Copilul singur la parinti, rasfatat sau egoist?

/ / Modificat: 2011-02-10
Copilul singur la parinti, rasfatat sau egoist?

Sa ai un singur copil poate parea foarte simplu. Insa ingrijirea si educarea lui reprezinta o mare provocare pentru parinti, care au pe umeri resonsabilitatea de a-l iubi, dar fara a-l transforma intr-un mic rasfatat, de a-i oferi totul, dar nu intr-atat incat sa devina un iresponsabil sau egoist si alte paradoxuri de acest gen. A creste fara un fratior poate fi un mic handicap  pentru copil. Si atunci unde e echilibrul in cresterea unui copil singur la parinti, dar responsabil, puternic si fericit?

Incurajeaza-l inca de mic sa isi faca prieteni!

In lipsa unui fratior sau a unei surioare, o idee buna pentru ca micutul sa nu traiasca izolat si sa devina o persoana timida este sa il inscrii si implici in diverse grupuri de copii, de unde sa isi poata face prieteni si sa isi dezvolte abilitati sociale atat de necesare pentru viata de matur.

Stabileste limite si reguli clare pentru el!

Disciplina este cruciala in educarea si dezvoltarea oricarui copil. Atunci cand vine vorba de copiii singuri la parinti, regulile si limitele sunt cu atat mai importante. Astfel de copii au tendinta de a fi mai autoritari de fel si de a incerca sa isi impuna punctul de vedere, ba chiar sa devina un mic dictator si sa iti impuna anumite actiune pe care sa le faci. De aceea este esential sa stabilesti de la bun inceput regulile jocului: tu esti parinte , iar el un copil, asigura-te ca asa raman rolurile! .Explica-i-le copilului si fa-l sa inteleaga ca unele comportamente ale lui nu vor fi tolerate.

Invata-l sa fie responsabil!

Responsabilitatea, precum si disciplina reprezinta 2 dintre lucruruile pe care trebuie sa te concentrezi cel mai mult in educarea unui copil singur la parinti. Pentru ca acestea par sa fie cele la care au deficiente in a le invata si in a le dobandi in comparatie cu familiile in care exista mai multi frati. Implica-l in activitati din care sa invete sa fie responsabil de cand e foarte mic: activitati de curatenie, mici decizii legate de cumparaturi, achizitii, despre alegeri vestimentare etc.

Nu il "pedepsi" prin a-i cumpara jucarii!

Ai adesea tendinta sa il critici pe copil atunci cand face vreo boacana sau cand se poarta urat.

Dar pe de alta parte, atunci cand vezi ca are o criza de isterie de nestavilit, cedezi si il calmezi rapid cumparandu-i o jucarie sau alt obiect. Acest lucru nu va face decat sa il determine sa aiba si mai multe accese de furie pentru a obtine diverse lucruri. Toata aceasta tevatura se transforma la un moment dat in rasfat.

Nu il coplesi cu jucarii, cadouri sau alte lucruri!

Coplesirea cu jucarii si daruirea in exces, fara nicio motivatie sau semnificatie anume este o capcana in care cad multi parinti. Vor tot ce e mai bun pentru ei, sa le ofere totul, fara sa astepte neaparat ceva la schimb. Invata-l sa isi "castige" jucariile si hainutele pe care si le cumpara, sa invete valoarea banilor si sa nu creada niciodata ca i se cuvine totul doar pentru e copilul vostru.

Evident, acest lucru nu inseamna ca trebuie ca mereu sa faca ceva pentru a primi o jucarie, dar limiteaza-te la a-i oferi cadouri doar cu ocazia zilei de nastere sau cu alte ocazii speciale.

Incurajeaza-l sa fie cat mai independent!

Majoritatea copiilor care au crescut singuri la copii au reputatia de a fi dependenti de parinti si de a nu se putea desprinde de ei nici la maturitate. Poate parea mai simplu si util sa iti ajuti copilul in tot ceea ce are nevoie cand e mic, ba chiar sa ii faci temele sau sa strangi mereu dupa el, dar in acest fel nu faci decat sa devina dependent de tine.

Da-i voie sa faca si greseli din cand in cand si sa-si asume responsabilitatea pentru ele (evident, atat timp cat acestea nu implica vreun pericol real pentru el). La fel si in cazul deciziilor, lasa-l sa ia decizii si chiar daca stii ca nu sunt tocmai cele mai bune, lasa-l sa simta pe pielea lui ce se intampla apoi explica-i cum stau lucrurile de fapt. Din greseli se invata!

Taguri Copil singur la parinti Crestere copil Responsabilitate copii Rasfat copil

Articole recomandate

Citeste si despre