, nu puteti sa faceti cu totii aceleasi lucruri in fiecare zi, in acelasi timp, dar puteti sa faceti cel putin o parte din activitatile de baza in aceeasi ordine, zi de zi.

O rutina zilnica ii va seta puiului tau un program de somn regulat care il va ajuta sa nu fie epuizat. O simpla activitate de rutina pe final de zi ii aduce aminte bebelusului ca urmeaza somnul mult asteptat.

Foloseste aceleasi tehnici si pe parcursul noptii: daca rutina obisnuita are un final bine definit (de exemplu, sa ii spui "noapte buna" sau sa ii oferi o anumita mangaiere), acesta poate fi folosit si atunci cand cel mic se trezeste in timpul noptii. Acest lucru il va face sa inteleaga ca ar trebui sa se culce la loc.

Bebelusul care nu se simte in largul lui

Disconfortul fizic poate avea mai multe cauze, cum ar fi foamea, temperatura ridicata sau scazuta din camera sau un scutec umed. Alte motive mai grave de disconfort si somn intrerupt ar putea fi durerea cauzata de o afectiune sau rana/boala.

Cum il poti ajuta?

Daca micutul intampina probleme in a adormi sau a avea un somn profund, poti sa parcurgi cativa pasi pentru a te asigura ca bebelusul beneficiaza de conditii optime pentru un somn profund. Pune-ti urmatoarele intrebari: "Ii este foame puiului meu, ii este cald, rece?", "Este camera in care doarme destul de intunecata?", "Il deranjeaza scutecelul?".

Bebelusul matinal

Este bebelutul care doarme bine pe durata noptii, dar se trezeste in mod regulat cu noaptea-n cap - initial, bebelusul este plin de energie, dar dupa cateva ore acesta simte nevoia sa doarma din nou. 

Cum il poti ajuta?

Comporta-te ca un ceas biologic: pe parcursul noptii (inclusiv in cadrul trezirilor de la 4 sau 5 dimineata), trebuie sa fii calma si mai putin vorbareata decat in timpul zilei. Considera ca orice trezire mai devreme de o ora rezonabila (sa zicem 6 dimineata) este o trezire din timpul noptii, nu una de dimineata si trateaz-o ca atare, incercand sa il linistesti si sa-l adormi la loc.

Adopta un mod specific de a-ti hrani puiul pe timpul noptii: daca bebelusul tau are nevoie sa fie hranit pe timpul noptii, fa-o in liniste, in camera lui, la o intensitate scazuta a luminii si apoi incearca sa il culci la loc. Daca bebelusului nu ii este neaparat foame, dar s-a obisnuit sa fie hranit la aceasta ora, incearca sa maresti intervalul de timp dintre mese, pentru ca alimentatia reprezinta unul dintre factorii principali care ii afecteaza ceasul biologic.

Bebelusul "plimbaret"

somn-bebelus-pampers

Problema poate aparea in mai multe etape in decursul primul an si dupa, la bebelusi cu varsta cuprinsa intre 3 si 18 luni. Bebelusul incepe sa mearga sau sa intampine dificultati in a dormi, odata cu dobandirea unei noi abilitati locomotorii.

Cum il poti ajuta?

Intelege ca este o situatie temporara: trebuie sa stii ca problemele de somn datorate miscarilor reprezinta un pas normal si de tranzitie in dezvoltarea micutului. Pentru a-l ajuta sa adoarma dupa ce a fost trezit de propriile lui miscari, asigura-te ca este capabil sa adoarma singur si creeaza-i un mediu de somn adecvat.

Ia in considerare sacii de dormit sau infasatul: o masura practica care ajuta bebelusii sa se simta confortabil pe durata noptii, in ciuda miscarilor, este folosirea unor saci de dormit special conceputi pentru bebelusi, care garanteaza ca micutul tau nu se va dezveli niciodata pe parcursul noptii si va beneficia, astfel, de o temperatura optima.

Alege un scutec care se misca odata cu bebelusul: folosirea unui scutec cu o protectie superioara impotriva scurgerilor poate juca, de asemenea, un rol extrem de important in rezolvarea acestei probleme, asigurand permanent confortul micutilor, in ciuda miscarilor lor.

Bebelusul nehotarat

Fiecare copil poate avea perioade de acest fel de mai multe ori pe parcursul primilor sai doi ani. Trezirile din timpul noptii in aceasta perioada nu au legatura cu somnul de care aveau parte micutii inainte, sau cu tiparele viitoare de somn.

