A creste un copil este destul de dificil pentru un parinte singur. Prejudecatile in acesta privinta au fost raspandite fara o motivatie serioasa. Un parinte ramas singur acorda foarte mare atentie copilului si inlocuieste lipsa partenerului cu dragostea lui.
Este important sa intelegem modul in care se comporta copiii crescuti de un singur parinte si felul in care mama sau tatal ii educa.
Familia traditionala
In conceptia traditionala familia este formata din parinti si copii. Partenerii ramasi singuri se simt deseori izolati, exteriorizati si tristi. In ultimii 25 de ani, numarul familiilor cu un singur parinte a crescut considerabil. Cel mai grav este ca acest fenomen afecteaza copiii la o varsta frageda.
Cuplurile divortate integreaza copiii in doua familii, fiecare avand conceptii diferite si stiluri de viata uneori opuse. Divortul unui parinte si casatoria cu un alt partener este un fenomen tot mai intalnit in societatea noastra si afecteaza dezvoltarea emotionala a copilului.
Studiile unor specialisti arata ca unii copii sufera in urma acestor evenimente si se adapteaza destul de greu imprejurarilor. Multi dintre ei se interiorizeaza si refuza orice tip de comunicare. Este gresit sa judecam aceasta situatie din punct de vedere al faptului ca parintele nu se descurca sa isi educe copilul. Problema este lipsa de comunicare.
Parintii singuri
Oamenii cred ca familiile cu un singur parinte nu reprezinta un mediu potrivit pentru dezvoltarea copilului. Trebuie sa realizam insa ca neintelegerile intre parinti afecteaza negativ dezvoltarea tanarului si din acest motiv divortul poate constitui unica solutie de a trai in armonie si liniste.
Multe studii au aratat aspectele pozitive ale educatiei oferite de familia cu un singur partener. Acesta invata sa se descurce in diferite situatii iar copilul isi dezvolta simtul responsabilitatii. Comunicarea este mult mai usor de realizat si membrii familiei petrec mai mult timp impreuna.
Un studiu realizat de o Universitate din Michigan a adus numeroase concluzii referitoare la influentele unui divort asupra copilului. Statistic vorbind, copiii proveniti dintr-o familie divortata au aceleasi sanse da a reusi in casatorie cu cei proveniti din familiile cu doi parinti. Poate datorita faptului ca trecusera prin experiente nefericite erau mult mai preocupati de relatia cu partenerul de viata
Dezvoltarea copiilor cu un singur parinte
Respectul pentru sine al copiilor din familiile cu un singur parinte
Un studiu realizat de diferiti psihologi arata ca veniturile familiei contribuie le modificarea stimei de sine a copilului. Din cauza faptului ca familiile cu un singur parinte obtin venituri mai mici, copiii se simt nesiguri si tind sa se interiorizeze.
Parintii trebuie sa le explice ca ceea ce esti nu se bazeaza pe ceea ce ai. Modeland acest respect fata de propria persoana copilul castiga incredere in fortele proprii si are mai multe sanse sa se impuna in societatea din care face parte.
Echilibrul
Traim intr-o lume in care accentul se pune pe relatiile interpersonale. Sa fim responsabili inseamna sa apelam la ajutorul celorlalti atunci cand este necesar si nu suntem capabili sa ne descurcam singuri. Copiii trebuie sa fie ajutati sa invete sa se descurce si sa primesca asistenta cand au nevoie.
A fi in stare sa oferi si a sti sa apreciezi atunci cand primesti ceva sunt calitati foarte importante ale indivizilor. Activitatile realizate impreuna cu alte familii contribuie la dezvoltarea normala a copilului si imbunatateste comunicarea intre membrii familiei.
Constientizarea echilibrului intre a primi atentie din partea cuiva si a acorda atentie, intre independenta si suport, asigura o dezvoltare normala a relatiei parinte-copil. Tanarul invata sa se maturizeze si sa se descurce prin fortele proprii.
Infruntand adevarul in orice situatie, analizand riscurile si avantajele, parintii singuri pot sa isi educe copiii intr-un mod ireprosabil.
Important este sa renuntam la prejudecati si sa invatam metodele prin care sa ne descurcam in diversele situatii.