Bebelusul la 1 an si 1 luna

/ / Modificat: 2014-01-20
Bebelusul la 1 an si 1 luna

Acum ca si-a aniversat deja primul an de viata si inca patru saptamani peste, bebelusul invata sa faca mai multe lucruri de unul singur, dezvoltandu-si in primul rand independenta. Vei observa in atitudinea micutului tau de 1 an si 1 luna (13 luni) schimbari notabile in modul in care actioneaza. Nu mai tanjeste sa stea in bratele in tale ore in sir, ci se bucura din plin de posibilitatile sale de miscare si de limitele pe care le poate impune in contactul cu ceilalti. Afla care sunt evolutiile si deprinderile noi ale bebelusului tau la 1 an si 1 luna de viata!

Bebelusul la 13 luni (1 an si 1 luna) cel mai probabil a facut deja primii pasi singur. Tot in aceasta perioada, intre 12 si 14 luni bebelusii incep sa aiba vise active care pot sa il agite sau chiar sa il trezeasca din somn.

De asemenea, o alta schimbare care poate surveni la bebelusul tau de 13 luni este pofta de mancare ce pare in scadere si pofiticiosul tau se poate transforma intr-un mare mofturos.


Nu trebuie sa te descurajezi, ci doar sa te inarmezi cu rabdare si sa ii prepari feluri de mancare cat mai variate cu forme si culori cat mai atractive.

Dezvoltarea fizica a bebelusului la 1 an si 1 luna

Foarte multi copii fac primii lor pasi intre 9 si 12 luni, ajung sa mearga fara probleme cand implinesc 14 sau 15 luni. Asadar, bebelusul tau probabil ca se afla la mijlocul drumului dintre deplasarea cu sprijin si cea fara ajutor.

Nu te ingrijora daca puiul tau inca nu indrazneste sa renunte la sprijinul cu manutele pe ziduri sau mese, achizitia mersului normal poate sa fie atinsa de unii copii abia la 15 sau 16 luni, uneori chiar si mai tarziu, fara sa fie ceva in neregula cu dezvoltarea lor locomotorie. O strategie buna de a-l motiva sa stapaneasca mersul mai bine este sa ii oferi cat mai des oportunitati sa se deplaseze fara ajutor, dar si sa eviti sa il iei mereu in brate.

Aranjeaza mobilierul din camere astfel incat sa fie tentat sa se deplaseze, vazand ca are multe manere de care sa se sprijine. Imediat ce observi ca puiul tau curajos incearca sa faca primii pasi mici autonom, motiveaza-l sa continue prin mici trucuri care ii dau un confort psihologic: mainile tale intinse spre el sau palmele tale din spate, care ii sprijina manutele.

Un alt mod de a-l ajuta sa evolueze in incercarile de a se deplasa cu usurinta, este sa ii oferi o jucarie cu maner lung ce poate fi impinsa (o rata, un calut), cu o baza lata, stabila.

Comunicarea si dezvoltarea sociala ale bebelusului la 1 an si 1 luna

Acum ca a trecut de prima lui aniversare, micutul tau are probabil in palmares si primele cuvinte rostite complet si clar. In aceasta etapa a dezvoltarii, cel mic reuseste mai bine sa inteleaga ceea ce i se spune, decat sa se exprime el insusi prin gesturi si cuvinte. Se bucura nespus cand iti dovedeste ca intelege ce il rogi sa faca si nu va ezita sa dea si el "directive" la randul sau.

Intrucat este atat de preocupat cu achizitia mersului, bebelusul la 13 luni ar putea lasa vorbitul pe plan secund. Iata de ce nu ar trebui sa te alarmezi daca nu auzi din gurita lui prea multe replici. Tot in planul comunicarii, bebelusul la 1 an si 1 luna poate sa bolboroseasca multe lucruri fara inteles sau greu de recunoscut, intrucat imita tot ce aude si amesteca toate cuvintele haotic, rostindu-le pe intonatii care iti sugereaza ca ar spune o afirmatie sau o interogatie, de pilda. De asemenea, copilului ii este deja usor sa recunoasca numele membrilor familiei si al obiectelor, fiind bucuros sa ii aduca mingea mamei, daca aceasta il roaga.

