Bebelusul la 16 luni (1 an si 4 luni) incepe sa inteleaga din ce in ce mai bine tot ceea ce il inconjoara. Acum stie despre creioanele colorate ca nu sunt pentru a fi mancate, ci pentru a desena si va incerca sa le foloseasca mazgalind foaia de hartie.
La acesta varsta poate sa apara si teama de zgomote puternice astfel ca bebelusul tau ar putea sa inceapa sa se sperie de sunetul aspiratorului, de sirene sau de tunete si fulgere, insa este foarte important sa ii arati ca nu are de ce sa ii fie teama si sa il linistesti.
La 16 luni unii bebelusi sunt foarte sociabili si se adapteaza foarte repede la orice situatie, in timp ce altora situatiile noi le pot crea discomfort si vor avea nevoie de timp pentru a se adapta.
Copilul la 1 an si 4 luni (16 luni) ii surprinde pe cei mari cu rapiditatea cu care isi dezvolta motricitatea fina. Indemanarea prichindelului este din ce in ce mai impresionanta, cel mic manevrand obiectele si apasand butoanele cu mai multe precizie. Acum este si perioada in care absolut orice activitate il incanta, de vreme ce coordonarea si stabilitatea corpului nu mai sunt o problema pentru nazdravanul dornic sa inteleaga ce se intampla in jurul lui.
Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 4 luni
Noutatea celei de-a 16-a luna de viata a copilului este ambitia fara margini. In afara de faptul ca isi continua ritualurile zilnice de "inspectare" a obiectelor oarecare din jur cu manutele si gurita, vei observa ca prichindelul isi testeaza limitele cu orice prilej.
S-a obisnuit deja cu faptul ca poate merge, deci simpla executare de pasi nu mai este la fel de interesanta si captivanta: vrea sa tina in brate si baxul cu scutece, daca tot se deplaseaza. Acum ca este un voinic de 1 an si 4 luni, are suficienta incredere in sine pentru a se catara pe canapea si pentru a impinge scaunul aproape de mobila, pentru a-l escalada si a observa cu proprii ochisori ce se afla pe rafturile inalte.
Acum este momentul sa montezi sigurante la usile de la dulapuri si sa ascunzi toate produsele periculoase la care ar putea avea acces. Manutele puiului tau de 16 luni sunt acum mai dibace, astfel ca poate sa faca un turn din blocurile din lemn si apoi sa il rastoarne pentru a se amuza.
Cand ii citesti o poveste, incearca sa intoarca el paginile, cate 2-3 deodata. Daca ii inmanezi un creion, cu siguranta va mazgali foi, pereti si orice suprafata i se pare atragatoare. La aceasta varsta, poate sa introduca o forma de jucarie in orificiul corespunzator.
Pentru a-ti ajuta copilul sa faca progrese remarcabile in achizitia indemanarii, ii poti oferi posibilitatea sa picteze cu degetelele. Amesteca doua linguri de faina cu apa, astfel incat sa obtii o pasta subtire, apoi adauga cateva picaturi de colorant alimentar. Pune-i la dispozitie coli cerate, pe care sa le lipesti pe masa sau pe un panou.
Comunicarea si dezvoltarea sociala ale copilului la 1 an si 4 luni
Copilul care a implinit 16 luni poate deja sa pronunte clar aproximativ 7 cuvinte (sau chiar mai multe), insa va comunica in mare parte nonverbal, aratand cu degetelul si gesticuland, astfel incat sa iti transmita ce isi doreste. Intelege mult mai multe cuvinte decat poate sa exprime, provocarea cu care se confrunta acum fiind aceea de a-si coordona buzele, limba si respiratia pentru a se face inteles.
Poti sa observi ca, la intrebarile pe care le adresezi altor membri ai familiei despre locul in care se afla cheile (de exemplu), copilul incearca sa te indrume cu manuta indreptata spre carligul de care ele sunt atarnate. In cazul in care ii spui sa iti aduca un prosop din dulap, va merge bucuros sa indeplineasca sarcina, semn ca intelege perfect tot ce spui si ii ceri. Cele cinci simturi ale copillui sunt acum complet dezvoltate, de aceea incepe sa distinga foarte bine trasaturile obiectelor din jur.