Cum il poti ajuta?

Nu trebuie sa te ingrijorezi, pentru ca acesta este un proces normal in dezvoltarea bebelusilor, iar cresterea brusca, dupa cum ii spune si numele, este scurta si efectele sale ar trebui sa fie temporare.

Adapteaza-te la noi tipare de hranire: in timpul perioadelor de crestere, cu siguranta bebelusul va dori sa manance mai mult, atat ziua, cat si noaptea. Daca alaptezi, trebuie sa tii cont de faptul ca nevoia micutului de mai mult lapte vine din nevoile sale de crestere. De asemenea, trebuie sa fii atenta daca trezirile din timpul noptii se datoreaza perioadelor de crestere si sa raspunzi 24/24 nevoilor lui nutritionale.

Trebuie sa fii atenta la cat de des il hranesti pe cel mic in timpul noptii, pentru a nu incuraja alte obiceiuri de somn, care sa continue dincolo de perioadele de crestere.

Micutul dintisor

Fiecare copil va trece prin asta pe masura ce ii cresc primii dintisori, in jurul varstei de 6 luni. Fii pregatita ca micutul sa adoarma greu sau sa se trezeasca des in timpul noptii, chiar daca nu a mai facut asta pana acum. Tot acum vor aparea si restul semnele aparitiei primilor dintisori, care pot varia (de la copil la copil si de la dintisor la dintisor) sau pot fi chiar atipice. Totusi, cele mai comune semne sunt gingiile inflamate si rosii, imbujorarea unuia dintre obraji sau nevoia crescuta de a musca si mesteca. In plus, in aceste perioade, micutul poate fi nelinistit, poate uda scutecele mai des si poate avea temperatura mai ridicata.

Cum il poti ajuta?

Senzatia de rece poate ajuta la amortirea zonei si reducerea inflamatiei. Frecarea sau apasarea zonelor respective poate ajuta, de asemenea, incarcand receptorii micutului (durerea provocata de aparitia primilor dintisori va fi redusa). Astfel, poti sa-i oferi bebelusului ceva de mestecat (cum ar fi jucariile gingivale) pentru a-i scadea durerea sau a-i distrage atentia. In plus, durerea mai poate fi diminuata si prin aplicarea de geluri gingivale ce contin un antestezic local usor.

Totusi, poti fi linistita deoarece orice tulburare de somn legata de aparitia primilor dintisori este cel mai probabil temporara.

Pampers stie ca somnul micutului tau poate fi oricand deranjat de senzatia de umezeala. De aceea a creat Pampers Active Baby, cu strat absorbant pentru nopti linistite, care ii ofera bebelusului tau pana la 12 ore de protectie.

Pampers cu strat absorbant pentru nopti linistite.

Protectia dovedita impotriva umezelii, pana la 12 ore.

pampers-Active-babystampila-mica

Cu un strat protector mult mai lung, Pampers Active Baby pastreaza uscata pielea micutului tau, pentru ca el sa nu se trezeasca pe perioada noptii.

servetele-Pampers-Baby-fresh

Somnul neintrerupt este foarte important pentru cel mic. Si asta nu doar pentru ca se trezeste odihnit si pregatit pentru o noua zi plina de descoperiri si invataminte, dar si pentru ca un somn adecvat este esential pentru buna lui dezvoltare. Noaptea, creierul micutului tau proceseaza tot ce invata in timpul zilei, anumite parti din creierasul lui fiind mai active in timpul somnului, pentru ca doar atunci se creeaza conexiuni noi.

Pe langa stratul protector mult mai lung, ce nu permite umezelii sa intre in contact cu pielea micutului tau, pentru ca el sa nu se trezeasca in timpul noptii, Pampers vine nou si cu:

  • Material moale ca bumbacul, ce permite pielii sa respire;
  • O lotiune unica pe baza de aloe vera, care protejeaza pielea sensibila a micutilor;
  • Potrivire anatomica, mentinand neschimbata forma scutecului, indiferent cat de mult se misca cel mic pe perioada somnului;
  • Mansete Bariera, ce pastreaza lichidul in interiorul scutecului, indiferent de pozitia bebelusului tau.

Pentru informatii legate de dezvoltarea si ingrijirea micutului tau, intra pe pampers.ro sau pe Facebook Lumea mamicilor - Intreaba expertii. Medicul pediatru Roxana Rusu Pusca si psihologul Cristiana Haica te asteapta oricand cu sfaturi.

pampers

Taguri Scutece pampers

Articole recomandate

Citeste si despre