Copilul meu ma ignora. De ce se intampla si ce pot face?

/ / Modificat: 2024-06-03
Copilul meu ma ignora. De ce se intampla si ce pot face?

Nimic nu este mai frustrant si dureros pentru un parinte decat sa fie ignorat sau tratat cu indiferenta de catre propriul copil. Exista momente in copilaria micutului tau cand, pur si simplu, vei fi absent pentru el. Orice ii vei cere sau ii vei spune va fi refuzat din start sau se va preface ca nu te aude. Este normal acest comportament? Psihologul iti explica de ce apare acest tip de comportament si ce poti face pentru a-i capta interesul si atentia!

De ce te ignora copilul?

Refuzul copilului de a da curs unor solicitari, de a te baga in seama sau de a primi dovezi de afectiune este un comportament specific varstei de doi ani, cand incearca sa isi dezvolte cat mai mult autonomia sau independenta, iar ignorarea ta este o parte a acestui proces.

Cristina Calarasanu, psiholog specializat in "Terapie Psihanalitica Familiala", explica faptul ca "reactia copilului de a ignora parintele sau adultul sau de a se face ca nu il aude este o modalitate de a tolera frustrarea, de a fi nevoit sa accepte regulile si de a se supune adultului, o modalitate de a-si pastra iluzia ca el detine controlul asupra a ceea ce doreste sa faca si ce nu, ca el hotaraste cand si ce sa ia in seama, ca nu este supus adultului, ci adultul este sub controlul sau."

La aceasta varsta, tot ce vrea copilul este sa exploreze ce este in jur, sa cerceteze si sa afle lucruri noi, fara a-i sta nimic in cale. In plus, psihologul explica ca atunci cand este implicat intr-o activitate placuta, micutul este absorbit complet de ceea ce face si nu mai aude sau vede nimic in jur. De aceea, se poate intampla sa il strigi de mai multe ori inainte sa-i captezi atentia, si poti reusi acest lucru doar pentru un moment, deoarece daca ceea ce ii zici nu este in interesul lui, va reveni la ce facea anterior, fara a te baga in seama.

Ce poti face pentru a-i capta atentia si pentru a te asculta?

Desi, adesea, parintii se infurie si se enerveaza foarte tare pe copil, deoarece se face ca nu ii aude, ei trebuie sa inteleaga ca acestuia ii este foarte greu sa suporte frustrarea si sa accepte faptul ca el este mic si nu stie, iar parintii sunt mari, stiu si ii spun mereu ce trebuie sa faca.

Cristina Clarasanu ii sfatuieste pe parinti "sa continue sa ii vorbeasca copilului, sa ii precizeze ca ei stiu ca sunt auziti, ca inteleg de ce copilul da senzatia ca ii ignora si ca acest lucru nu ii va opri sa continue ce spuneau sau sa ii ceara sa faca ceea ce era de facut.

Vorbeste pe intelesul lui si fii foarte clara si concisa!

Este posibil ca micutul tau sa te ignore sau sa pretinda ca nu aude, daca ceea ce ii transmiti este prea vag, nu este pe intelesul lui si nu ai un discurs logic.

Este foarte important sa stabilesti un tipar al comunicarii cu micutul tau, atunci cand vorbesti cu el. De cate ori discutati sau va lansati in conversatii, asigura-te ca nici tu, nici copilul, nu faceti nimic altceva in acelasi timp si ca te uiti mereu in ochii lui atunci cand vorbesti cu el.

Atunci cand i te adresezi, trebuie ca mesajul sa fie clar, scurt si concis. Daca ii spui micutului "du-te si fa curatenie in camera", probabil ca nu te va baga in seama. Pe langa faptul ca aceasta activitate nu prezinta niciun interes pentru el, este o cerere prea vaga. Nu stie ce anume trebuie sa faca exact. De aceea, este important sa ii dai indicatii clare si sa faci solicitari specifice si pe un ton calm si prietenos: "mami, te rog frumos, du-te in camera, strange jucariile si pune-le in cosul lor".

"Constanta, fermitatea si calmul parintilor il vor apropia pe copil de cerintele realitatii, scotandu-l incet, incet din lumea lui in care se refugiaza, si ajutandu-l in acelasi timp sa isi creasca toleranta la frustrare pentru a putea intelege de ce se intampla lucrurile intr-un anumit fel", explica psihologul.

Incearca sa ii captezi atentia sau sa-l motivezi!

De cele mai multe ori, parintii se folosesc de autoritatea pe care o au pentru a-l determina pe copil sa faca ceva ori recurg la amenintari si pedepse.

Exista metode mai bune de a determina un prichindel sa asculte, decat acelea in care ii spui sa faca ceva pentru ca asa spui tu sau ca daca nu face, va fi pedepsit.

Nu este de dorit ca un copil sa asculte de parinti sau sa faca anumite lucruri, pentru ca stie de frica parintilor sau pentru a nu fi pedepsit. Important este sa faca pentru ca doreste sau pentru ca este constient ca trebuie sa asculte ori este spre binele lui.

Daca il lauzi atunci cand face ceva bine, este posibil sa repete experienta. Daca ii explici cum il ajuta ceea ce urmeaza sa faca si de ce este in folosul lui sau ii spui de fiecare data care este castigul lui atunci cand face curatenie sau te ajuta la bucatarie, micutul va fi mai dornic sa te asculte si ii vei capta mai repede interesul.

Daca vrea sa se uite la desenele lui preferate, atunci te poti folosi de acest lucru pentru a-l convinge. Spune-i ca dupa ce isi strange jucariile din camera si asaza lucrurile la locul lor se va putea uita linistit la desene. Va fi mult mai motivat sa faca ordine pentru a-si atinge scopul.

Nu il lua pe nepregatite!

Nu este placut pentru nimeni, cu atat mai putin pentru cel mic, sa fie intrerupt din joaca sau din filmul preferat, pentru a face curatenie.

Este important sa ii lasi ceva timp sa proceseze informatia si sa se pregateasca pana la momentul in care trebuie sa faca ceva. De exemplu, daca sunteti in parc si urmeaza sa plecati peste o jumatate de ora, spune-i calm, inca de pe atunci, ca in mai putin de 30 de minute veti pleca, apoi cu 15 minute inainte, amintesteste-i ca trebuie sa se pregateasca de plecare.

La fel si in alte situatii. Daca se uita la film, spune-i ca vei astepta sa se termine filmul, dar ca imediat dupa aceea, va trebui sa isi faca ordine in camera.

Specialistul sustine ca "parintele trebuie sa ii ofere copilului un timp sa se pregateasca, sa ii lase un pic de spatiu intre ce facea si ce urmeaza sa faca, sa ii spuna cat timp mai are la dispozitie pana va fi nevoit sa incheie jocul pentru a manca, dormi, a se spala etc."

Psihologul avertizeaza parintii ca ar trebui sa se ingrijoreze ca micutul ii ignora doar "atunci cand copilul nu pare a fi constient ca mai exista si altcineva in afara de el, nu pare a fi interesat a interactiona in nici un fel si nu raspunde solicitarilor prin nici o reactie."

Foto: Freepik

Taguri Comportament copii mici Refuz copii mici Neascultare parinti copii

Articole recomandate

Citeste si despre