Copilul la 25-26 de luni (2 ani si 1-2 luni) este foarte curios si va pune o serie intreaga de intrebari la care uneori nici nu vei apuca sa raspunzi.
Imaginatia debordanta este una dintre cele mai incantatoare caracteristici ale personalitatii copiilor la aceaasta varsta, insa partea mai putin pozitiva este atunci cand imaginatia sa formeaza ganduri si imagini care il inspaimanta si apar temerile si cosmarurile.
In jurul acestei varste poate sa apara frica de doctor care insa poate fi infranta cu instrumente medicale de jucarie si cel mai important aspect este sa ii spui adevarul, sa ii povestesti ce urmeaza sa se intample si sa nu ii faci promisiuni pe care nu le vei putea respecta.
Copilul de 2 ani iti va testa neconditionat limitele, va explora si va incerca sa depaseasca limitele in incercarea de a afla ce este permis si ce nu, asadar este foarte important sa stabilesti limitele si regulile cat se poate de clar si pe intelesul sau. Rabdarea va fi cheia succesului la aceasta varsta.
La varsta de 2 ani si 1-2 luni (25-26 luni), incepe o noua etapa in viata copilului tau, mult mai activa si interesanta decat pana acum. Abilitatile intelectuale dobandite si limbajul pe care il stapaneste din ce in ce mai bine il ajuta sa-si satisfaca curiozitatea si sa afle o multime de lucruri noi. Este momentul multor tranzitii in viata micutului tau, iar imaginatia debordanta il ajuta sa traiasca experiente inedite! Invata sa-ti cunosti mai bine copilul la varsta de 2 anisori si un pic!
Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani si 1-2 luni
La sfarsitul primilor 2 ani de viata, numarai pe degete abilitatile motrice fine si grosiere de care era capabil micutul tau. Constatai cu bucurie ca prichindelul merge bine, alearga si chiar se catara fara probleme pe lucrurile dimprejur. Nici nu trec bine 2 luni de la implinirea varstei de 2 anisori, ca cel mic face progrese importante in dezvoltarea fizica. Incepe sa calce normal, asemenea unui adult, punand mai intai calcaiul pe podea si apoi laba piciorului.
Pasii lui sunt din ce in ce mai siguri si puternici, semn ca detine controlul asupra echilibrului corpului. Si urcatul si coboratul scarilor a devenit o rutina printre activitatile lui zilnice. Treptele buclucase nu ii mai dau atat de mult de furca si are nevoie de mai putin ajutor din partea ta pentru a le urca si a le cobori. Poti observa cum copilul da semne de pe acum ca vrea sa se dezbrace sau imbrace singur, imitandu-ti miscarile pe care le faci cu hainutele cand incerci sa le pui pe el.
Nu este capabil sa se imbrace singur, insa dezbracatul este o abilitate pe care o poate contura cu succes la aceasta varsta. Incurajeaza-l sa isi dea singur hainutele jos, ajutandu-l acolo unde se impotmoleste.
Comunicarea a copilului la 2 ani si 1-2 luni
La varsta de 25-26 luni, comunicarea copilului tau ar trebui sa fie destul de bine dezvoltata, iar micutul sa reuseasca sa formeze mai multe propozitii simple, din 2-3 cuvinte, pentru a-si exprima dorinte sau nevoi. VOcabularul lui ar trebui sa cuprinda cel putin 50 de cuvinte, insa ar putea intampina in continuare ceva probleme cu pronuntia si articulatia unora dintre ele.
Nu poate pronunta corect anumite litere sau sunete, dar nu este un motiv de ingrijorare, intrucat abia la varsta prescolara, copilul reuseste sa isi corecteze semnificativ pronuntia. Chiar si cu o pronuntie deficitara a cuvintelor, ar trebui sa intelegi aproximativ jumatate din lucrurile pe care le rosteste, zilnic, copilul. Dezvoltarea cognitiva a copilului ii permite sa urmeze cu succes instructiuni formate din 2 parti: " ia-ti, te rog, hainuta de pe pat si da-i-o lui tati sa te ajute sa te imbraci cu ea".
Este o varsta la care copilul debordeaza de energie, de aceea, este important sa gasesti activitati si jocuri interesante si constructive prin care sa-l ajuti sa si-o consume. Specialistii sunt de parere ca joaca in aer liber reprezinta cel mai eficient si sanatos mod prin care copilul isi poate consuma energia.
