Rutina de somn la bebelusi, cand si cum?

/ / Modificat: 2017-08-08
Rutina de somn la bebelusi, cand si cum?

Rutina de somn este un program complex format atat din ore de somn prestabilite, dar si din trucuri eficiente pentru a ajuta bebelusul sa doarma atunci cand trebuie fara a opune rezistenta. Somnul nocturn este o problema pentru multi parinti, care nu reusesc sa astampere dorinta de joaca a micutilor, desi ora este destul de inaintata si ar fi trebuit sa doarma de mult timp. Nici somnul din timpul zilei nu este mai usor pentru unii parinti. Stabilirea unei rutine de somn este extrem de utila in acest sens!

De ce este importanta rutina de somn la bebelusi?

Rutina de somn este extrem de importanta pentru bebelusi. Ii ajuta sa se odihneasca mai bine. In plus, specialistii sustin ca ei sunt mult mai relaxati atunci cand stiu sau invata ce urmeaza sa se intample, decat daca sunt luati prin surprindere.

Se pare ca rutina de somn ii ajuta pe copii sa prezica orele de somn, sa stie cand urmeaza ele si sa adoarma mai repede atunci cand trebuie. Ei nu se mai opun, pentru ca isi creeaza un soi de ceas biologic, iar somnul ii va face o vizita pe la gene de fiecare data cand este notat in "program". Aceste lucruri ajuta si parintii sa fie mai relaxati si sa isi poata programa anumite treburi in functie de programul bebelusului.

De la ce varsta poti crea o rutina de somn la bebelus?

Cat poti de repede, spun specialistii! Indicat este sa incepi sa ii creezi un program de somn si o rutina stabila inca de dinainte ca bebelusul tau sa implineasca 6 saptamani. Daca nu ai facut-o pana la aceasta varsta nu este nicio problema. Mai bine mai tarziu decat niciodata! Insa iti va fi mai greu sa implementezi anumite programe de somn noi dupa ce acesta a capatat deja anumite obiceiuri, fie ele si dezorganizate si aleatorii.

Nou-nascutii dorm mult, aproape 16 ore pe zi in primele saptamani si 14-15 ore atunci cand au in jur de trei luni, oricum obiceiul variaza de la copil la copil. Cu toate acestea, niciodata nu dorm mai mult de trei-patru ore la rand, fie ca e zi sau noapte. Asta inseamna ca nu vei avea parte de prea mult somn neintrerupt.

Va trebui sa te trezesti de mai multe ori pe noapte pentru a-l schimba, a-i da sa manace, in timpul zilei va trebui sa te si joci cu el. Desi sunt bebelusi care ajung sa doarma toata noaptea pana cand implinesc 6 saptamani, majoritatea nu ating aceasta performanta pana la varsta de 5- 6 luni.

Poti sa incerci sa faci bebelusul sa doarma, imprimandu-i obiceiuri bune de somn inca de la inceput. In primele zile se pare ca nu vei avea sansa unei nopti de somn, dar obisnuind bebelusul cu rutina de somn va faceti viata mai usoara. Incepe prin a-l invata diferenta dintre zi si noapte. Pe la 6 luni, bebelusul ar trebui sa nu simta nevoia de hrana pe timpul noptii.

Invata bebelusul diferenta dintre zi si noapte

Pentru a ajuta bebelusul sa se obisnuiasca sa doarma perioade scurte pe timpul zilei si perioade cat mai mari pe timpul noptii, incearca sa-l inveti diferenta dintre zi si noapte. Unii bebelusi sunt cat se poate de activi noaptea, atunci cand tu nu vrei altceva decat sa dormi. In primele cateva zile nu vei putea sa faci prea multe in aceasta privinta.

Cand bebelusul va implini 2 saptamani il vei putea invata sa realizeze cand e zi si cand e noapte. Cand este activ in timpul zilei, joaca-te cu el cat poti de mult. Incearca sa faci ca in casa si mai ales in camera lui sa fie cat mai multa lumina. Nu incerca sa il protejezi de sunete cum ar fi telefonul, masina de spalat sau televizorul.

Daca are tendinta de a dormi intre mese, incearca sa il trezesti. La venirea noptii, faceti intuneric in casa, liniste si relaxare pe masura ce ora de somn a copilului se apropie. Odata ce bebelusul e in patut, trage perdelele, vorbeste mai incet daca te afli aproape de camera lui si stinge televizorul. Schimbarea atmosferei va ajuta ca in curand bebelusul sa realizeze diferenta.

