Gustari pe care copilul tau le va adora

/ / Modificat: 2014-03-09
Gustari pe care copilul tau le va adora

Gustarile pentru copil trebuie sa fie intotdeauna sanatoase si pline de beneficii nutritionale pentru cresterea si dezvoltarea lui. Insa stii bine ca fructele, legumele sau lactatele - care sunt printre cele mai recomandate alimente la astfel de mese nu prea intra in topul preferintelor copiilor.

Pe masura ce cresc, cei mici devin iremediabil "indragostiti" de chipsuri, snacks-uri, ciocolate si prajituri nesanatoase din comert. Insa, cum obiceiurile alimentare se formeaza inca din fasa, noi te invatam cum sa pornesti cu dreptul in a deschide apetitul copilului pentru gustari sanatoase, inca de la varsta de bebelus.

Descopera cele mai importante trucuri prin care sa introduci gustarile sanatoase in alimentatia bebelusului si sa le transformi in alimentele preferate ale copilului, pe termen lung!

Introducerea gustarilor in alimentatia bebelusului, de ce trebuie sa tii cont?

Odata cu diversificarea alimentatiei, gustarile isi vor face rapid "intrarea" in meniul bebelusului tau. Gustarile se servesc de doua ori pe zi, intre mesele principale.

Este recomandat sa fie suficient de mari si nutritive incat sa potoleasca foamea si sa-i ofere energie, dar nu intr-atat incat sa-l sature si sa sara peste vreuna dintre mesele principale. Iata ce reguli de siguranta trebuie sa respecte gustarile la varsta de bebelus:

  • legumele si fructele trebuie sa fie moi (fierte in prealabil);
  • bucatile de alimente nu trebuie sa fie foarte mici, deoarece exista riscul inecarii;
  • alimentele precum floricelele, boabele de mazare sau de fasole, morcovii cruzi, strugurii, jeleurile, bomboanele lipicioase, fructele uscate trebuie evitate; in general, alimentele lipicioase, tari si care vin in bucatele mici prezinta un risc crescut de inec pentru bebelusi;
  • gustarile trebuie diversificate, iar copilul trebuie expus, inca de cand este bebelus, la o multime de gusturi si texturi diferite ale alimentelor;
  • alege fructe moi, bine coapte, pe care sa le servesti bucati sau pasate - piersicile, perele si pepenele galben trebuie sa fie printre primele fructe introduse dupa inceperea diversificarea alimentatiei;
  • alimentele servite ca gustari trebuie consumate fierte, coapte sau la aburi - niciodata prajite;
  • gustarile bebelusului se ofera cel mai adesea sub forma de pasta, piure sau date pe razatoare si mai putin in bucati, deoarece exista riscul de inec prin alimente;
  • carnea - in principal, de pui sau curcan - trebuie fierte foarte bine, pana cand carnea cade de os si abia apoi servite copilului, ca gustari.

Alimente si gustari pe care copilul le adora

Obiceiurile alimentare sanatoase si hranitoare ale copilului se formeaza de la varste fragede. Daca gusturile sunt deja formate de mic, atunci cand va creste, copilul va deveni cu usurinta adeptul unei alimentatii sanatoase.

gustari_sanatoase_copii_1

Principalul truc prin care poti creste un copil nepretentios la mancare este sa il expui la cat mai mai multe texturi si alimente inca de cand este foarte mic. Daca i se da de cand este bebelus avocado, broccoli sau spanac, trei dintre alimentele la care copiii stramba adesea din nasuc, nu doar ca va fi obisnuit cu ele si vor ajunge sa ii placa, dar le va cere singur cand va fi mare.

In plus, parintii trebuie sa combine alimentele mai putin gustoase cu ingrediente sau arome pe placul copilului. Cu alte cuvinte, sa ascunda alimentele neplacute la gust, dar foarte hranitoare, in arome si ingrediente sanatoase si foarte gustoase, pe placul celui mic.

Iata care sunt gustarile sanatoase pentru copil, care au sanse mari sa intre printre preferintele lui alimentare de mai tarziu:

  • sandvisuri delicioase, cu crema de branza, file de curcan, rosii, branzica de vaci, castraveti, salata verde sau orice alte ingrediente hranitoare si gustoase preferate de copil (un singur sandvis este suficient pentru o gustare);
  • lactate, dar cu ceva bun si dulce in ele - lactatele simple nu vor castiga niciodata premiul pentru "alimentele preferate ale copilului"; in combinatie cu alte ingrediente delicioase - fructe, bucatele mici de ciocolata neagra, scortisoara, cereale integrale, arome de vanilie etc. - ele sunt mai usor "digerabile" de copil si au sanse mari sa fie pe gustul lor (portia recomandata la o singura gustare este de un iaurtel mic cu cateva felii de banane ori cateva bucatele de ciocolata in el);
  • briosele facute in casa reprezinta o alta gustarica delicioasa si preferata de copil (briosele, dar si alte tipuri de prajiturele - negresa, pandispan, chec etc. - daca sunt facute in casa, cu ingrediente alese si inlocuitori sanatosi pentru zahar reprezinta gustari pline de energie pentru cel mic);
  • gris cu lapte si orez cu lapte - iata alte doua variante de gustari pe care copilul le va adora, mai ales daca sunt garnisite si cu un strop de scortisoara, dulceata, sirop de fructe ori vanilie;
  • milkshake sau shake de fructe - chiar daca mai mult se beau, decat se mananca, aceste tipuri de preparate din fructe cu lapte si alte arome pot inlocui cu succes o gustare, deoarece contin putine calorii, dar multe substante nutritive hranitoare si satioase.

Sandwich-copii350

Ofera-i copilului gustari in functie de preferinte, avand grija sa substitui intotdeauna optiunile nocive ale copilului cu alternative sanatoase, dar si gustoase. Noteaza-ti pe hartie cateva dintre alimentele sau ingredientele preferate ale copilului si construieste, pornind de la ele, tot soiul de meniuri de gustari pentru el.  

Gustarile la bebelusi, la ce varsta?

Gustarile sunt o parte importanta a alimentatiei unui copil, inca de la varsta de bebelus, imediat dupa inceperea diversificatiei. Incepand cu varsta de 7-9 luni, cand copilul isi dezvolta cat de cat motricitatea fina si reuseste sa tina in manute obiecte mici si sa le duca la gurita, se pot introduce in meniul lui asa numitele finger food sau gustari pentru bebelusi.

Pe masura ce creste, oferta de gustari se diversifica si cuprinde din ce in ce mai multe tipuri de alimente. Acestea trebuie sa fie intotdeauna sanatoase si hranitoare: legume, fructe (proaspete sau uscate), lactate, dar si prajituri, biscuiti, paine sau covrigi din cereale integrale.  

Care sunt gustarile preferate ale copilului tau? Cum ai reusit sa il faci sa manance alimente sanatoase, fara a face mofturi? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Taguri Gustari copii Gustari bebelusi Gustari sanatoase copii Alimentatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre