Incapatanarea la copilul mic

/ / Modificat: 2013-09-18
Incapatanarea la copilul mic

Incapatanarea este o faza normala in dezvoltarea copilului mic si apare de cele mai multe ori din dorinta acestuia de a dobandi autonomie si independenta, de a-si forma propria personalitate si de a-si impune punctul de vedere sau autoritatea. Cu toate acestea, incapatanarea scoate peri albi parintilor, care nu stiu cum sa se poarte, dar mai ales cum sa disciplineze acesti micuti-dictatori!

Foto: justparentingadvice.com

Pentru a te putea intelege cu micul dictator din casa, dar si pentru a-l ajuta sa-si modeleze comportamentul si educatia in cel mai eficient si adecvat mod, este important sa intelegi in primul rand tu cateva lucruri legate de aceasta faza din copilaria timpurie.

Trebuie sa afli de unde provine incapatanarea, cu ce se diferentiaza de rasfat sau obraznicie, cum poate fi ea exploatata in binele copilului si, mai ales, care sunt cele mai potrivite tehnici de disciplinare ale unui astfel de micut, ambitios din fire.

De ce apare incapatanarea la copii si cum se caracterizeaza?

Incapatanarea este un comportament des-intalnit la copii mici si adolescenti.

Copiii mici tind sa devina incapatanati atunci cand capata un simt al controlului asupra lucrurilor sau o usoara independenta (2-3 ani).

Incapatanarea este un comportament usor de recunoscut la copilul mic. Il ia pe "NU" in brate atunci ii soliciti ajutorul, vrea sa faca numai ce doreste el si nu accepta vreo cale de mijloc, iar daca este tras la raspundere pentru comportament, nu are vreun raspuns coerent. Cel mai adesea reactioneaza cu "de-aia" sau "ca asa vreau eu".

Copilul are tendinta sa faca exces de autoritate, in sensul ca daca ii dai un deget, cel mai probabil ca iti va lua toata mana si va atenta si la cealalta. Orice refuz din partea ta sau incercare de a-i dejuca planurile se termina prin adevarate scandaluri presarate cu accese de furie, tipete, lovituri si aruncarea cu obiecte in jur.

Unii specialisti sunt de parere ca, uneori, incapatanarea este un comportament care apare si din cauza unor greseli pe care le fac parintii in disciplinarea copilului. Un stil parental prea autoritar sau, dimpotriva, delasator, poate conduce la dobandirea unui astfel de comportament la cel mic.

Alteori, incapatanarea copilului provine din anumite frici sau temeri pe care le are sau pur si simplu dintr-un acces de rebeliune, rasfat.

Manifestarea incapatanarii este adesea si un "test" pe care-l aplica copilul, care incearca sa atraga atentia celor din jur, sa testeze daca este iubit si apreciat, chiar daca de pe urma purtarii se alege cu mustrari si tipete din partea parintilor.

Motive pentru care incapatanarea este buna in dezvoltarea copilului

Desi, la modul general, termenul de "incapatanare" are o valenta negativa, el are si conotatii pozitive, care trebuie exploatate la maximum de parinti.

Comportamentul incapatanat poate avea sensul de perseverenta sau incercare, necesare pentru consolidarea vointei, etapa importanta in dezvoltarea personalitatii copilului. Este o calitate care il ajuta sa se descurce mai usor in fata situatiilor dificile cu care se va confrunta mai tarziu, deoarece este ambitios si are tendinta sa nu se lase pana nu reuseste sa obtina ceea ce doreste.

Reactiile negative sau opozitia in fata anumitor mancaruri, a somnului, a realizarii igienei corporale sau a altor solicitari din partea ta sunt, de fapt, rezultatul unei incercari a copilului de a-si impune punctul de vedere, de afirmare a personalitatii.

Copilul incearca sa iti arate ca este independent, ca poate gandi singur in legatura cu tot ce il priveste, ca stie ce e bine pentru el. Incapatanarea ii da uneori sentimentul ca este stapan pe situatie si ca poate lua decizii singur, lucruri care pot fi vazute si printr-o prisma pozitiva. Este dorinta lui de a dobandi autonomie si de a-si consolida stima si increderea in sine.

Incapatanarea atrage dupa sine, in efortul copilului de a opune rezistenta la cererile parintilor, si antrenarea atentiei si concentrarii acestuia. Este un lucru pozitiv, deoarece poate ajuta la stimularea procesului de invatare pe viitor.

Copilul incapatanat prezinta un risc mai mic sa fie hartuit la gradinita sau la scoala de catre alti copii. Are temperament si personalitate puternice, care se impun in fata altor copii si care-l ajuta sa devina usor lider de grup si sa nu cada victima a rautatii altor colegi.

Incapatanarea il ajuta pe micut sa fie mai curajos si sa faca fata mai bine evenimentelor traumatizante din viata sa, stresului si greutatilor cu care se confrunta. Este un soi de tarie mentala de care da dovada si care il ajuta sa persevereze sau sa reuseasca atat la scoala, cat si in viata profesionala sau personala.

Se pare ca un copil incapatanat are mai multe sanse sa devina un sportiv de exceptie. Este vorba de ambitie si determinare, care reprezinta un procent substantial in reusita intr-un sport. In plus, chiar daca nu exceleaza la capitolul conditie fizica sau talent, ambitia si dorinta de a reusi sunt importante si il ajuta sa isi atinga obiectivele pe care si le propune.

Metode de disciplinare a copilului incapatanat

Vorbeste cu el despre reguli, limite, disciplina

Este important ca inainte de a incepe procesul de disciplinare a copilului sa stai cu el de vorba si sa ii explici exact care sunt regulile, limitele si ce se intampla daca le incalca.

Stabileste un set de pedepse pentru incalcarea lor si explica-i intotdeauna ce presupun ele, dar mai ales, care este rolul lor!

Afla motivele din spatele comportamentului lui incapatanat!

Pentru a sti cum sa te porti cu copilul si cum sa ii temperezi pornirile comportamentului lui impulsiv si incapatanat, trebuie sa afli cauzele sau motivele pentru care se poarta astfel.

Discuta cu el si intreaba-l, pe un ton amiabil, de ce se poarta asa si care sunt trairile lui in acele momente!

Fii calma si nu tipa la el!

Stapaneste-ti furia in momentul in care copilul insista sa nu te asculte. Nu trebuie sa vada ca cedezi, deoarece iti va identifica punctul slab si se va folosi de el.

Comunicarea asertiva este o metoda eficienta de a te intelege cu micutul si serveste si drept model acestuia, care va invata si el sa vorbeasca la modul asertiv, constructiv, in relatiile interpersonale.

Fii constanta in aplicarea pedepselor pentru incalcarea regulilor!

Nu rata nicio ocazie in care micutul este obraznic pentru a aplica pedepsele stabilite de la inceput. Discuta cu el si explica-i de ce este sanctionat, dar si de ce nu este bine sa mai faca acea boacana.

Taguri Incapatanare copii Comportament copii Disciplina copii Probleme comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre