Cum vorbesti cu copilul despre boli?

/ / Modificat: 2013-10-17
Cum vorbesti cu copilul despre boli?

copil_comunicareIn loc sa le vorbeasca despre boli si implicatiile lor, parintii aleg adesea sa le ascunda copiilor astfel de informatii fie ca sunt chiar ei bolnaviori sau ca un alt membru al familiei sufera. Ceea ce nu stiu este ca pe cat de mici sunt, copiii simt ca ceva nu este in regula, iar daca nu li se vorbeste despre boli si afectiuni, ei se vor simti confuzi, stresati si chiar neglijati. Chiar daca  spui adevarul copilului despre boala lui sau a unei persoane apropiate poate fi destul de dificil si complicat, specialistii sustin ca acestia fac fata mai bine adevarului decat ascunderii lui.

Acorda-ti suficient timp si informeaza-te!

Trebuie sa iei totul pas cu pas, treptat, si sa te informezi foarte bine inainte de a incepe discutia cu micutul tau. Retine ca nu ii poti vorbi in termeni medicali complicati si ca este posibil sa nu stie ce inseamna boala sau sa fii bolnav. Trebuie sa ii exemplifici aceste stari cu cateva situatii cand a fost el bolnavior.

Ia in considerare nivelul de intelegere al copilului!

In functie de varsta copilului trebuie sa stii ca nu poti aborda in orice fel subiectul, ci cat mai pe "limbajul" si intelesul lui. Copiii foarte mici nu inteleg imediat ce se intampla. Este posibil sa fii pusa in situatia de a-i repeta adesea aceleasi informatii.

Asigura-l ca el nu are nicio vina pentru asta

Copiii mici au tendinta sa se invinovateasca pentru lucruri rele sau neplacute care se intampla in jurul lor. Este posibil sa se considere vinovati ca mami e bolnavioara pentru ca o data nu a fost cuminte sau nu a ascultat-o atunci cand i-a zis sa faca ordine in camera. Trebuie sa ii explici si sa il asiguri ca el nu are nicio vina pentru faptul ca mami e bolnava.

Spune-i adevarul, atat cat ii permite nivelul lui de intelegere!

art_copil_agresivEste important sa ii spui adevarul, oricat de dureros ar fi. Chiar si daca exista riscul ca persoana respectiva sa moara, ii poti spune ca exista aceasta posibilitate. Nu ii spune ca se va intampla cu siguranta, fii precauta, dar pune-l totusi in garda.

Asigura copilul ca orice s-ar intampla, el va fi in continuare iubit si apreciat!

Este important pentru copil sa stie cam ce se intampla si care este evolutia persoanei bolnave. In acest fel, va sti la ce sa se astepte si va fi pregatit si nu indus in eroare cand va veni momentul respectiv. De exemplu daca bolnavul trebuie sa se opereze peste cateva zile, anunta-l din timp si pregateste-l explicandu-i cum e cu operatia, cu spitalizarea si ce se intampla acolo. Este mai bine ca el sa nu fie luat prin surprindere si sa se sperie., ci sa fie pregatit pentru asta.

Pune-l la curent cu evolutia bolii in ritmul evenimentelor

Nu este cazul sa ii spui copilului ca bolnavul respectiv este posibil sa moara sau sa sufere o interventie chirurgicala daca abia i s-a pus un diagnostic. Doar pentru ca respectivele boli au o astfel de evolutie nu inseamna ca si respectiva persoana va urma acelasi parcurs. Important este sa tii la curent copilul cu tot ce se intampla in timp real si sa pastrezi o doza de precautie in a prognoza anumite evenimente, dar spunand adevarul in acelasi timp.

Urmareste comportamentul si evolutia psihologica a copilului

art_copii_psihologSa nu crezi ca daca ii spui micutului tau adevarul si il pui la curent, totul va fi bine. El tot va fi afectat de informatii si de suferinta care exista in jurul lui si il vor coplesi emotiile. De aceea este important sa urmaresti si cele mai mici schimbari din comportamentul lui si sa incerci sa controlezi si temperezi reactiile. Unii copii atunci cand sunt tristi, speriati si coplesiti de astfel de sentimente pot avea accese de furie, pot deveni agresivi sau pot cadea in depresie.

Intreaba-l mereu ce simte in legatura cu ce ii spui si daca vrea sa vorbeasca despre temerile si grijile lui. Daca observi ca micutul tau s-a izolat, nu vrea sa mai petreaca timp cu prietenii lui si pare tot timpul trist si apatic, mergi cu el la psihoterapeut. Chiar si daca au loc aceste efecte secundare, tot este important sa spui intotdeauna adevarul copilului.

Taguri Comunicare copii Psihoterapie copii Copil tristete Stres copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre