Ca orice parinte, ai asteptari inalte in privinta viitorului copilului tau! Speri sa vorbeasca cel putin 2 limbi straine si sa ia drumul unei universitati internationale la majorat. Chiar daca drumul spre Oxford sau Harvard este inca destul de departe nu strica sa privesti in perspectiva si sa vezi cum ai putea imbunatati de pe acum activitatea cognitiva a copilului!
Chiar daca dezvoltarea creierului copiilor reprezinta inca un mare mister pentru marii cercetatori, ceea ce se stie este ca parintii au un rol esential in a contura drumul spre succes al copilului la maturitate.
Ai incredere in instinctele tale parentale, "de moda veche"!
Desi traim intr-o epoca high-tech in care accentul cade pe invatarea cat mai timpurie a noilor tehnologii se pare ca invatarea celor mai intortocheate sisteme tehnologice de catre copiii mici nu asigura inteligenta sau succesul lui la maturitate.
Jocurile video, calculatorul, telefoanele si alte astfel de dispozitive tehnologice distrug, in opinia specialistilor, relatia unica dintre parinte si copii. O anuleaza si creeaza o lacuna sentimentala si emotionala care este esential sa se dezvolte in primii ani de viata ai copilului.
Copii nu mai simt iubirea si afectiunea parentala atunci cand sunt in fata calculatorului si nici nu mai invata din jocurile de contact cu parintii, ceea ce reprezinta o mare problema.
Tu trebuie sa fii instrumentul de invatare al copilului tau si nu tehnologia! Asculta-ti instinctele si educa-ti copilul in stil vechi: comunica, vorbeste-i si joaca-te in permanenta cu el! Acorda interes si atentie nevoilor si curiozitatii lui, ajuta-l sa afle lucruri noi si in acest fel vei dezvolta creierul si activitatea cognitiva a lui.
In afara faptului ca trebuie sa joci un rol activ in procesul de invatare al copilului, expertii sustin ca iubirea si afectiunea sunt cele care contribuie cel mai mult la dezvoltarea cognitiva a copilului. Copilul se dezvolta cognitiv in special din afectiunea si iubirea parintilor pentru el. Interactiunea, imbratisarile si saruturile parintesti dintre voi, precum si alte gesturi unice in relatia ta cu copilul sunt unice si nu pot fi inlocuite cu niciun calculator.
Ce trebuie sa faci pentru a creste u copil inteligent la fiecare varsta?
0-4 luni
-
citeste-i;
-
fa tot felul de fete la el;
-
gadila-l;
-
misca incet obiecte in fata copilului tau;
-
canta-i melodii simple si scurte;
-
vorbeste tot timpul cu el;
-
impartaseste-i fiecare pas pe care il faci pe langa el.
4-6 luni
-
ajuta copilul sa imbratiseze animalute de plus;
-
fa mici bloculete din cuburi de plastic si lasa-l pe micut sa le demoleze;
-
pune-i muzica pe fundal si incearca diferite ritmuri;
-
arata-i carti cu imagini mari si viu colorate;
-
lasa copilul sa atinga obiecte de diferite texturi.
6 – 18 luni
-
vorbeste in fata lui si interactioneaza cu el pentru a-l ajuta la stabilirea conexiunii dintre sunete si cuvinte;
-
indica-i persoane si obiecte din jurul lui si spune-le pe nume pentru a -l invata sa le recunoasca;
-
canta-i mereu cantecele care au in continut versuri care se repeta des;
-
jucati-va de-a fata ascunselea.
18-24 luni
-
foloseste-te de jocuri de recunoastere in care ii mentionezi de "floarea rosie" sau masinuta galbena", iar el isi centreaza atentia asupra lor si chiar le prinde in mana;
-
pune in fata lui 3 obiecte diferite si numeste unul din ele pentru a ti-l da;
-
vorbeste tot timpul cu el, folosind cuvintele corecte (fara diminutive) si implicandu-l in tot soiul de discutii;
-
fa-i cunostinta cu instrumentele de scris, este timpul sa ii pui prima oara in manuta creionul de colorat si in fata hartia;
-
pune-i mereu intrebari pentru a-i capta atentia atunci cand ii citesti;
-
incurajeaza jocul independent, lasandu-l sa se joace si singurel cu jucariile lui favorite.
24-36 luni
-
fii generoasa cu laudele si aprecierile la adresa lui pe masura ca isi dezvolta aptitudinile motorii;
-
ajuta la dezvoltarea imaginatiei copilului prin incurajarea lui de a testa noi jucarii;
-
ajuta copilul sa integreze activitati din "viata reala" in jocuri, ca de exemplu sa vorbeasca la telefon, sa conduca o masina, sa pregateasca un ceai pentru invitati, sa schimbe o papusa etc.;
-
implica copilul in povesti atunci cand i le citesti sau istorisesti punandu-i mereu intrebari; printre alte roluri educationale, povestile au si rolul de stimula imaginatia si creativitatea ajutand la imbunatatirea activitatii cognitive;
-
arata-i cu degetul cuvintele pe masura ce citesti, pentru a putea face mai usor conexiune dintre cum suna un cuvant si cum arata.
3-5 ani
-
invata-l sa imparta lucruri cu ceilalti prin puterea exemplului;
-
incurajeaza-l sa isi devzolte competente noi si reguli de invatare prin diverse jocuri de masa;
-
limiteaza timpul la tv si calculator al copilului la maxim 2 ore pe zi si valorifica timpul lui liber prin jocuri interactive;
-
limiteaza utilizarea lui "nu" in fata lui si incurajeaza explorarea si curiozitatea naturala;
-
respecta-ti copilul si da dovada de rabdare si atentie de fiecare data cand incearca sa iti impartaseasca o noua exprienta;
-
fa-ti timp in fiecare zi pentru a sta de vorba cu copilul tau si pentru a impartasi lucruri noi, de la gradinita sau despre ce a mai facut peste zi.