Acum este foarte important sa constientizezi ca puiul tau "inregistreaza" absolut tot ce aude, intr-un ritm incredibil. In loc sa ii vorbesti stalcit, pronunta clar cuvintele si numeste corect oamenii, locurile si obiectele. Vorbeste incet si curat, cat mai simplu. Puiul tau de 1 an si 1 luna comunica prin gesturi (arata cu degetelul spre poze sau obiecte pe care le doreste). De altfel, gestica incepe sa i se dezvolte considerabil, ea fiind cea mai la indemna cale prin care copilul imita actiuni, se exprima si se joaca. In dezvoltarea limbajului, gesturile joaca un rol crucial.

Asadar, ajuta-l sa faca legatura intre gesturi si limbaj, facand comentarii sugestive. De pilda, cand copilul iti arata ca vrea ceva din frigider, intreaba-l "Vrei sa bei ceva?", apoi asteapta sa iti raspunda dand din cap sau gangurind. Apoi repeta-i: "Vrei sa bei lapte? Bine, hai sa luam putin lapte din frigider". Acest tip de comunicare incurajeaza copilul sa raspunda si sa participe activ la o conversatie.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 13 luni (1 an si 1 luna)

Vaccinul pentru copilul de 1 an
Al doilea an de viata al bebelusului, la ce sa te astepti?
Dezvoltarea limbajului la bebelusi (1-2 ani)
Suzeta vs. suptul degetului
Alimentatia copilului de 1 an
Cazaturile la bebelusi si copii
Jucarii pentru copilul de 1 an
Prima tunsoare a copilului
Polipii la copilul de 1 an

Somnul bebelusului la 1 an si 1 luna

In jurul varstei de 13 luni, vei observa ca bebelusul incepe sa isi schimbe programul de somn. Ziua va prefera un singur pui de somn mai lung: va amana tot mai des somnul de la 11-12 ziua, ca apoi sa refuze inca unul la orele inaintate de dupa-amiaza.

O alta varianta este aceea ca va dormi in prima parte a zilei si apoi va ramane treaz pana seara. Unii copii se adapteaza imediat la noul program de somn dupa ce implinesc 1 an, pe cand altii au nevoie de mai multe luni sa se acomodeze. Tu esti cea care poate sa estimeze cel mai bine cat are nevoie puiul tau sa doarma.

In general, copiii care au ajuns la varsta de 13 luni au nevoie de 10-13 ore de somn din 24: daca ele sunt acumulate toate in somnul de noapte sau distribuite si pe timpul zilei, ramane la latitudinea ta, potrivit nevoilor micutului tau. Este posibil sa dureze cateva saptamani, pana sa gasesti combinatia perfecta pentru intervalele de somn benefice copilului.

Alimentatia bebelusului la 1 an si 1 luna

Alimentatia bebelusului incepe marea transformare dupa depasirea pragului de 1 an de viata. Copiii fac acum un progres important in meniul lor, schimbandu-si destul de mult obiceiurile alimentare de bebelus, in unele foarte asemanatoare cu nutritia adultilor. Misiunea ta este sa ii faci cunostinta copilului cu noi arome si texturi.

Preferintele alimentare se fixeaza timpuriu in viata, asa ca ajuta-ti micutul sa dezvolte o simpatie catre alimentele sanatoase inca de pe acum. Pentru ca stomacelul lui nu este incapator, da-i portii mici de alimente cu nutrienti care sa il ajute sa creasca mare si puternic. Evita sa ii dai dulciuri si alte produse cu "calorii goale", cum sunt preparatele de patiserie, biscuitii sau, mai rau, fast-foodul!

Laptele integral nu trebuie sa lipseasca din meniul zilnic, pentru ca furnizeaza calciu si vitamina D, esentiale pentru dezvoltarea osoasa. Ii poti da sa bea din canita, eliminand treptat biberoanele din programul de masa. Creste-i aportul de fier prin carne, peste, fasole si cereale fortificate.

Continua sa ii monitorizezi eventualele reactii alergice la alimentele noi si evita sa ii dai produse cu care poate sa se inece: popcorn, bomboane tari, fructe tari, legume crude, stafide, struguri intregi sau nuci. Programul de masa ar trebui sa fie unul regulat, cu 3 mese pe zi si 2-3 gustari sanatoase.  

Sursa foto: freepik


Taguri Primii pasi Somn agitat Dezvoltare fizica bebelusi Alimentatie copii 1 an

Articole recomandate

Citeste si despre