Copilul la 33–34 de luni (2 ani si 9-10 luni) are deja dezvoltat simtul umorului si temperamentul, dar si temeri sau comportamente negative.
Teama de intuneric poate sa apara in jurul acestei varste prin prisma unei imaginatii foarte bogate si, ca sa depasesti cu succes acest moment, in primul rand trebuie sa ii iei teama in serios, apoi trebuie sa ii explici ca nu are de ce sa se teama si, ca o masura de compromis, poti apela la o lumina de veghe.
Si obiceiurile alimentare pot suferi transformari si se poate ca cel mic sa nu mai fie incantat de mancare desi poate este preferata lui, asa ca trebuie sa apelezi la simtul estetic si sa decorezi mancarea in asa fel incat sa il atraga pe micutul tau si astfel sa il determini sa manance.
La varsta de 2 ani si 9-10 luni (33-34 luni), dezvoltarea emotionala a copilului se manifesta din plin prin comportamentul lui, iar alaturi de temperament, tranforma copilul intr-un vulcan de stari si temeri care nu sunt mereu usor de controlat si inteles de catre un parinte. Si din punct de vedere fizic, alimentar sau al programului de somn, copilul dezvolta noi obiceiuri si abilitati pe masura ce se apropie mai mult de varsta de 3 anisori!
Dezvoltarea fizica a copilului la 2 ani si 9-10 luni
Abilitatile motorii ale copilului sunt bine puse la punct la aceasta varsta. Merge foarte bine, a invatat sa alerge si chiar sa urce si sa coboare singur scari. Urca treptele alternand picioarele, ca un om mare, si este interesat de caratul sau impinsul jucariilor sau obiectelor de mari dimensiuni. Si abilitatea de a tine creionul in manuta se imbunatateste, chiar daca mai are nevoie de putin antrenament pana la momentul in care va scrijeli primele litere pe foaie.
Copilul este dornic si apt sa imite o multime dintre miscarile si lucrurile pe care le faci tu. Vei observa un interes aparte pentru imbracat, spalat pe dinti si chiar pentru folosirea toaletei. Nu exista un moment mai bun pentru a incepe sa-l inveti aceste abilitati esentiale in dezvoltarea lui decat atunci cand el insusi este interesat de ele.
Articole si informatii utile despre copilul de 33 â 34 de luni (2 ani si 9-10 luni)
Copilul meu refuza sa mearga la culcare. Ce fac?
Carbohidratii in alimentatia copilului
Cum alegem incaltamintea pentru copii?
Jucariile de lemn, o atractie magica
Limbajul copilului de pana la 3 ani
Cum incurajezi copilul mic sa fie independent?
Incurajarea comportamentului politicos la copii
Dulciurile in alimentatia copilului, cand trebuie introduse?
Cand febra copiilor nu scade cu antitermice
Asigura-te de siguranta jucariilor in 12 pasi
Comunicarea copilului la 2 ani si 9-10 luni
In apropiere de varsta prescolara, limbajul copilului se dezvolta cu rapiditate si absoarbe foarte usor cuvinte noi. Creierul copilului este foarte dezvoltat la aceasta varsta, de aceea, si abilitatile cognitive sunt ceva mai avansate. Ii permit copilului sa-si imbunatateasca abilitatile de invatare si memorie si sa descopere noi aptitudini de vorbire.
Pe langa faptul ca poate urma instructiuni complexe si este apt sa retina si sa puna in aplicare bunele maniere sau formulele de politete - buna, multumesc, te rog, la revedere - copilul este capabil sa formeze propozitii din ce in ce mai complexe - din 4 cuvinte - in dialogurile curente pe care le are cu cei din jur.
La aceasta varsta, vocabularul lui inglobeaza peste 500 de cuvinte, insa le va pronunta frecvent doar pe cele auzite adesea in jurul lui. Achizitiile de limbaj se dezvolta cu rapiditate, iar pana la implinirea a 3 anisori, vocabularul copilului va insuma in jur de 1000 de cuvinte. Este capabil sa numeasca si sa recunoasca cel putin 7 parti anatomice ale corpului uman si isi pronunta frecvent numele.