Dezvoltarea emotionala a copilului la 2 ani si 1-2 luni
Varsta de 2 anisori este caracterizata de o imaginatie debordanta a copilului. Este placut sa vezi cum micutul isi foloseste imaginatia pentru a se proteja de lucruri inspaimantatoare si a se simti in siguranta sau pentru a-si exprima temeri si frici specifice varstei.
Copilul isi foloseste imaginatia pentru a "zbura" de pe mobila, pentru a da viata jucariilor si pentru a-si alege un prieten de nadejde dintre jucarii. Acesta il va ajuta sa isi infranga temerile, sa se protejeze de pericole si sa treaca mai usor peste diverse experiente. Pe masura ce creste, jucaria care devine obiect de atasament inca de la varsta de bebelus este inlocuita cu prietenii imaginari, care sunt rodul imaginatiei micutului si care au acelasi rol, de a-l ajuta sa treaca mai usor peste provocarile varstei.
Articole si informatii utile despre copilul de 25-26 de luni (2 ani si 1-2 luni)
La cresa sau la bunici? Cu cine lasi copilul?
Consumul de lapte la copilul mic
Pregateste-ti copilul pentru separarea de familie
Biberonul afecteaza sanatatea dentara a copilului
Trucuri simple pentru siguranta copilului in masina
Copilul meu a fost lovit la gradinita. Ce e de facut?
Jocul si miscarea sunt necesitati de baza
Dezvoltarea fizica a copilului
Cele mai bune jucarii pentru invatare
Somnul copilului la 2 ani si 1-2 luni
Nevoia de somn a copilului se schimba incepand cu varsta de 2 anisori. Incepe sa doarma din ce in ce mai putin. Desi majoritatea copiilor mai doarme aproximativ 12-13 ore zilnic, este posibil sa constati ca micutul tau doarme mai putin. In timpul noptii, copilul poate ajunge sa doarma si 9 ore, iar in timpul zilei, 1-2 ore.
Specialistii sunt de parere ca nu exista un numar recomandat de ore de somn la aceasta varsta. Fiecare copil are nevoi proprii de somn. Poti sa ai incredere in el ca stie cand ii este somn si cat anume trebuie sa doarma. Insa ai grija sa ii respecti programul si rutina de somn, intrucat il ajuta sa se odihneasca mai bine si sa creasca mare si puternic. Daca nu ai facut-o pana acum, poti incerca sa faci tranzitia copilului de la patutul de bebe la patul normal.
Creeaza-i conditiile propice si o rutina astfel incat sa il obisnuiesti sa adoarma in patutul fara bare de protectie, insa nu iti face griji daca micutul tau refuza sa adoarma acolo. Inseamna ca nu este pregatit. Majoritatea prichindeilor fac trecerea la patul normal abia la varsta prescolara.
Alimentatia copilului la 2 ani si 1-2 luni
Alimentatia copilului nu este o problema pentru tine la aceasta varsta, intrucat are voie si poate consuma aproape orice tip de aliment. Nu mai esti nevoita sa gatesti separat pentru cel mic. Nu doar ca il poti aseza la masa, cu intreaga familie, dar ii poti servi feluri de mancare pe care le consumati voi, atat timp cat sunt sanatoase si hranitoare.
Nu uita ca micutul tau este in crestere si are nevoie de toate vitaminele si mineralele pe care le poate procura din alimente pentru a se dezvolta frumos si armonios. Ai putea constata modificari in comportamentul alimentar al copilului. Mananca destul de incet si mai mult se joaca cu alimentele decat le mananca. Este important sa nu il lasi sa foloseasca mancarea pe post de jucarie sau de metoda de a se mentine ocupat.
Atunci cand este la masa, copilul trebuie sa stie ca singura activitate pe care are voie sa o faca este sa pape. Nu prelungi foarte mult timpul petrecut la masa, inrtucat copilul se plictiseste repede si incepe sa se foiasca in scaun si sa-si caute alte preocupari. Specialistii sustin ca un copil de 25-26 de luni reuseste sa fie atent la masa aproximativ 30 de minute.
Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 2 ani si 1-2 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!