Nu te juca noaptea cu el atunci cand il alaptezi. Incearca sa faci cat mai putin zgomot si sa tii aprinse cat mai putine lumini, nu vorbi cu el. In curand isi va da seama ca noaptea este pentru dormit.

Cum ii creezi rutina de somn bebelusului?

Ceea ce incluzi in rutina de somn depinde numai de tine. Fiecare parinte are propriul model de creare a unui astfel de program. Unii introduc trucuri care sa ii ajute seara sa adoarma mai repede sau se folosesc de metode eficiente de calmare a bebelusului. Principalele probleme cu somnul apar seara la culcare, de aceea marea parte a rutinei este orientata spre aceasta perioada.

Iata cateva idei utile din care sa alegi si pe care sa le implementezi in rutina de fiecare zi, fara exceptie:

Stabileste un program de somn clar!

- Fixeaza orele de somn, atat din timpul zilei, cat si cea de seara si depune eforturi sa le respecti in fiecare zi, chiar daca nu va fi usor.

- Pijamalutele, spalatul pe dinti, pe fata si pe manute - obligatorii seara de seara!

Din rutina de somn fac parte nu numai activitatile relaxante si menite sa il adoarma mai repede pe bebelus, ci si lucruri esentiale, de igiena cu care trebuie invatat de mic si pe care va trebui sa le respecte seara de seara. De la baita, la schimbat in pijamalute, spalat pe fata, manute si dintisori, toti acesti pasi trebuie implementati inca de cand e foarte mic, pentru a se obisnui cu ei si a-i intra in obisnuinta.

Fa-i baita inainte de culcare!

Uneori, o baita nici prea fierbinte, nici prea recoroasa il ajuta pe copil sa se relaxeze si sa adoarma rapid.

Consuma-i energia!

Daca micutul tau nu a consumat suficienta energie pe timpul zilei, atunci seara va fi ca un mic furnicar in miscare si va adormi cu greu. Ajuta-l sa o consume cu ceva timp inainte de ora stabilita de somn jucandu-te cu el! Alege un joc care sa il solicite un pic din punct de vedere fizic si jucati-l pana cand acesta cedeaza. Daca ii mai faci si o baita imediat dupa, atunci somnul este garantat.

Fa-i un masaj!

Combina baita de seara cu o sedinta de masaj intens, cu lotiuni pentru corp ademenitoare si organismul micutului tau va ceda acestui rasfat. Corpul va intra intr-o stare de relaxare si odihna si somnul va patrunde mai usor in organismul micutului.

Citeste-i o poveste sau fredoneaza-i un cantecel!

Poti introduce si cititul povestilor in rutina de somn sau cantatul, daca este mai atras de aceasta activitate. Nu numai ca are de beneficiat in dezvoltarea lui, dar acesta va memora aceste obiceiuri ca fiind cele de dinainte de culcare si le va asocia cu ora de somn. Ceea ce inseamna ca micutul va face mai putine crize de isterie ca nu vrea in pat pentru ca stie care este programul si ca trebuie sa il respecte.

Creeaza-i ambientul potrivit pentru somn!

Micutul tau trebuie sa doarma intr-o camera intunecata, curata, aerisita. In plus, trebuie ca incaperea sa fie una linistita, ferita de zgomote.

Saruta-l de noapte buna

Atingerea si mirosul tau il va face sa se simta in siguranta.

Ajuta-ti bebelusul sa doarma pe timpul noptii

Odata ajuns la 6 luni, bebelusul ar trebui sa doarma pe timpul noptii si sa nu simta nevoia de hrana pana dimineata. Daca nu a inceput aceasta rutina in mod natural, il poti incuraja treptat facand pauze tot mai mari intre mesele din timpul noptii. Asigura-te ca esti calma si relaxata pentru ca bebe sa stie ca nu e timpul sa inceapa activitatile de zi. Incearca sa nu lasi bebelusul sa se obisnuiasca sa adoarma in timp ce-l alaptezii. Daca il obisnuiti sa adoarma de unul singur va fi mai usor pentru el sa adoarma cand se trezeste pe timpul noptii.

Taguri Rutina somn bebelusi Trucuri somn bebelusi Somn bebelus Pozitii somn bebelusi Program somn bebelusi Somn noapte bebelusi Milupa

Articole recomandate

Citeste si despre