Cum inveti copilul abilitati si maniere prin joc?

/ / Modificat: 2012-04-22
Cum inveti copilul abilitati si maniere prin joc?

Decat sa stai cu gura pe el si sa ii explici de zeci de ori cum trebuie sa se comporte in anumite situatii, ce inseamna sa fie politicos si sa aiba bune maniere, mai bine apelezi la metode mult mai eficiente. Daca folosesti un limbaj familiar lui, adica jocul si joaca, atunci micutul va invata mai usor ce inseamna buna purtare si de ce trebuie sa faca asta!

Construirea unui trenulet - perseverenta

Luati mai multe cutii de carton, creioane colorate, hartie creponata, etichete, lipici si treceti la treaba. Construieste impreuna cu micutul tau un trenulet de la cap la coada. Invata-l cum sa faca vagoane din cutii de carton, cum sa deseneze si sa decupeze rotile pentru vagoane si sa faca gemulete.

Tot acest efort distractiv de a da nastere unei jucarii din propriile manute il ajuta sa invete ce inseamna sa fii perseverent. In plus, este un joc de echipa, deci il invata sa colaboreze si sa coopereze cu alti copii. De asemenea, ii ajuta sa simta ce inseamna sa te bucuri de un lucru abia dupa ce ti-ai atins obiectivul si ai muncit la el si ca nu totul li se cuvine.

Jocul bunei dispozitii â empatia

Ia cateva bucati de hartie cartonata si deseneaza impreuna cu copilul diverse tipuri de expresii faciale (fete zambarete, triste, infricosate, bolnave, care plang etc,). Pune toate hartiile intr-un cos, amestecati-le si apoi extrageti pe rand cate o plansa si pune micutul sa recunoasca expresia. Apoi incepe sa ii pui intrebari cu privire la respectivele chipuri. De exemplu, daca este o fata trista, il poti intreba ce crede ca i s-a intamplat acelui personaj de este atat de trist si cum ar putea fi ajutat. El ar putea raspunde ca trebuie imbratisat, sarutat sau mangaiat sau ca trebuie sa i se dea o jucarie, ceea ce este foarte bine pentru un copil.

Prin acest joc il inveti pe copil ce inseamna empatia. Pana cand copiii nu inteleg ce inseamna sa ai sentimentele ranite si cum te simti in acele situatii ei nu vor intelege de ce este important sa ii tratezi pe ceilalti cu respect.

Jocul Rece-Fierbinte - cooperarea

Aduna mai multi copii. Pune-l pe unul dintre ei sa fie personajul cautator de comori. Apoi pune-i pe ceilalti copii sa ascunda un obiect in camera. Obiectul poate fi o jucarie, o mingiuta etc. Adu copilul care trebuie sa caute obiectul in camera si indeamna-i pe ceilalti jucatori sa ii ofere indicii daca se afla aproape de el sau nu prin a spune "rece" daca e departe sau "cald" daca este aproape de marea comoara. Dupa ce il gaseste, pune alt copil sa fie cautatorul.

Acest joc ii invata ce inseamna cooperarea, ce inseamna sa comunice intre ei pentru a se ajuta si nu pentru a concura unul impotriva celuilalt.

Jocul de-a spionii - rabdarea

Ia-l pe micutul tau langa tine si distrati-va impreuna. Faceti cu randul spionand cate un obiect din casa sau de afara si descriindu-l astfel incat celelalt sa se prinda care este respectivul lucru. De exemplu, poti tinti un copac si i-l poti descrie astfel "vad acum ceva verde, mare, are radacini in pamant si are frunze..". Da-i indiciile treptat asteptand reactiile lui. Faceti cu randul.

Acest joculet il invata rabdarea, o calitate care lipseste cu desavarsire la copii. Orice joc care obliga copii sa asculte si sa isi astepte randul, dar intr-un mod distractiv, reprezinta o lectie educativa utila.

Jocul adevarului! - sinceritatea

Adunati-va toti membrii familiei laolalta si jucati-va un joc dragut. Fiecare participant trebuie sa inceapa o fraza (in care sa folositi diverse emotii) si sa nominalizeze un altul pentru a o termina. De exemplu "Am fost cel mai trist de pana acum cand...." sau "am fost foarte bucuros cand..." etc.

Acest joculet il invata pe copil sa fie sincer. Atunci cand ii oferi copilului sansa de a-si exprima sentimentele, pozitive sau negative, il ajuti sa isi dea seama ca este cel mai bine sa spuna adevarul.

Potriveste sosetele! - responsabilitatea

Atunci cand speli sosete si le scoti din uscator, pune-le in mijlocul sufrageriei si incurajeaza-l pe copilul tau sa gaseasca perechile prin morman. Pe masura ce le gaseste, invata-l cum sa le impacheteze corect. Pune apoi la o distanta relativ mica mai multe cutii cu numele fiecarui membru al familiei. Indeamna-l pe copil sa arunce ghemotoacele de sosete in cutia potrivita.

Prin acest joculet simplu il inveti sa fie responsabil. Implicarea copiilor in activitati casnice ajuta la deprinderea responsabilitatii de catre copii.

Taguri Bune maniere copil Invatare bune maniere copii

Articole recomandate

Citeste si despre