Modalitati surprinzatoare de a creste un copil fericit

/ / Modificat: 2011-06-06
Modalitati surprinzatoare de a creste un copil fericit

Cel mai mare dar pe care un parinte il poate da copilului sau este capacitatea de a fi fericit. Evident ca exista o diferenta foarte mare intre recompensele imediate, de moment - de exemplu un joc puzzle, o papusa Barbie, o masinuta sau o intreaga garderoba de la o firma de renume - si o stare de fericire care dureaza mult timp.

Bineinteles ca celor mici le face placere sa aiba parte de aceste mici bucurii si la fel ca si adultii au nevoie de mici placeri pentru a le imbunatati starea de bine. Dar in general starea de fericire este mult mai profunda: trebuie sa calmeze si sa relaxeze spiritual, sa induca un sens de bunastare profunda, sa se simta cu adevarat bine in mediul lui.

Expertii afirma ca acesti copii care sunt fericiti au anumite trasaturi de personalitate: incredere in sine, optimism si un simt al controlului foarte bine dezvoltat.

Aceste trasaturi pot fi foarte usor dezvoltate. Va prezentam cateva modalitati pentru a ajuta copilul sa paseasca pe un drum insorit al vietii.

Invata-l sa ii pese 

Pentru ca un copil sa fie fericit, el trebuie sa simta ca este un membru important al unei comunitati, unde poti sa intri in contact cu oamenii si poti avea efect asupra vietilor lor.

Ajuta-l sa simta acest sentiment prin a-i facilita drumul catre alti oameni. Determina-l sa-i pese de ceilalti. Aduna cateva jucarii, pe care el nu le mai foloseste si da-le unuor copii saraci.

Cand mergeti la un supermarket pentru a va face cumparaturile, pune-l sa aleaga el alimente in plus pe care apoi sa le oferiti, impreuna, celor saraci. Copiii pot invata de la o varsta mica bucuria si satisfactia de a-i ajuta pe ceilalti

Afectiunea fizica 

Joaca-te cat mai mult cu copilul tau, mergeti in parc impreuna, mergeti impreuna pe bicicleta. Este bine sa faceti exercitiu fizic si in acelasi timp sa ii dai si motive sa zambeasca.

Daca il incurajezi sa fie activ in permanenta, il ajuti sa indeparteze starea de stress. Copiii care sunt activi si fac multa miscare au o atitudine pozitiva fata de modul cum arata, sunt mandri de ceea ce sunt si de ceea ce pot face si nu sunt obsedati de infatisare. Si daca il incurajezi sa aiba activitatile care ii fac placere, va fi si distractiv pentru el.

Radeti mai mult 

Spuneti glume, cantati melodii caraghioase. Rasul este pozitiv si are o influenta foarte buna asupra starii copilului si a ta. Unul din motive este chiar fizic, atunci cand razi eliberezi tensiunea iar plamanii tai primesc mai mult oxigen si te simti mult mai relaxat.

Fii creativ atunci cand lauzi si cand il recompensezi

Nu spune doar "bravo" atunci cand copilul tau face progrese in activitatile sale. Fii explicit, arata-i clar faptele care te-au impresionat "imi place foarte mult cum ai desenat copacii acestia, par reali", aceasta fraza are un impact mai mare decat o mangaiere pe cap.

Atunci cand il recompensezi nu exagera, fiindca atunci o sa se concentreze numai pe obtinerea premiului, in schimb determina-l sa vada ca este mai importanta satisfactia ca a realizat ceva decat premiul in sine.

Asigura-te ca mananca sanatos

Daca mananca sanatos atunci nu va mai fi suparat sau iritat atunci cand mananca. Nu trebuie sa simta ca este obligat sa manance, trebuie sa ii faca placere. Alege pentru el gustari sanatoase si bune la gust, iaurturi cu fructe, fructe uscate sau proaspete, unt de arahide.

Zambiti, va rog!

Este foarte important sa stii cum sa il determini pe copilul tau sa zambeasca, dar este important ca si tu sa-i zambesti lui. Atunci cand ii zambesti imbratiseaza-l. Se spune ca o persoana are nevoie pe zi de 4 imbratisari pentru a supravietui, 8 pentru a se mentine intr-o stare buna si 16 pentru a se putea realiza.

Asculta ce iti spune

Nimic nu il face pe copilul tau sa se simta mai important decat atunci cand stai si il asculti, cand observa ca esti atent la ceea ce spune. Vrei sa fii un ascultator mai bun? Atunci nu asculta doar cu o ureche ceea ce spune.

Daca el vorbeste cu tine atunci cand tu esti ocupata opreste-te si asculta-l pentru o perioada. Nu il intrerupe si nici nu il grabi sa termine ceea ce are de spus chiar daca ceea ce spune ai mai auzit o data. Cel mai bine poti sa il asculti atunci cand stai cu el inainte de a adormi sau cand il conduci spre scoala sau casa.

Renunta la ideea de perfectiune

Toti vrem sa crestem copii perfecti care sa se realizeze in totalitate. Dar de fiecare data cand gresesc sau nu fac ceva in totalitate bine, noi le distrugem increderea in ei, prin mustrari si prin critica.

Daca il critici tot timpul, la un moment dat va crede ca nu este bun deloc si ca nu va reusi niciodata. Data viitoare cand mai esti tentat sa il corectezi in ceea ce face, intreaba-te: Este ceva care ii pune in pericol sanatatea sau siguranta?, aceasta greseala va avea efect asupra lui, mai mult de 10 ani din viata? Daca raspunsul este nu la amandoua atunci lasa-l sa greseasca.

Este adevarat ca sarcina ta de parinte este si aceea de a-i arata care sunt greselile in viata, dar in acelasi timp conexiunea emotionala este mult mai importanta decat faptul ca nu s-a spalat pe dinti sau ca nu si-a strans unde a mancat.

Invata-l cum sa isi rezolve problemele

A-l invata sa isi incheie sireturile la pantofi, a-i arata cum sa traverseze strada in siguranta inseamna a il ajuta sa faca inca un pas catre independenta. Numai faptul ca ii arati ca fiecare problema poate fi rezolvata il ajuta pe copilul tau sa se simta bine.

Daca iti spune de o problema legata de scoala sau de prieteni poti sa il ajuti prin urmatorii pasi: in primul rand,  identifica problema, apoi determina-l sa iti descrie solutiile pe care le doreste; incearca sa descoperi care sunt pasi care duc la acea solutie; decide daca poate face acest lucru singur sau are nevoie de ajutor. Daca are nevoie de ajutor fa totul ca sa il ajuti.

Da-i sansa sa straluceasca

Fiecare copil are un dar special, un talent, o vocatie; da-i sansa sa il arate si celorlalti. Atunci cand impartasesti din entuziasmul copilului tau in legatura cu o vocatie de a lui si ii arati ca esti impresionata de ceea ce poate face ii dai multa incredere in el.

Articole recomandate

Citeste si despre