Copilul meu refuza sa mearga la culcare. Ce fac?

/ / Modificat: 2012-04-24
Copilul meu refuza sa mearga la culcare. Ce fac?

Rezistenta in fata orei de culcare sau refuzul de se baga in pat apare adesea la copiii peste 2 ani care au facut deja trecerea de la patut la pat normal. Uneori el refuza sa mearga in pat folosindu-se de tot felul de tertipuri: pune intrebari, vrea sa vorbeasca cu tine, plange, are accese de furie, protesteaza. Acesti copii sunt adesea extrem de obositi dimineata si se ridica cu greu din pat.

De ce se opun copiii somnului si orei de culcare?

Exista o mare diferenta intre copiii care nu adorm la ora stabilita din cauza temerilor (fricii) si cei care nu o fac pentru ca sunt manipulativi si rasfatati.

Daca micutul tau iti spune ca nu poate sa doarma pentru ca ii este frica de ceva atunci trebuie ajutat si sustinut, pentru a depasi temerile.

Totusi, daca copilul amana ora de culcare sau incearca mereu sa se bage in patul vostru, atunci el a profitat de buna voastra cuviinta si testeaza limitele.

Plan pentru a-l face pe copil sa mearga la culcare cand trebuie

Explica-i ce inseamna un "somn bun"!

In primul rand, copilul trebuie sa fie motivat pentru a face ceva. Vorbeste-i despre efectele benefice ale unui somn suficient si despre efectele mai putin placute ale celor care nu adorm cand trebuie.

Spune-i ce trebuie sa faca!

Indruma-i pasii catre somn fara scandaluri spunandu-i de la bun inceput care sunt asteptarile tale de la el.

Explica-i ca pe timpul noptii, persoanele stau in patul lor si nu tipa si nu se mai ridica pentru a parasi camera decat daca este o urgenta medicala sau au nevoie la baie. Ei inchid ochii si adorm. Iar cei care fac asta au parte dimineata de un mic dejun copios si de un pahar din sucul preferat de fructe. Spune-i si ca cei care nu adorm cand trebuie si care fac crize de isterie pierd o parte din privilegiile de a 2-a zi (timpul pentru tv sau calculator, jucaria preferata, desertul etc.).

Nu lasa copilul sa doarma ziua mai mult decat trebuie!

La fiecare varsta, copiii trebuie sa doarma un anumit numar de ore, impartit pe timp de noapte si pe timp de zi. Nu depasi limita recomandata pentru somnul de zi, pentru ca altfel vei avea probleme seara cand vei incerca sa il bagi la culcare la ora prestabilita.

Specialistii sustin ca nu este recomandat sa lasi copilul sa doarma ziua mai mult de 3 ore consecutiv. Mai bine imparti orele de somn din timpul zilei in mai multe reprize de somn.

Nu lasa copilul sa doarma in patul vostru!

Unele dintre cele mai mari probleme pe care le intampina parintii in privinta somnului le reprezinta inceracrile esuate de a-l determina pe micut sa doarma in patul lui. Ai incercat sa ii fii aproape de cateva ori si l-ai luat la voi in pat sa doarma, iar acum nu mai vrea sa doarma singur? Mare greseala! Copiii trebuie adormiti in patul lor inca de cand sunt foarte mici.

Daca ai facut acest lucru, este de inteles de ce micutul tau nu vrea sa dorma singur. Se simte mult mai in siguranta si confortabil! Este cazul sa il dezveti pe copil sa mai doarma in pat cu voi

Incepe seara cu un ritual special pe placul lui!

Ofera-o o rutina de seara inainte de culcare care sa-i fie pe plac: o baie, cititul povestilor, o converstaie placuta, un masaj sau alte activitati care relaxeaza copilul. Il va ajuta sa adoarma mai repede!

Stabileste reguli!

Spune-i ca atunci cand este bagat la somn el nu mai are voie sa se dea jos din pat decat pentru a merge la baie sau in cazul in care are vreo urgenta medicala.

Nu te angaja in conversatii cu el atunci cand se baga in pat!

Tocmai pentru a amana momentul de somn, copiii au tendinta sa puna o multime de intrebari si sa se lanseze in conversatii, doar pentru ca tu sa stai cu el si sa nu adoarma. Nu intra in discutii cu el, limiteaza-te doar la a-i spune ca este timpul pentru somn si ca acum nu se vorbeste despre altceva si intreba-l doar daca mai are nevoie de ceva.

Inchide usa dormitorului daca incepe sa planga sau sa tipe!

De obicei, copiii dorm cu usa intredeschisa. Daca vezi ca incepe sa planga sau sa iasa din camera frecvent, spune-i ca vei inchide usa daca nu se baga in pat la somn. Daca nici atunci nu o face, inchide-i usa la camera pentru cateva minute si spune-i ca va sta deschisa doar daca el va sta linistit in pat. Nu este prea placut sa faci asta, dar daca nu ai de ales trebuie sa o faci.

De cate ori copilul se da jos din pat, du-l imediat la loc in pat, fara a sta la discutii foarte multe cu el. Uita-te in ochii lui si aminteste-i regula prin care nu are voie sa se dea jos din pat.

Trezeste copilul in fiecare dimineata la aceeasi ora!

Chiar daca micutul tau a avut o noapte grea sau a adormit destul de tarziu, este important ca el sa fie trezit in fiecare dimineata la aceeasi ora. Copilul va adormi mai usor seara urmatoare si nu va mai opune rezistenta, pentru ca nu va mai avea forta!

Taguri Somn copii Comportament copii

Articole recomandate

Citeste si despre