Problemele de comportament sunt inevitabile la copii si sunt determinate de mai multi factori care influenteaza viata si dezvoltarea lor.
Fiecare etapa a copilariei este presarata cu diverse probleme de comportament considerate firesti, asa cum sunt accesele de furie, muscatul, lovitul, in timp ce altele sunt considerate patologice sau tulburari comportamentale - ADHD, autism, tulburare obsesiv compulsiva etc. si necesita ingrijire de specialitate.
Ce trebuie sa stii despre comportamentul copilului?
Parintii sunt ingrijorati de problemele de comportament care tind sa rasara la copil ca furnicile dupa ploaie. Cei aflati in aceasta situatie incearca sa gaseasca solutii pentru a rezolva problema. Apeleaza la pauze, pedepse, rationament, recompense si in disperare, recurg chiar si la bataie. Insa toate acestea nu dau nici un rezultat pozitiv. Ei incearca prin toate mijloacele rezolvarea problemei, sperand ca una dintre ele va fi eficienta.
Atunci cand vrei sa schimbi comportamentul micutului tau, primul pas si cel mai important este acela de a intelege care este cauza care a dus la acea purtare. Intelegerea acelui comportament si a cauzelor actiunilor lui comportamentale te ajuta sa il ghidezi spre o conduita adecvata.
In plus, rabdarea este cheia pentru educarea si disciplinarea copilului tau. Trebuie sa te inarmezi cu cat mai multa rabdare si sa dai dovada de perseverenta pentru a depasi cele mai aprige probleme de comportament.
Care sunt cele mai frecvente probleme de comportament la copii?
Problemele de comportament care presara copilaria si chiar si adolescenta sau maturitatea sunt multiple si au cauze si solutii proprii. Unele sunt considerate firesti pentru varsta copilului, altele sunt patologice (in aceasta categorie intra tulburarile comportamentale) si necesita ingrijiri de specialitate.
Iata cateva dintre cele mai des intalnite:
- aruncatul;
- agresivitatea/furia (bataile, violenta fizica etc.);
- sfidarea parintilor (neascultarea, obraznicia etc.).
Tulburari comportamentale frecvente la copii
- tulburarea de opozitie;
- tulburarea de conduita;
- ADHD;
- autismul etc.
Cum ajuti copilul sa depaseasca problemele de comportament?
Parintii ar dori sa aiba o bagheta magica prin care sa schimbe numaidecat problemele de comportament ale copiilor. In realitatea, educatia si disciplinarea copilului reprezinta un proces complex si de lunga durata.
Ei cred ca o masura drastica si imediata va corecta comportamentul copiilor lor. Din pacate, de obicei nu se intampla asta. Unele comportamente nu se schimba asa de repede.
Copiii trebuie sa treaca inainte sa se invete minte prin experiente repetate de aceasta natura, si probabil sa simta in mai multe randuri aceleasi consecinte negative ale comportamentului lor. Este, de asemenea, posibil sa simta nevoia a fi rasplatiti pentru buna purtare de mai multe ori inainte ca ei sa fie gata sa se schimbe.
Daca sari de la o masura de corectare la alta, nu vei stabili niciodata o strategie buna de disciplinare. Concentreaza-te pe una sia steapta rezultatele.
Poti experimenta mai multe tehnici de disciplinare inainte, dar trebuie sa ramai la una singura. Daca ai rabdare si aloci suficient timp pentru metoda aleasa, dar totusi rezultatele nu apar, atunci poti face cateva modificari. Indiferent de cat de mult ne dorim ca problema sa se rezolve imediat, adesea trebuie sa o abordam cu pasi mici si siguri.
Citeste si alte articole pe aceeasi tema:
Cauze ale problemelor de comportament la copii
Copilul cu probleme de comportament, semn ca este supradotat?