Nu pot sta departe de mami si de tati! Semne ale anxietatii de separare

/ / Modificat: 2013-02-19
Nu pot sta departe de mami si de tati! Semne ale anxietatii de separare

Multi copii sunt nelinistiti cand sunt pusi in situatia de a experimenta o separare temporara de parinti. La copiii mici ajunsi in fata experientei de a merge la gradinita, unde vor ramane doar cu doamna educatoare si colegii, nelinistile se pot manifesta mai zgomotos, prin plans, refuzul de a participa la activitatile de la gradinita, sau chiar prin refuzul de a merge in acel loc in care vor fi lipsiti de supravegherea permamenta a parintilor.

Exista situatii in care chiar si copii mai mari se sperie atunci cand tatal sau mama lor pleaca, iar ei trebuie sa ramana singuri acasa, de exemplu. Unii copii resimt foarte dureros o plecare a unuia dintre parinti, chiar si pentru scurt timp. Ei incep sa se ingrijoreze profund si sa-si construiasca, in mintea lor, tot felul de scenarii, unele chiar catastrofice, in legatura cu plecarea parintilor. Temerile si grijile intense traite de un copil atunci cand se separa de adultii din familie se inscriu in categoria simptomelor ce definesc anxietatea de separare.

Victor, 10 ani, plange si devine agitat ori de cate ori mama sa pleaca la serviciu, iar el trebuie sa ramana acasa cu bona. Acesta isi imagineaza ca mamei i se poate intampla ceva rau pe drum, iar posibilitatea ca ar putea suferi un accident ii staruie in minte. Gandul ca mama se afla in primejdie si ca e posibil ca aceasta sa nu se mai intoarca la el, il face pe Victor s-o astepte ore in sir in fata ferestrei, timp in care se roaga intens pentru siguranta ei. Nu e capabil nici sa-si faca temele, nici sa se joace. Uneori il dor capul si burta sau ii este greata. Doar reintoarcerea mamei pare sa-l faca sa se simta mai bine si sa redevina baietelul vioi din preajma parintilor.

Victor este un exemplu de copil care sufera de anxietate de separare. Grija legata de faptul de a ramane singur o perioada de timp sau de a fi departe de mama si de tata o vreme e normala pentru un copil. Daca aceasta frica devine acaparanta si dureaza mai multe saptamani, e posibil sa fie vorba despre un caz de anxietate de separare.

Cum iti poti da seama daca un copil sufera de anxietate de separare?

 Iata cateva semne:

  • copilului ii este foarte greu sa lase parintele sau parintii sa plece, chiar daca acestia lipsesc doar cateva ore;
  • la plecarea unui adult din familie, copilul are manifestari comportamentale extreme: plange, se agata de el, il implora sa nu plece etc.;
  • copilului ii este foarte frica sa nu li se intample ceva rau lui sau parintilor, daca nu sunt impreuna;
  • copilul isi face griji intense chiar daca stie ca mama si tatal lui se intorc intotdeauna;
  • copilul evita sa mearga la scoala sau sa particile la activitati extrascolare deoarece frica de a se separa de parinti il copleseste;
  • copilul are manifestari somatice (dureri de cap sau de burta, senzatie de voma) sau are cosmaruri in absenta parintilor sau la gandul ca acestia urmeaza sa plece;
  • evita activitatile care au loc noaptea in afara perimetrului casei in care se afla parintii (de exemplu evita sa mearga sa doarma la un prieten sau sa mearga intr-o tabara).

Daca aceste semne sunt vizibile pentru o mai lunga perioada de timp, e recomandata apelarea la ajutor specializat.

Articole recomandate

Citeste si despre