Tulburarile afective sunt acele afectiuni care au ca element predominant tulburarile de dispozitie. Ele sunt caracterizate printr-o alterare a dispozitiei, comportamentului si afectului. Cea mai frecventa tulburare afectiva la copii este depresia, dar mai exista si alte tipuri: distimice si bipolare.
Foto: bbc.co.uk
Tulburarile de dispozitie afecteaza gandurile si comportamentul copiilor. De asemenea, ele schimba si modul in care copiii se percep pe ei insisi, afectand stima si imaginea lor de sine.
Depresia majora
Depresia este cea mai cunoscuta tulburare afectiva la copii si chiar si cei mai mici dintre ei sunt afectati de aceasta stare predominanta de tristete si apatie. Insa felul in care manifesta aceste tulburari sunt diferite de ale unui adult si de aceea, de multe ori, nu sunt recunoscute de parinti.
Copiii mici arata ca sunt deprimati prin modul in care se comporta si mai putin prin limbaj. Multi dintre ei nu cunosc sau nu stiu cum sa puna in vorbe emotiile pe care le au vizavi de ceea ce simt. In astfel de cazuri, ele se reflecta nu numai prin tristete sau izolare, ci si prin afectiuni somatice, cum sunt durerile de cap sau de burtica.
Copiii afectati de depresie au performante scolare scazute, le lipseste concentrarea si atentia. Alteori insa, aceste comportamente sunt combinate cu simptome ceva mai evidente, cum ar fi tristetea sau plansul din senin, iar tulburarea este mai usor de depistat.
Distimia
Distimia este o forma usoara de depresie, dar cronica. Ea se poate prelungi si pe o perioada de 2 ani si ii impiedica pe copii sa se bucure de copilarie, sa se simta entuziasti si sa aiba initiativa in diverse activitati. Exista situatia in care distimia se poate prelungi pe toata durata vietii.
Tulburarea bipolara
Tulburarea bipolara este o afectiune afectiva care se manifesta prin episoade maniacale, treceri de la unele stari de excitabilitate maxima la altele, schimbari bruste si severe de dispozitie, de la ras la plans, de la bucurie la tristete.
Totusi, in cazul copiilor este posibil ca cele doua stari emotionale sa nu alterneze atat de bruc. In schimb, pot exista perioade lungi de depresie, crizele maniacale facandu-si aparitia foarte tarziu.