Pana la o anumita varsta copiii nu reusesc sa separe minciuna de adevar, iar atunci cand o fac folosesc intotdeauna minciuna in avantajul lor. Ai face orice ca micutul tau sa fie sincer si sa aiba suficienta incredere in tine pentru a-ti spune tot. Partea buna este ca poti face asta, pentru ca depinde de educatia pe care i-o dai pentru a fi sincer!
Intre 3 si 4 ani, copiii incep sa separe adevarul de minciuna, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ai deplina incredere in el. Atunci cand copiii incep sa minta constient si pentru ca isi doresc asta o fac adesea pentru ca le este teama de o pedeapsa sau ca te vor dezamagi. Prescolarii nu au dezvoltata o constiinta care ii impiedica sa spuna minciuni.
Ei stiu totusi ca anumite actiuni sunt gresite si mint pentru a nu intra in bucluc.Iti poti ajuta copilul sa devina o persoana sincera prin crearea unui mediu in care sa se simta in siguranta si confortabil sa spuna adevarul.
Cum il poti ajuta pe copilul tau sa fie mereu sincer?
Evita sa il etichetezi!
Atunci cand il prinzi cu minciuna, evita sa ii spui ca este mincinos. El va intra in defensiva, iar pe masura ce ii repeti acest lucru va incepe chiar sa creada si sa traiasca sub aceasta eticheta, fara a i se mai parea ceva neobisnuit. In schimb ii poti spune ca nu iti plac minciunile, dar ca inca il iubesti, indiferent ce a facut.
Spune-i urmatorul lucru: "ceea ce spui nu imi suna ca fiind adevarat. Uneori toti facem greseli si ne este frica sa spunem adevarul, dar intotdeauna este mai bine sa spui adevarul".
Nu ii pune intrebari la care deja stii raspunsul!
Daca il pui pe copil sa isi faca curat in camera si stii ca nu a facut, rezista tentatiei de a-l intreba "ai facut curat in camera?". Acest lucru stabileste doar cadrul perfect pentru ca acesta sa spuna o mica minciuna. Mai bine fii categorica si spune-i "vad ca nu ai facut curat in camera" sau "arata-mi camera ta curata" care il face sa isi dea seama ca nu are cum sa minta pentru ca verifici faptele asa cum sunt ele. Nu-l "invita" sa minta!
Incearca sa afli de ce minte copilul!
Mai indicat decat sa il certi este sa vorbesti cu el despre motivele pentru care minte. Atunci cand il prinzi cu o minciuna, ii poti spune ca stii ca nu acela este adevarul (pe un ton calm si prietenos), dar ca te-ar interesa mai mult de ce anume te-a mintit. Daca afli care sunt motivele care au stat la baza minciunii, il poti asigura ca data viitoare iti poate spune adevarul pentru ca nu se va intampla nimic.
Nu uita sa ii apreciezi sinceritatea!
Atunci cand da dovada de sinceritate, mai ales daca a mintit in trecut, apreciaza acest lucru, laudandu-l. Spune-i "multumesc ca mi-ai spus adevarul. Imi place cand faci asta". Copiii adora sa fie laudati si apreciati si sa isi faca parintii fericiti, iar daca este nevoie sa fie sincer pentru asta, cel mai probabil ca ii va intra in rutina.
Nu uita de minciunile albe sau nevinovate!
Iti doresti ca micutul tau sa fie sincer, dar nu chiar atat de sincer incat sa raneasca sentimentele cuiva. Se poate intampla ca atunci cand primeste un cadou de la bunici care nu este potrivit pentru varsta lui si ii spune franc in fata ca nu este un cadou bun, sinceritatea lui sa raneasca. Invata-l sa gaseasca o latura pozitiva a acestor adevaruri si sa ocoleasca raspunsul dureros cu un altul care nu este chiar o minciuna. In loc sa spuna "e un cadou nepotrivit pentru varsta mea" ar putea sa raspunda doar "multumesc pentru cadou" si atat!
Fa-l sa isi dea seama ca "minciuna are picioare scurte" si ca nu functioneaza!
Copiii au impresia ca daca mint scapa de pedepse si alte lucruri care in mod clar nu ii fac placere. Spune-i mereu ca adevarul intotdeauna iese la iveala, ca adevarul spus este pe jumatate iertat si ca minciunile nu fac decat sa inratateasca situatia. Foloseste-te de scenarii, jocuri de rol si povesti pentru a scoate la iveala aceasta morala.