Cand nu stii cum sa reactionezi cand copilul tau vine la tine peste noapte, invocand diverse motive sa ii acorzi atentie, inseamna ca are nevoie de putin ajutor in a-si gestiona singurel ciclurile de somn. La fel ca adultii, cei mici nu dorm continuu in timpul noptii, trezindu-se mai multe ori pe parcursul orelor de odihna nocturna.
In afara de faptul ca puiul tau este dezorientat cand se trezeste si vine la tine peste noapte pentru ca are nevoie de ajutorul tau pentru a fi vizitat din nou de Mos Ene, copilul poate sa se foloseasca de aceste momente pentru a se strecura in patul lui mami si lui tati mai usor.
Chiar daca ai tendinta sa cedezi si il primesti in dormitorul vostru din pricina oboselii sau a milei pe care o trezeste in sufletul tau, iti vei multumi mai tarziu daca vei face eforturi pentru a-l dezobisnui pe micut de vizitele nocturne. Iata ce strategie sa adopti daca prichindelul tau a inceput sa iti faca vizite la ore tarzii!
Fa-ti un plan si respecta-l cu consecventa
Sa spunem ca in fiecare noapte, cand orologiul bate ora 2 sau 3, te trezeste micutul tau cu voce mieroasa, rugandu-te sa dormi cu el sub diverse pretexte. In loc sa-i faci pe plac, ia-l in brate, da-i un pupic de frunte, mangaie-l sau repeta rutina de adormire de seara (cantecel de leagan, mangaieri pe frunte, invelitul etc) si paraseste camera.
Probabil ca va fi nevoie sa repeti miscarea de cateva ori in primele nopti, ceea ce nu suna deloc "confortabil". Respecta-ti planul cu consecventa si vei vedea ca puiul tau va inceta sa te viziteze, daca va sti ca tot in patutul lui ajunge in cele din urma.
Descopera-i temerile
Verifica daca nu cumva copilul se teme de ceva, atunci cand fuge in camera voastra pentru a se simti in siguranta. Frica de intuneric, de pilda, este foarte comuna la varste fragede. Poti sa ii inlaturi teama prin a lasa aprinsa lumina de pe hol sau prin instalarea unei surse slabe de iluminat in camera.
Daca obiectul fricii sunt monstrii sau fantomele, inventeaza o "arma" speciala care le tine departe. Ofera-i puiului tau o bagheta magica (un obiect oarecare) si spune-i ca talismanul il apara de orice pericol cand face nani.
Stabileste un moment special pentru alint
In cazul in care copilul vine in patul tau pentru a se cuibari in bratele tale, stabileste un moment special de alint in pat cu mami si tati. Acesta va fi, desigur, atunci cand se trezeste, deci spune-i ca poate sa vina in dormitorul vostru abia cand vede lumina afara.
Ofera-i recompense
Specialistii spun ca recompensele pot fi utile si pentru incurajarea obiceiurilor sanatoase de somn in randul celor mici. Puiul tau are nevoie de o motivatie pentru a ramane in patutul lui, care sa ii aduca un motiv de satisfactie.
De pilda, poti sa-i oferi un calendar in care sa lipeasca o bulina rosie pentru fiecare noapte in care a dormit cumintel la el in camera!
Ajuta-l sa isi iubeasca patutul
Poate cea mai utila metoda de a preveni vizitele nocturne ale copilului este sa il determini sa isi iubeasca patutul, ca pe propriul teritoriu in care se simte in siguranta. Lasa-l sa isi aleaga singur asternuturile si accesoriile care il linistesc, decoreaza cadrul patului cu initialele numelui sau etc.
Tu cum reactionezi cand copilul tau vine la tine peste noapte? Ce sfaturi poti sa dai mamicilor care nu isi pot obisnui micutii sa doarma in patutul lor? Spune-ne povestea ta in sectiunea de comentarii de mai jos!