Educatorii sunt printre cei mai fini cunoscatori ai comportamentului si psihologiei prescolarilor. Acestia petrec ore bune, zilnic, in compania prichindeilor intre 3 si 6 ani si le cunosc toate secretele, nazbatiile si problemele care-i framanta in aceasta etapa a copilariei. Toate aceste cunostinte ii transforma in cele mai potrivite persoane pentru a da sfaturi parintilor cu privire la disciplinarea copiilor! Iata cateva dintre cele mai valoroase informatii si sfaturi pe care le poti afla de la educatori!
Permite-i sa se autodepaseasca si sa testeze experiente noi!
Nu incerca niciodata sa limitezi sau infranezi capacitatile, vointa si ambitia copilului tau. Este o greseala pe care parintii o fac frecvent, spun educatorii. Din dorinta de a-l proteja, ai tendinta de a nu-l lasa sa incerce sa isi depaseasca limitele sau sa se aventureze pe taramuri necunoscute. Frica de necunoscut si de ce i s-ar putea intampla copilului este mai mare decat dorinta de a-l lasa sa infrunte experiente noi.
In opinia educatorilor, testarea experientelor noi este unul dintre cele mai bune instrumente de incurajare a independentei si de invatare a lucrurilor noi!
Permite-i sa invete din greseli!
Orice parinte isi doreste un copil cuminte, destept, vesel, afectuos, cu alte cuvinte, perfect. Este normal sa iti doresti ca micutul tau sa fie astfel, insa mai important este sa-ti ajustezi asteptarile in functie de capacitatile si abilitatile de care da dovada copilul.
A nu accepta nicio greseala din partea copilului si a avea pretentia ca cel mic sa se ridice la nivelul asteptarilor tale, aproape ireale, te transforma intr-un parinte perfectionist, un stil parental nociv pentru dezvoltarea copilului. Nu uita de zicala celebra "din greseli se invata"! Mergi pe mana ei in educatia copilului. Greselile sunt un instrument valoros de invatare, de care poti profita din plin.
Incurajeaza copilul sa gaseasca solutii la probleme simple!
Rezista nevoii de a-i corecta imediat greselile sau de a gasi solutii la probleme in locul lui. Ofera-i sansa sa descopere singur ceea ce doreste si are nevoie, sa devina mai responsabil si independent. Educatorii sunt de parere ca parintii au tendinta de a gandi in locul copiilor, chiar si in cazul celor mai simple probleme. De exemplu, daca vad ca se straduieste prea tare sa foloseasca lingurita ca sa manance, il opresc si ii dau ei sa manance.
Daca se straduieste sa asambleze un puzzle si observa ca nu se descurca, nu pot rezista tentatiei si il ajuta imediat, ajungand sa faca ei puzzle-ul in locul lui. Copilul tau nu are nevoie sa faci lucrurile in locul lui, ci doar sa il indrumi catre solutiile potrivite, stimulandu-l sa gandeasca. Ghideaza-l verbal, ofera-i sansa sa testeze mai multe variante de solutii si ofera-i o mana de ajutor, acolo unde este cazul. Dar in final, lasa-l pe el sa aleaga solutia care i se pare cea mai buna.
Implica-l in activitati de curatenie si decizii de familie!
Educatorii sustin ca cel mai eficient mod de a stimula independenta copilului si de a-l face mai responsabil este sa il implici de mic in activitati de curatenie si decizii de familie. Deleaga-i sarcini si responsabilitati inca de mic! Incurajeaza copilul sa te ajute la curatenie, cumparaturi, sa ia decizii etc.
Stabileste-i programe stabile si invata-l cu rutina!
Invata copilul de mic cu rutina! Este o modalitate de disciplinare eficienta. Stimuleaza cooperarea in ceea ce il rogi sa faca. Eviti astfel micile scandaluri sau chiar accesele de furie, atat de frecvente la aceasta varsta. Atunci cand copilul este obisnuit cu un program stabil in ceea ce priveste somnul, alimentatia, joaca si alte activitati, stie exact la ce sa se astepte in fiecare zi si nu mai exista riscul sa nu te asculte si sa provoace scandal.
Stabileste sistem de reguli si pedepse!
Educatorii sunt de parere ca parintii gresesc in disciplina copiilor, deoarece nu reusesc sa le impuna limite clare. Este important ca sistemul de reguli - care contribuie la impunerea limitelor in comportament - sa fie stabilit si introdus in disciplinarea lui de cand este bebelus si adaptat pe masura ce creste.
Regulile trebuie explicate si anuntate intotdeauna copilului. Fiecare regula trebuie sa fie insotita si de o pedeapsa, care se aplica doar cand regula este incalcata. De fiecare data cand ii explici sau anunti o regula, instiinteaza-l si cu privire la ce pedeapsa il asteapta daca o incalca. Insa cel mai important, sustin educatorii, este sa fii constanta si perseverenta in aplicarea regulilor si sa nu te abati niciun moment de la ele. In cazul in care exista situatii in care aplici sistemul si situatii in care nu o faci, copilul va fi confuz si nu te va asculta.
Transforma disciplina intr-o distractie!
Poti invata copilul orice doresti si il poti disciplina eficient daca reusesti sa ii captezi interesul si atentia. Cele mai eficiente instrumente de invatare in acest sens sunt umorul si jocul. Daca transformi disciplina intr-un joc continuu, in care copilul sa aiba in permanenta zambetul pe buze si sa fie interesat de tot ce incerci sa il inveti, educatia lui nu ti se va mai parea o corvoada, ci o placere.
Nu-i impune nimic, ofera-i posibilitatea de a alege!
Daca este un lucru pe care copiii il urasc foarte tare este sa fie obligati sau sa li se impuna sa faca anumite lucruri. Tocmai de aceea, ei se razvratesc, iscand adevarate scandaluri. In loc sa ii spui pe un ton ferm "fa curat acum", "fa-ti temele acum", "du-te acum si spala-te pe maini", fii mai calda si prietenoasa cu el, atat in exprimare, cat si in modul in care pui problema.
Convinge-l sa faca ce doresti lasandu-i impresia ca a fost alegerea lui. Este un mod foarte eficient de a-i lasa o oarecare libertate in alegeri si de a nu simti ca este constrans. De exemplu, poti pune problema asa: "poti sa faci curat acum in camera sau poti sa iti faci temele; tu hotarasti ceea ce vrei sa faci". Asigura-te ca optiunile "cantaresc" la fel, ca dificultate, timp si beneficii pentru educatie.
Nu ii oferi posibilitatea de a se juca in locul temelor, deoarece alegerea lui va fi foarte usor de intuit. Ofera-i optiuni apropiate cu ceea ce vrei sa faca sau sa invete din ele.
Tu ai primit vreodata sfaturi pertinente privind cresterea si educatia copilului de la vreun educator? Spune-ne sugestiile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!