Frica sau teama este un sentiment care domina o buna parte din copilaria micutului tau. Ea este o emotie negativa fireasca, dar nu trebuie sa ia amploare si sa devina o sursa de probleme in dezvoltarea lui. Iata cele mai frecvente 5 fobii ale micutului tau si solutii pentru a-l ajuta sa le depaseasca!
Teama de necunoscut
Copilaria este presarata de o multime de experiente noi care declanseaza adesea sentimentul de frica. Teama de necunoscut este frecventa la varsta de 2-4 ani, cand micutul cunoaste o dezvoltare rapida si este bombardat de lucruri noi.
Specialistii recomanda pregatirea copilului pentru evenimentele noi din viata lui. Daca discuti cu el si ii explici de fiecare data ce o sa i se intample, micutul va sti la ce sa se astepte, iar acest lucru va atenua din sentimentul de frica.
Frica de Bau Bau
Dintre toate fobiile existente in micuta lume a copilului, frica de Bau Bau este una dintre cele mai celebre. Insa nu este o frica naturala, ci indusa adesea de parinti. Micutul tau va dezvolta frica doar daca ii vorbesti despre acest monstru care papa copiii neascultatori.
Specialistii recomanda evitarea folosirii lui Bau Bau in educatia copilului. Aceasta metoda nu reuseste sa il disciplineze, asa cum ai putea crede, ci sa-i creasca si mai mult nivelul de anxietate si teama cu fiecare data cand aude de el.
Frica de zgomote puternice
Pentru copiii mici, zgomotele puternice nu sunt o sursa de distractie, ci de stres. La auzul lor, ei se sperie si au impresia ca se intampla ceva rau.
Daca o farfurie s-a spart sau ceva din metal a cazut si a provocat sunete puternice si l-a speriat pe copilul tau, nu intra in panica si nici nu ii spune ca nu are de ce sa se teama. Ia-l in brate imediat si arata-i ca nu s-a intamplat nimic prin reconstituirea scenei (fara a sparge o noua farfurie) si prin explicatii simple. Fii calma, pentru ca starea ta reprezinta cel mai bun indiciu pentru micut ca totul este bine.
Frica de intuneric
Frica de intuneric parte dintre emotiile negative firesti ale copilariei. Este vorba mai degraba de o stare de panica care il cuprinde pe micut cand deschide ochii si nu poate repera vizual nimic in jurul lui, nici macar pe el insusi.
Copilul asociaza intunericul cu ceva rau. Acest lucru se "corecteaza" in timp, dar cel mai important este sa nu neglijezi frica copilului tau si sa il ajuti sa depaseasca mai usor acest sentiment neplacut declansat de bezna.
Lasa-i intotdeauna seara o lumina de veghe, foloseste-te de explicatii si citeste-i povesti din care sa inteleaga ca nu se intampla nimic rau cand nu este lumina.
Anxietatea de separare
Anxietatea de separare apare in special cand micutul este dus la cresa sau gradinita si trebuie sa stea departe de tine pentru prima data. Prezenta ta ii inspira copilului siguranta si protectie, iar atunci cand tu dispari din peisaj, chiar si pentru cateva ore, se simte vulnerabil si supus pericolelor, ceea ce il sperie si il face sa devina anxios.
Copilul mic trebuie pregatit din timp pentru aceste moment. Cu cat este mai maricel, cu atat trebuie sa vorbesti mai mult cu el si sa ii explici ce se intampla de fiecare data cand nu esti tu in preajma.
Nu incerca sa procedezi ca alti parinti si sa "evapori" din fata lui de fiecare data cand il lasi undeva. Ii vei creste nivelul de anxietate si vei accentua frica. Ia-ti intotdeauna la revedere de la el, tine-l in brate si asigura-l intotdeauna ca vei reveni dupa el.