Ce sa NU spui in comunicarea cu copilul tau

/ / Modificat: 2017-01-05
Ce sa NU spui in comunicarea cu copilul tau

O comunicare defectuoasa cu micutul tau rezulta in cresterea unui copil razvratit, nefericit care nu asculta de nimeni si care intra adesea in buclucuri. Invinuirea lui pentru problemele tale, santajul emotional sau alte replici neplacute trebuie evitate din modul in care i te adresezi micutului.

Nu neglija temerile si fricile lui

Nu incerca sa le neglijezi sau sa le diminuezi din importanta lor, spunandu-i adesea ca i se pare, ca nu e nimic sub pat, ca monstrii nu exista sau ca numai bebelusilor le este teama si ca el a crescut deja maricel. Tine cont ca pentru el aceste temeri sunt reale si nu poate trece peste ele decat cu ajutorul tau.

Nu il critica mereu si evita sa folosesti "NU"

Nu ii critica fiecare miscare in loc sa ii lauzi eforturile. Disciplinarea pozitiva este o metoda armonioasa de educatie care presupune evidentierea calitatilor copilului si incercarea de corectare a greselilor, fara ca acestea sa fie scoase in evidenta.

Nu ii spune "faci numai prostii, in cateva minute ai scapat lingura pe jos, ai varsat faina pe masa si bagat mainile in aluat". Mai bine spune-i cat de mult te-a ajutat in amestecarea aluatului, cu adaugatul oualor in prajitura sau ca a facut cele mai frumoase modele de fursecuri.

Evita sa ii spui mereu NU ai voie sa faci x sau y sau ca NU este bine ce face. Evidentiaza-i consecintele. Nu spune "NU ai voie sa tragi vaza de pe masa", spune-i "daca scapi vaza jos, se va sparge, te vei rani si apoi te va durea si vei sta in casa in loc sa te joci."

Nu folosi ton amenintator

Nu ii ordona niciodata copilului sa faca ceva, iar daca o faci nu o face pe un ton amenintator. Indulceste-o intotdeauna cu formule de politete. Spune multumesc, te rog sau mersi de cate ori vorbesti cu el. Omiterea lor nu numai ca il face si pe el sa nu le spuna in viitor, dar sunt urmate adesea de neascultare.

comunicare_copii_2

Nu ii spune niciodata ca nu ai timp pentru el

Este posibil sa nici nu iti dai seama de cate ori iti refuzi copilul atunci cand vrea sa vorbeasca cu tine. Esti prea ocupata si stresata cu probleme si griji ca sa fii la dispozitia lui mereu. Astfel te regasesti frecvent in postura de a spune "mami are treaba, nu poate vorbi cu tine", "lasa-ma, te rog, sa termin treaba", "mami nu are timp sa te asculte", "spune-i lui tati, ca eu am treaba". Gresit, nu refuza tentativa lui de a vorbi cu tine, deoarece cand va creste mare, vei dori sa vina sa iti spuna problemele lui si nu o va face.

Nu il invinui pentru problemele tale

O greseala frecventa si traumatizanta pentru copil este atunci cand dai vina pe el pentru angoasele si problemele pe care le ai tu. De exemplu, adresari de genul "eu te-am facut, eu te omor", "din cauza ta sunt grasa si urata si nu ma place nimeni", "sunt nefericita si plang pentru ca nu te porti frumos" nu sunt de dorit in comunicarea cu el.

Nu refuza iubirea si afectiunea lui

Nu il refuza cand vrea sa iti arate dovezi de afectiune. Gandeste-te cat de neplacut ar fi sa ii incerci sa ii arati persoanei dragi cat de mult o iubesti si acesta sa iti spuna ca nu are timp de tine. Bucura-te de fiecare dar de iubire al copilului.

Nu il descuraja in pasiunile lui

Din dorinta de a-l face inginer sau medic, poti avea tendinta de a descuraja adevaratele pasiuni ale copilului. Nu incerca sa denigrezi talentul lui doar pentru ca nu e banos sau ca ti se pare ca nu i se potriveste. Nu ii spune "oricum nu o sa ajungi niciodata muzician, mai bine ai pune mana pe matematica". Incurajeaza-l in ceea ce ii place!

Taguri Comunicare copii parinti Ascultare copii Disciplina pozitiva copii Comunicare copii Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre