Copilul la 1 an si 8 luni

/ / Modificat: 2024-09-17
Copilul la 1 an si 8 luni

La varsta de 1 an si 8 luni (20 luni), copilul tau dobandeste achizitii si abilitati noi in dezvoltarea lui fizica, sociala, a limbajului si vorbirii si cunoaste noi stari emotionale cu care incearca sa se descurce. Este perioada in care prichindelul tau foloseste comportamentul agresiv - lovitul, impinsul si muscatul - ca metode de a atrage atentia sau de a-si exprima emotiile. Invata sa iti cunosti si intelegi mai bine prichindelul la varsta de 20 de luni si sa ii stimulezi corespunzator dezvoltarea!

La 20 luni (1 an si 8 luni) este capabil sa alerge chiar daca un pic mai greoi, va putea sa urce singur scarile, dar va avea inca nevoie de ajutor la coborare.

Va incepe sa ii placa sa te ajute, asadar este un prilej bun pentru a-l incuraja sa te ajute prin casa si sa aiba cateva responsabilitati. Asta il va incuraja si il va ajuta sa capete independenta.

La acesta varsta puteti deja sa exersati cateva tenici de baza ale periajului dentar pentru ca acesta este foarte important pentru igiena orala a copilului.

Dezvoltarea fizica a copilului la 1 an si 8 luni

La aceasta varsta, copilul stapaneste foarte bine mersul si este posibil sa faca cativa pasi alergand, ceea ce este o achizitie noua in dezvoltarea lui motrica. Daca pana acum era destul de impiedicat si nu reusea sa faca nici cativa pasi in alergare, de la 20 de luni incolo, mobilitatea lui este din ce in ce mai complexa.

Reuseste sa alerge fara sa cada, sa se catere pe piesele de mobilier sau sa urce scarile aproape fara niciun fel de sprijin. Chiar daca reuseste sa urce scarile de unul singur, nu acelasi lucru este valabil si pentru coborarea lor. Copilul nu este capabil sa coboare singur treptele, iar daca nu stai cu ochii pe el, exista riscul aparitiei unor accidente periculoase.

In aceasta perioada, cel mic experimenteaza si saritul pe loc, cu care inca mai are ceva probleme, dar pe care il testeaza. Il poti incuraja si tu sa faca acest pas important in dezoltarea motricitatii grosiere, fiind model pentru el. Sari pe loc cu ambele picioare, iar in acelasi timp incurajeaza-l si verbal sa te imite.

Dezvoltarea fizica ii permite si sa dea cu piciorul in minge, chiar daca o va face mai mult din mers. Nu isi va pregati loviturile cu atentie, ci va impinge mingea in timp ce merge sau se indreapta catre tine. Este un progres demn de toata lauda ta.  

Comunicarea copilului la 1 an si 8 luni

Copilul face un salt urias in dezvoltarea limbajului si a vorbirii. Pe langa achizitiile noi din vocabular (care poate ingloba in jur de 12-15 cuvinte sau chiar mai multe), cel mic reuseste sa exprime verbal expresii formate din doua cuvinte pentru a cere ceva, a atrage atentia asupra unui lucru sau a indica un obiect.

De exemplu, l-ai putea auzi spunand "papa mama" sau "apa tata" atunci cand vrea apa sau mancare. Chiar daca nu reuseste inca sa formeze propozitii lungi si inteligibile, aceste mici expresii sunt importante in dezvoltarea vorbirii. Copilul intelege o multime de verbe de miscare si este capabil sa le pronunte pe unele dintre ele, in special pe cele pe care le aude frecvent in jurul lui: cade, vino, du-te, hai etc.

Chiar daca prichindelul tau vorbeste destul de putin, aminteste-ti ca intelege mult mai multe cuvinte si lucruri pe care i le adresezi zilnic. De exemplu, daca ii spui "te rog, da-mi si mie ziarul de pe masa", copilul iti va aduce ziarul de acolo de unde i-ai spus ca este. Foloseste-te de aceasta abilitate pentru a-i modela comportamentul si a-l disciplina!