Va fi fascinat de toate lucrurile care il inconjoara, de la uneltele de bucatarie, pana la ramele din pamantul umed pe care il scormoneste in parc. Ajuta-l sa isi perfectioneze functiile senzoriale, intrebandu-l daca aude cat de frumos canta pasarelele la geam dimineata sau daca ii place textura catifelata a petalelor unui trandafir.
Copilul incepe sa fie tot mai dornic de socializare si de comunicare cu tine si cu ceilalti, va face efortul sa raspunda in felul sau intrebarilor si sa exprime ganduri, curiozitati etc. Arata-te rabdatoare si asculta-l cu atentie, mentine contactul vizual si da din cap aprobator, cand intelegi ce iti spune. Acestea sunt primele lui exercitii de interactiune sociala!
Articole si informatii utile despre bebelusul de 16 luni (1 an si 4 luni)
Vaccinurile obligatorii la copiii de pana la 3 ani
Dintii de lapte
Dulciuri permise pentru copii de 1 an si 4 luni
Jocuri pentru copii de 12 pana la 18 luni
Cantitatea de mancare la bebelusi de 16 luni
De ce nu vorbeste copilul?
Bolile copilariei si vaccinurile impotriva lor
Somnul copilului la 1 an si 4 luni
La un 1 an si 4 luni, copilul tau ar trebui sa doarma linistit pe tot parcursul noptii, dar avea avea nevoie si de cel putin un pui de somn diurn. Ai grija sa se odihneasca 13-14 ore din 24, dintre care 2-3 in timpul zilei.
In cazul in care doarme doar 12 ore, de pilda, dar nu da semne de irascibilitate si letargie cat este treaz, inseamna ca organismul lui primeste suficient timp de refacere. De la 16 luni, specialistii spun ca riscul somnului intrerupt creste, deoarece copilul poate sa mearga si sa vorbeasca, deci sa paraseasca singur patutul cand se trezeste.
In plus, imaginatia mult mai dezvoltata il poate face sa viseze urat, iar nivelul suficient de constienta poate declansa anxietatea separarii, cand se trezeste si nu te vede aproape. Incearca sa il obisnuiesti sa adoarma singur in patutul lui, dupa un program fix si sanatos de odihna. Televizorul de invazia de jucarii in patut sunt factori care ii intrerup somnul, de aceea este important sa ii oferi mediul ambient propice.
Alimentatia copilului la 1 an si 4 luni
Alimentatia copilului de 16 luni ar trebui sa fie echilibrata, chiar daca reusesti sa ii oferi masa principala la ora 14 si nu la ora 12, de pilda. Daca a mancat budinca de fructe la pranz, ofera-i iaurt dupa-amiaza. Prichindelul poate sa manance acum majoritatea alimentelor solide, din toate categoriile.
Ofera-i o varietate de proteine, carbohidrati, lactate, fructe si legume in fiecare zi. Copilul poate sa manance fara probleme fasole, carne, peste, lapte si iaurt, paine, cereale si toate felurile de fructe si legume, cu exceptia celor contraindicate de medicul pediatru. Puiul tau de 16 luni are nevoie de 1000-1300 de calorii zilnic, distribuite in portii mici, adaptate stomacelului sau mic. In afara de cele 3 mese principale, ofera-i 2-3 gustari sanatoase.
Fii creativa si da o forma atractiva legumelor si celorlalte alimente pe care le refuza, astfel incat farfuria sa fie cat mai colorata si apetisanta. In general, un copil de 1 an si 4 luni are nevoie zilnic de 4 portii de lactate, 4 portii de cereale, 4 portii de fructe si legume (in stare solida sau lichida) si 2 portii de proteine.
Sursa foto: freepik