Depresia la copii, mit sau realitate?

/ / Modificat: 2013-09-17
Depresia la copii, mit sau realitate?

Depresia este o tulburare a starii sufletesti care se manifesta in special prin tristete excesiva. Multi parinti considera ca depresia este o boala a maturitatii si ca nu poate afecta copiii. In realitate, lucrurile stau altfel: depresia poate aparea la copii si poate avea o multime de efecte negative asupra calitatii vietii lui. Iata cateva mituri si adevarul din spatele lor in privinta acestei tulburari la copii.

Mituri despre depresia la copii

Orice copil poate avea o zi proasta, dar se numeste ca sufera de depresie daca simptomele asociate acestei tulburari se manifesta o perioada mai lunga de timp. Ele sunt mai greu de recunoscut si de diagnosticat la copii, dar nu inseamna ca sunt inexistente. Simptomele sunt adesea confundate cu schimbarile emotionale si psihologice care apar in mod firesc odata cu cresterea si dezvoltarea copilului.

Este prea mic pentru a suferi de depresie!

Nu exista o varsta anume de la care depresia isi poate face aparitia. Mai mult decat atat, medicii sustin ca au fost disagnosticati cu depresie copii mai mici de 3 ani.

Va trece de la sine, nu trebuie sa iau masuri!

Majoritatea parintilor o confunda cu o "stare proasta" si au impresia ca va trece de la sine si isi va reveni curand dupa aceea. Daca este lasata netratata, aceasta poate conduce la probleme in dezvoltarea copilului, asociate cu dificultati de invatare. Daca un copil manifesta simptome de depresie la o varsta foarte mica, exista riscul cronicizarii ei si al aparitiei unui grad crescut de anxietate in copilarie.

De fapt nu este depresie, este doar un copil mai lenes, timid, trist, suparat, neascultator etc.

Depresia poarta foarte multe masti in perioada copilariei si se confunda adesea fie cu o proasta purtare, fie cu o timiditate accentuata. Insa niciun copil nu este lenes saptamani intregi sau chiar luni, niciun copil nu e trist la nesfarsit etc. Este esential sa urmaresti intervalele de timp pentru a-ti da seama ca este ceva mai mult decat atat.

Depresia este normala, mai ales la adolescenti!

Depresia este o conditie diferita de o simpla stare de tristete trecatoare sau de o criza de personalitate a adolescentei. Credinta ca despresia la adolescenti este parte freasca a schimbarilor hormonale prin care trec este un mit frecvent, la fel ca acela prin care se crede ca trece de la sine. Nu uita insa ca simptomele, pe masura ce se dezvolta si se acutizeaza, pot afecta calitatea vietii, pot acapara gandurile si sentimentele adolescentilor, iar sinuciderea nu este deloc neobisnuita in randul acestora.

Nu are cum sa sufere de depresie pentru ca nu este un copil retras, izolat!

Izolarea sociala este un simptom comun al depresiei, insa copiii se pot manifesta diferit, in special adolescentii. Chiar daca sunt depresivi, multi continua sa iasa in grupuri de prieteni foarte apropiati.

Nu are cum sa sufere de depresie pentru ca nu este trist!

Desi tristetea este simptomul central al depresiei, aceasta poate fi ascunsa sau disimulata prin alte reactii ale copilului: furie, hipersensibilitate, timiditate etc. Pana la momentul in care va manifesta simptome clasice ale tulburarii, depresia se va acutiza.

Nu vreau ca micutul meu sa fie indopat cu antidepresive!

Cu cat este depistata mai din vreme, cu atat depresia poate fi depasita fara interventie medicamentoasa. Iar daca acest lucru nu se intampla, este important ca parintii sa inteleaga ca o astfel de medicatie este data la copii doar in cazul in care este cu adevarat nevoie de ea.

Sunt doar un parinte, eu nu il pot ajuta!

Copiii depresivi nu beneficiaza de "portia" de tratament doar la terapeut sau din medicamente. Parintii, rudele, prietenii sunt un sprijin important si chiar de mare ajutor in depasirea acestei probleme. Este important sa fii alaturi de el sa comunici in permanenta cu micutul si sa il asiguri ca poate avea incredere si ca poate vorbi cu tine despre orice.

Copiii depresivi se inchid in ei si nu vorbesc despre problemele si sentimentele lor!

Este adevarat ca izolarea sociala, precum si retragerea intr-o carapace proprie pot fi simptome ale depresiei. Insa la copii si in special la perioada pubertatii si adolescentei, se poate manifesta tocmai invers. Simptomele depresiei la copii sunt in general diferite de cele ale adultilor. Adultii au capacitatea de a-si ascunde adevaratele trairi, pe cand copii vor cauta intotdeauna o persoana de incredere cu care sa vorbeasca si pe care o va invada cu ce simte.

Principalele simptome ale depresiei la copii si adolescenti

  • tristete excesiva;
  • iritabilitate;
  • agresivitate;
  • insomnie sau stare de somnolenta frecventa;
  • inapetenta;
  • stare de oboseala permanenta;
  • dificultati de concentrare;
  • izolare sociala;
  • lipsa interesului fata de unele activitati care in trecut ii faceau placere;
  • ganduri de suicid;
  • aducerea in discutie a subiectului mortii in mod frevent;
  • dificultati in luarea deciziilor si in gandire;
  • scaderea increderii in forte proprii;
  • dureri de cap inexplicabile.

Daca observi unul sau mai multe dintre aceste simptome la copilul tau si ca se manifesta pe o perioada de timp destul de lunga este cazul sa mergi cu el la un specialist.

Taguri Depresie copii Copil tristete Emotii copii

Articole recomandate

Citeste si despre