Copilul invata valori morale esentiale din interactiunile zilnice pe care le are cu cei din jur. Este important ca fiecare interactiune a lui sa fie fructificata intr-o lectie morala, din care sa afle si sa invete o multime de lucruri prin care sa-si construiasca in viitor propriul sistem de principii etice. Pana atunci insa, este datoria ta, ca parinte, sa il inveti ce si care sunt valorile morale importante, precum diferenta dintre bine si rau, respectul, corectitudinea etc.
Foto: newhumanist.org.uk
Iata cateva trucuri importante prin care sa cladesti mai usor educatia morala a copilului!
Fii un exemplu pentru el!
Copilul invata din exemplele voastre si din ceea ce vede si aude in jurul lui.
Un tata isi plimba copilul prin parc si observa un ambalaj pe jos, pe care il ridica si il pune in cosul de gunoi. Observand gestul tatalui sau, copilul il intreaba cine a aruncat ambalajul. Acesta ii raspunde ca nu stie, dar cum i-a aparut in cale, a gasit de cuviinta sa il ridice si sa-l arunce la cos. Copilul va retine reactia tatalui si va proceda si el la fel.
Stabileste care sunt principiile si valorile morale ale familiei si prezinta-i-le si copilului
Fiecare dintre noi are anumite valori care sunt bine inradacinate in modul de a gandi si reactiona.
Insa trebuie sa existe un sistem de valori morale al familiei. Membrii familiei trebuie sa fie in asentimentul tau atunci cand te hotarasti sa ii vorbesti copilului despre valorile etice si normele spirituale care va dirijeaza comportamentul si actiunile pe care le intreprindeti zi de zi.
Copilul va auzi mult mai multe variante si opinii cu privire la credintele si valorile pe care incerci sa i le insufli. Pentru a evita ca micutul sa fie confuz, trebuie sa ii explici de fiecare data de ce crezi in ceea ce crezi si de ce consideri ca este moral sa fie asa. El trebuie sa inteleaga de ce unele comportamente sunt criticate moral, in timp ce altele sunt promovate in viata de zi cu zi si felul in care ii pot afecta lui viata.
Foloseste-te de situatii uzuale pentru a-l invata ce e moralitatea
Din comportamentele, activitatiile si situatiile zilnice cu care se confrunta, copilul poate invata multe lectii de moralitate.
Ai grija ca din spectrul de valori morale pe care incerci sa i-l insufli sa nu lipseasca grija pentru semeni, respectul, spiritul civic, justitiar etc.
Lauda-l si incurajeaza-l atunci cand face o fapta morala!
Una dintre metodele de succes prin care poti inradacina comportamentul moral la copilul tau este lauda sau incurajarea.
Pe masura ce inveti copilul despre principiile morale, acesta le va si pune in aplicare, fie doar si pentru ca te vede pe tine punand in practica unele dintre ele.
Este ocazia perfecta pentru a marca momentul si a-l lauda si complimenta cu privire la gestul lui. In felul acesta, exista toate sansele ca micutul sa repete respectivul comportament.
Scoate in evidenta impactul comportamentului lui asupra altora
Unii specialisti sunt de parere ca cel mai bine se consolideaza comportamentul moral al copilului atunci cand i se prezinta sau accentueaza felul in care modul lui de a se purta ii afecteaza pe ceilalti.
De fiecare data cand copilul supara un alt copil, fie ca il imbranceste sau tipa la el, spune-i in cuvinte ca modul in care s-a purtat l-a facut sa planga si sa se intristeze.
Acelasi lucru este valabil si in cazul comportamentelor pozitive. Subliniaza-i intotdeauna verbal atunci cand ii face pe ceilalti sa rada sau sa se simta bine.