Dragostea tatalui pentru copil se manifesta intr-o multime de moduri, in fiecare zi. Declaratiile verbale de tipul "te iubesc" nu sunt singurele care sugereaza sau transmit afectiunea taticului pentru copil. Exista o multime de metode, gesturi si comportamente prin care parintele poate arata copilului afectiunea. Descopera care sunt principalele semne de dragoste pe care taticul le arata copilului si cum poti incuraja si mai mult apropierea dintre ei!
Relatia sau atasamentul tata-bebelus
Relatia sau atasamentul dintre tata si bebelus se dezvolta ceva mai greu decat cel dintre mama si copil, care apare inca de dinainte de nastere si are particularitati unice. Uneori, taticii sunt in postura de a gasi ceva mai greu o cale eficienta pentru a consolida relatia dintre ei si bebelusi.
La nasterea celor mici, ei experimenteaza o multime de sentimente si trairi speciale. Nu stiu intotdeauna cum sa se descurce cu ele si mai ales cum sa le exprime corespunzator. Au nevoie de mai mult timp pentru a-si intelege trairile si a le directiona, sub forma de dovezi de dragoste, catre copii.
Taticii sunt pusi in situatia de a recupera ceva teren in fata mamicilor, cand vine vorba de consolidarea relatiei sau atasamentului dintre ei si copii. Insa nu este un dezavantaj si nici un motiv de tristete pentru ei.
O parte importanta din atasamentul parental vine in mod natural prin sentimentul de paternitate. Este indicat ca atasamentul sa fie sustinut si incurajat si prin alte stimulente, care ii pot apropia mai mult de prichindei. Pe masura ce copilul creste, sentimentele taticului se vor aprofunda si vor deveni din ce in ce mai puternice. Taticul are nevoie sa gaseasca metodele potrivite prin care sa si le manifeste si sa transmita copilului ca il iubeste.
Chiar daca mamicile au un mod mai evident de a manifesta dragostea pentru bebelusii lor, nici taticii nu ar trebui sa ramana restanti la acest capitol. Poate ca nu petrec la fel de mult timp in compania celor mici cum o fac mamele, dar trebuie sa profite de momentele in care o fac, pentru a-si manifesta din plin dragostea pentru ei.
Cum isi manifesta taticii dragostea pentru copil?
Ingrijirea bebelusului
Implicarea in ingrijirea si cresterea copilului, inca din primele momente dupa nastere, este cea mai importanta dovada de afectiune prin care tatal isi demonstreaza dragostea pentru cel mic.
Acest proces amplu presupune o multime de activitati si sarcini care pun taticul in postura de a se apropia de copil si de a consolida o relatie stransa cu acesta:
- schimbarea scutecelor;
- hranirea cu biberonul;
- joaca;
- baita de seara;
- adormirea;
- leganarea;
- comunicarea.
Declaratiile de dragoste
Declaratiile de dragoste sunt printre cele mai evidente si de impact dovezi de afectiune pe care taticul le poate arata copilului. Se spune ca faptele vorbesc mai mult decat cuvintele, mai ales la varste mici, cand copilul nu are limbajul si vorbirea foarte bine dezvoltate. Insa pe masura ce cresc, vorbele ar trebui sa vina in completarea limbajului nonverbal al afectiunii pentru copil. Sunt necesare si au un impact foarte puternic in dezvoltarea lui emotionala.
Spre deosebire de mamici, taticii sunt mai putin deschisi la astfel de declaratii. Au o oarecare retinere in a-si exprima verbal dragostea fata de copil. Daca mamicile nu ezita sa le transmita copiilor zilnic "te iubesc", taticii au impresia ca nu ar trebui sau ca nu este nevoie sa-si exprime emotiile in acest fel.
Incurajeaza-ti partenerul sa isi exprime verbal dragostea pentru copilul lui. Probabil ca cel mic simte afectiunea acestuia, insa uneori, este bine sa o si auda de la el.
Comunicarea cu copilul
Comunicarea deschisa cu copilul, pe teme diverse, de orice fel, reprezinta cea mai importanta metoda de implicare a tatalui in viata lui si de exprimare a dragostei. Faptul ca tatal isi face timp pentru a sta cu copilul, ca este deschis la tot soiul de subiecte, fara a-l certa sau critica, reprezinta o dovada importanta de afectiune. Relatia dintre ei se consolideaza in acest fel si reusesc sa aiba incredere unul in celalalt.
Sa reusesti sa castigi increderea copilului si sa il apropii de tine este o realizare importanta in "meseria" de parinte, avand in vedere ca atunci cand sunt mici, copiii sunt imprevizibili si destul de precauti in relatia cu parintii.
Joaca impreuna cu copilul
Implicarea in joaca copilului si petrecerea timpului cu el in compania jocurilor reprezinta un alt semn al dragostei pe care i-o porti. Joaca impreuna cu copilul reprezinta un timp de calitate petrecut impreuna cu cel mic. Furnizeaza acestuia hrana emotionala, sentimentul de afectiune si protectia de care are nevoie pentru a se dezvolta armonios. Faptul ca te implici in micuta lui lume a jocului si ca iti dedici timpul in compania lui transmite un mesaj de afectiune copilului.
Mangaieri si gesturi tandre
Mangaierea este o nevoie emotionala de baza a copilului mic. Inca din primele clipe dupa nastere, copilul are nevoie de mangaierile parintilor. Mangaierile, imbratisarile, tinerea bebelusului la piept sau in brate, sarutul pe frunte - toate aceste gesturi fac parte din limbajul iubirii. Orice parinte, si mai ales taticul, trebuie sa foloseasca acest limbaj in relatia sa cu cel mic.
Sunt gesturi de afectiune si tandrete care hranesc emotional copiii. Se simt apreciati si iubiti, dar mai ales doriti in sanul familiei. Cea mai importanta metoda prin care taticii isi pot exprima dragostea pentru copil este implicarea activa in viata acestuia.
Sprijinul emotional si psihologic pe care-l acorda in momente importante ale copilariei lui, petrecerea timpului de calitate si educatia pe care i-o ofera sunt cele mai importante dovezi de dragoste de care are nevoie copilul.
Tie care ti se par cele mai importante semne de dragoste pe care le manifesta un tatic pentru copilul lui? Mai stii si alte metode care sugereaza afectiunea fata de acesta sau pe care le-ai recomanda taticilor? Spune-ne parerile si sfaturile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!