Se adreseaza cu "eu" si "tu", facand astfel diferenta intre el si alte persoane. Vorbirea si limbajul se dezvolta corespunzator daca micutul tau vorbeste constant si daca strainii reusesc sa inteleaga aproape 75% din tot ce spune micutul. In cazul in care sesizezi intarzieri in dezvoltarea comunicarii sau o pronuntie extrem de deficitara, mergi cu el la un logoped, pentru mai multe investigatii.
Dezvoltarea sociala a copilului la 2 ani si 9-10 luni
In ciuda faptului ca este destul de egocentrist si ca nu este foarte dornic sa-si imparta lucruri sau jucarii, copilul este dornic de socializare si de a sta in preajma altor copii de varsta lui. Este varsta la care isi poate face primii prieteni si momentul oportun pentru a-i vorbi despre ce inseamna prietenia dintre doi copii.
In acest fel, poti aduce vorba si de impartirea jucariilor sau a lucrurilor si limitele care se impun in interactiunile dintre el si alti copii, legate de unele comportamente inacceptabile ca lovit, imbrancit, muscat etc.
Somnul copilului la 2 ani si 9-10 luni
Somnul copillului de 33-34 de luni poate fi perturbat frecvent de cosmaruri care il trezesc si il agita. Cosmarurile sunt destul de frecvent intalnite in dezvoltarea copilului intre 1 an si jumatate si 3 anisori. Inainte de a-i spune copilului ca nu se intampla nimic si ca e doar un vis urat, incearca sa afli care sunt cauzele pentru care are un cosmar. Acestea nu apar din senin. Aparitia lor este influentata de anumite stari emotionale pe care le traieste copilul in aceasta etapa de dezvoltare - temeri, anxietate, evenimente neplacute, abuzuri, traume etc.
Vorbeste cu el si incearca sa afli daca il deranjeaza sau supara ceva, astfel incat sa il poti ajuta sa treaca mai usor peste aceasta perioada emotionala dificila. In rest, dificultatile cu somnul vor mai aparea in momentul in care vei incerca sa il adormi.
Daca este obisnuit cu o anumita rutina si cu un program stabil de somn, sansele ca aceste razvratiri sa apara sunt mai mici. Chiar daca se opune adormirii la ora stabilita, este important sa insisti si sa il faci sa inteleaga de ce trebuie sa adoarma la respectiva ora si nu mai tarziu.
Alimentatia copilului la 2 ani si 9-10 luni
Alimentatia copilului intra din ce in ce mai mult pe un fagas asemanator cu cel al adultilor. Programul lui alimentar inglobeaza 5 mese (3 principale si 2 gustari). Componenta lor trebuie sa fie echilibrata din punct de vedere nutritional. Este de preferat sa nu oferi copilului alimente cu risc crescut de sufocare - alune, migdale, caramele - intrucat mestecarea lor este mai dificila, iar copilul inca mai jongleaza cu aceasta abilitate pana pe la varsta de 4, chiar 5 anisori.
Nutritionistii sustin ca mesele unui copil anteprescolar trebuie sa cuprinda preparate din toate categoriile alimentare - fructe, legume, carne, cereale integrale, lactate etc. - in fiecare zi, astfel incat sa creasca puternic si sanatos. Invatarea bunelor maniere la masa este un proces in plina desfasurare. Chiar daca micutul a mai invatat cat de cat ce presupune comportamentul la masa, inca va mai avea dificultati in a le retine si a le pune in aplicare pe toate. Nu prelungi masa copilului mai mult de 30 de minute, intrucat isi va pierde rabdarea si se va foi tot timpul in scaun.
Este important sa te asiguri ca mananca alimentele de care are nevoie intr-un interval de 20-30 de minute. Daca incepe sa isi piarda rabdarea, isi va iesi din fire si nu ii va mai sta gandul la mancat. Este si varsta mofturilor alimentare. Copilul poate incepe sa faca nazuri la anumite preparate pe care odinioara le manca. Este important sa fii creativa in aranjamentul farfuriilor si sa integreze alimentele sanatoase la care stramba din nasuc printre preparatele lui favorite. In acest fel, te vei asigura ca mananca toate alimentele sanatoase si hranitoare importante in dezvoltarea lui.
Cu ce achizitii noi te-a surprins copilul la 2 ani si 9-10 luni? Povesteste-ne experienta ta in sectiunea de comentarii de mai jos!