Dezvoltarea emotionala a copilului la 1 an si 8 luni

Copilul se dezvolta din ce in ce mai mult din punct de vedere emotional, insa din cauza faptului ca nu este inca apt sa rosteasca prea multe cuvinte si sa-si exprime verbal nevoile, sentimentele, supararile, va apela la limbajul comportamental pentru a se face auzit in acest sens. Uneori, comportamentul lui nu este tocmai dezirabil sau placut, dar este de datoria ta sa il ajuti sa isi exprime corect sentimentele.

Cel mic va apela la muscat, lovit sau impins pentru a-ti arata ca este suparat sau frustrat ori pentru a-ti atrage atentia, atunci cand se simte neglijat. Desi multi parinti catalogheaza aceste reactii ca fiind obraznice sau rautacioase, in realitate, ele nu sunt decat limbaje prin care copilul iti comunica si transmite starile lui.

Este foarte important sa-l inveti sa isi exprime verbal aceste stari. Intreaba-l de ce musca sau impinge si daca este suparat - ofera-i si cateva cauze posibile pentru care ar putea avea aceasta stare (nu i-ai luat jucaria dorita, nu ai vrut sa il scoti afara etc.). In momentul in care iti confirma una dintre variante, explica-i ca atunci cand se mai simte astfel, trebuie sa vina la tine si sa iti spuna ca este suparat, nu sa apeleze la aceste comportamente indezirabile.

In timp, efortul tau de a-l invata va da roade, iar copilul va inlocui comportamentele agresive cu termeni si cuvinte adecvate.

Somnul copilului la 1 an si 8 luni

Pana la implinirea varstei de 2 anisori, programul si rutina de somn ale copilului nu sufera modificari mari. Nu doarme mai mult de 12-13 ore de somn pe zi, 11 sau 12 dintre ele desfasurandu-se pe timpul noptii, iar 1-2 la singura sesiune de somn de dupa-amiaza care a mai ramas in programul lui.

Singura schimbare pe care ai putea-o constata in programul copilului este devansarea orei de culcare sau trezire. Copilul s-ar putea culca si trezi ceva mai devreme decat de obicei. Mobilitatea crescuta si dorinta continua de explorare a mediului il obosesc rapid si il fac sa adoarma mai devreme decat de obicei.

Articole si informatii utile despre bebelusul de 20 luni (1 an si 8 luni)

Dezvoltarea limbajului la bebelusi (1-2 ani)

Cum sa cresti un copil iubitor de muzica?

Disciplina la bebelusi si copii mici, necesara sau nu?

Dintii decolorati sau patati la copii

Dezvoltarea copilului intre 1 si 2 ani, ce schimbari apar?

Imaginatia copilului mic

Intelege comportamentul copilului tau!

Alimentatia copilului la 1 an si 8 luni

Pana la varsta de 1 an si 8 luni, copilul ar trebui sa fi invatat deja sa tina lingurita in manute si sa o duca la gura in timpul mesei. Cel mai probabil ca prinde lingurita in manute cu toate degetelele, pe care le tine inclestate in jurul ei, sub forma de pumn, si ca nu o tine intre degete, asemenea unui pix, asa cum este corect.

Inca nu are dezvoltate complet abilitatile motrice fine pentru a putea tine lingurita corect in manuta. Insa progresul lui este remarcabil si merita preciat si adulat de cate ori iti ofera ocazia. In rest, meniul copilului continua sa fie acelasi ca in urma cu o luna. Asigura-te ca integrezi in meniul lui zilnic preparate care ii furnizeaza nutrienti esentiali pentru crestere.

Chiar daca laptele nu mai este un aliment de baza in alimentatia lui, este recomandat ca acesta sa se regaseasca in continuare printre alimentele pe care le consuma zilnic, chiar daca este combinat cu alte alimente, sub forma unor preparate precum gris cu lapte, orez cu lapte, cacao cu lapte etc.

Masa copilului nu trebuie sa se lungeasca pe o perioada mai lunga de 20-30 de minute, iar gustarile pe o perioada mai mare de 10 minute, deoarece isi pierde rabdarea, iar servirea mesei s-ar putea transforma intr-un haos.

Sursa foto: freepik

Taguri Periaj dentar Responsabilitate copii Dezvoltare independenta copii Dezvoltare fizica copii Somn copii Alimentatie copii Comunicare copii

Articole recomandate

Citeste si despre