Intrebare:
- Baietelul meu de 11 luni, de o perioada de timp este foarte agitat mai ales noaptea. Adoarme greu, se trezeste peste noapte, dar nu de tot si incepe sa se suceasca de pe o parte pe alta, pe burta. Plange cand incercam sa-l linistim. Daca incercam sa il tinem in brate, se incordeaza si vrea sa-i dam drumul ca sa se poata suci de pe o parte pe alta. Inainte isi reglase somnul destul de bine: se trezea o singura data pe noapte, bea lapte si adormea pana la 6 dimineata. Ce sfaturi imi dati?
Raspuns:
Tulburarile de somn ale copiilor, pot fi determinate de diverse cauze:
colici abdominale, determinate de intoleranta la anumite alimente servite la masa de seara, supraalimentatie, subalimentatie sau secundare unor enterocolite, unei parazitoze intestinale etc.
tulburari respiratorii, determinate de o obstructie nazala, care poate aparea intermitent, in cadrul unei infectii respiratorii sau poate fi cronica, determinata de hipertrofia vegetatiilor adenoidiene (polipi)
alte dureri sau disconfort determinat de eventuale probleme de sanatate; acestea sunt in general trecatoare: de exemplu, otalgia (durerea de ureche) in timpul unei otite, febra etc.
disconfort determinat de factori externi: mediu supraincalzit sau dimpotriva cu temperaturi scazute, imbracaminte neadecvata (daca e prea gros imbracat, sau imbracamintea formeaza cute care-l incomodeaza) etc.
consumul unor alimente excitante: ciocolata, cacao de exemplu
agitatia din timpul zilei, programul incarcat cu multe vizite, suprasolicitarea fizica si psihica, relatii tensionate in familie, discutii conflictuale la care copilul asista, schimbari semnificative in viata copilului (o locuinta noua, plecarea unui membru al familiei sau aparitia unuia nou, separarea de parinti pentru o perioada, primele saptamani la cresa, gradinita sau cu o bona noua), o intamplare banala care pe el l-a speriat sau l-a emotionat, toate acestea pot avea influente negative asupra somnului.
Sfatul meu este sa incercati sa identificati factorii care ar putea interfera cu somnul sugarului. In acest sens, puteti incepe prin a inlatura pe cat posibil eventualele conflicte sau agitatia din climatul familial, prin respectarea orarului meselor, inlaturarea unor posibile alimente excitante, respectarea orei de culcare.
Incercati sa stabiliti un ritual de culcare, care sa fie folosit in fiecare seara: poate fi un cantecel, o poveste etc. De asemenea cand se trezeste noaptea incercati sa-l linistiti doar vorbindu-i, fara a-l mai lua in brate. Daca toate acestea nu functioneaza, efectuati si un consult medical, pentru a exclude eventuale probleme de sanatate.