Bebelusul meu spune mereu NU

/ / Modificat: 2024-09-19
Bebelusul meu spune mereu NU

Dupa ce implinesc varsta de 18 luni bebelusii intra in zona “nu”, poti sa ii oferi si mancarea lui preferata ca el poate da din cap si spune “nu,nu,nu!”, poate sa iti raspunda la orice spui tu cu “nu”.
Poate nu ti-ai imaginat niciodata ca bebelusul tau o sa intre in defensiva cu tine si o sa se opuna la orice. Dar aceste “nu-uri” nu sunt acte de neascultare sau de necooperare, ci reprezinta o sanatoasa declaratie de independenta. “In jurul varstei de 12 luni are loc un salt dinamic in capabilitatile mentale si fizice ale bebelusului” spune Claire B. Kopp, autor al cartii “Pasii bebelusului”. Bebelusul incepe sa descopere “ Pot face multe lucruri si vreau sa le incerc”.

Isi testeaza limitele dar nu intr-o maniera malitioasa

De fapt nu-urile unui bebelus de un an sunt mai mult spuse asa in joaca. Incepe sa recunosaca o lume puternica si o experimenteaza- tipa “nu” la orice, dar face acest lucru razand si zambind.

S-ar putea ca aceasta atitudine negativa sa nu apara la varsta de 12 luni, dar mai devreme sau mai tarziu va aparea. Prin negatiile lui el isi exprima si identitatea sa in continua dezvoltare.

S-ar putea sa refuze aproape orice, chiar si unele haine cu care tu vrei sa il imbraci, nu te enerva, gandeste-te ca prin a-ti arata preferintele lui si ingnorandu-le pe ale tale, bebelusul invata sa ia decizii si sa gandeasca pentru el. Refuzul sau este de fapt un semn normal ce arata faptul ca se simte sigur pe el. Incepe sa caute un sprijin emotional, de care are nevoie pentru a explora lumea din jurul lui”.

Asculta-l

De cele mai multe ori impulsul tau este sa ignori aceste refuzuri ale lui. Cel mai bin e ar fi sa incerci sa decodezi ceea ce simte, ceea ce vrea. Cateodata, datorita faptului posibilitatile lui de a se exprima sunt limitate, foloseste cuvantul “nu”. Pentru el acest cuvant este usor si este familiar, astfel incat il va folosi de fiecare data cand nu poate sa isi exprime sentimentele. Incearca sa iti dai seama ce vrea sa exprime cu adevarat apoi pune aceste dorinte ale lui in vorbe si sugereaza-i alternative. De exemplu daca refuza sa ii tai unghiile poti sa ii spui “Ti-e teama ca as putea sa te ranesc. Uite le taiem mai intai pe ale mele ca sa vezi ca este in ordine”

Lasa-l sa aleaga

Cea mai buna metoda de ii da incredere in el este de a il lasa sa ia cateva decizii singur. Dar sa ai in calcul faptul ca prea multe optiuni este prea mult pentru el. De exemplu daca nu vrea sa coloreze pe masa din bucatarie langa tine, ii poti spune asa “Putem colora aici sau putem sa ne jucam dincolo cu lego. Ce preferi?”

Fii un model pentru el

Este cunoscut faptul ca bebelusii de un an copiaza perfect pe cei din jurul lui astfel incat incearca si tu sa limitezi uzul cuvantului “nu”. Daca aude mereu de la tine ca spui “nu” te va copia si va folosi si el cuvantul asta. Poti sa folosesti si alte cuvinte atunci cand vrei sa il atentionezi sa nu faca ceva, ca de exemplu: “stop”,”pericol”,”fierbinte”. Substituie cu fraze pozitive atunci cand ai obiectii legat de ceea ce face.

Fii calm

Daca ridici vocea sau ameninti foarte rar poti schimba un nu intr-un da. De fapt daca actionezi negativ si nervos vei determina bebelusul sa fie si mai negativ in viitor.

Asa ca cel mai bine este sa eviti sa iti exerciti puterea intr-un mod agresiv. Mai bine muta-te cu el intr-o alta camera, gadila-l, pupa-l ca sa uite de ceea ce ii distrage atentia. Distrati-va impreuna, intotdeauna amuzamentul ajuta sa cooperezi cu bebelusii.Daca bebe nu vrea sa ii pui ciorapii, joaca-te cu ciorapii ca si cum ar fi niste papusi carora le lipsesc prietenii:degetelele.

Atunci cand spui “nu” explica de ce. Spune-i “Trebuie sa porti caciula ca sa nu iti fie foarte frig” si pe urma poti sa explici consecintele sau modul cum va fi el rasplatit “Daca o tii pe cap, o sa stam mai mult in parc. Daca nu vrei sa o porti atunci o sa venim mai repede acasa ca sa nu iti fie frig”.

Spune-i o singura data ce nu vrei tu sa faca si pe urma fii calma. Copilul tau va intelege ca in a testa exista si limite. Atunci cand coopereaza cu tine, nu uita sa il rasplatesti. Incurajarea si rabdarea sunt cheile care il schimba pe nu in da.

Sursa foto: freepik

Taguri Bebelus Negativism copii

Articole recomandate

Citeste si despre