Cand renuntam la patut?

/ / Modificat: 2011-04-28
Cand renuntam la patut?

Renuntarea la patutul de bebelus si trecerea la un patut de copil mic poate fi destul de delicata pentru micutul tau. Este o schimbare majora pentru confortul lui si se poate face usor sau poti intampina probleme in aceasta tranzitie, pentru ca nu e de multe ori floare la ureche. Afla care este varsta potrivita si cum il obisnuiesti mai usor cu noul patut!

Care este varsta potrivita pentru a renunta la patut?

Nu exista o varsta anume la care se face aceasta trecere. Statisticile si experienta arata ca majoritatea copiilor fac aceasta trecere intre varsta de 1 an si jumatate si 3 ani si jumatate. Specialistii sustin ca este mai bine sa astepti pana in apropiere de 3 ani pentru ca pana la aceasta varsta copiii nu sunt pregatiti de aceasta tranzitie.

Evident ca varsta maxima la care este necesar sa muti copilul intr-un pat normal depinde de nivelul de energie al lui si de cat de mare creste. Daca este prea activ, se da singur jos din patut (escaladeaza patutul) si se foieste mult sau nu mai incape in cel de bebelus atunci acesta este cel mai indicat semn ca trebuie sa faci tranzitia.

Trecerea ar putea coincide cu alte perioade importante de tranzitie din viata micutului tau: ca trecerea la olita sau la folosirea toaletei, de la biberon la canuta sau pahar, dezvatul de anumite obiceiuri etc.

Cum il obisnuiesti mai usor pe copil cu noul pat?

Unii copii se adapteaza mai usor cu noul patut, in timp ce altii dau mai multa bataie de cap in acest sens. Fiecare copil este diferit. Nu este neobisnuit ca primul nascut al familiei sa se obsinuiasca mai greu cu patutul de copiii mici pentru ca el se ataseaza foarte tare de el.

Bebelusii manifesta un atasament natural pentru unele lucruri si se desprind tare greu de ele. Fratiorii in general se adapteaza mai usor noului statut pentru ca ei vor dori intotdeauna sa fie ca fratele mai mare, care deja doarme inr-un pat de copii mai mari, asa ca tranzitia s-ar putea dovedi mai usoara.

  • Unii parinti aleg patuturi de bebelus care pot fi ajustabile la mai multe varste. Asa ca ti-ar putea fi mai simplu sa transformi actualul patut al bebelusului intr-un pat de copii mici, prin simpla indepartare a grilajelor si extindere a unor laturi ale lui. Obisnuirea cu el este practic floare la ureche.

  • Pentru a facilita tranzitia incearca sa pozitionezi patul nou in acelasi loc in care a stat patutul.

  • De asemenea, pune-i aceleasi asternuturi si pernute sau paturi in noul pat pe care le-a avut in cel de bebe. Vor fi elementele familiare cu care s-a obisnuit in patut si care il vor ajuta sa se adapteze mai usor.

  • Alege intotdeauna paturi care au bare de protectie detasabile. Siguranta micutului tau este cruciala, iar cea mai mare temere a parintilor este aceea caar putea cadea din pat. Cu grilaje de protectie nu mai trebuie sa iti faci griji.

  • Vorbeste-i inainte sa il muti cu ceva timp de noul patut si pune-l intr-o lumina pozitiva, aratandu-i avantajele pe care le are in raport cu patutul. Este important sa ii suscite interesul.

  • Mergi cu el la magazine si arata-i mai multe modele. Lasa-l sa le testeze, vorbeste-i despre ele si lasa-l sa aleaga ce ii place.

  • Daca micutul tau pare sa nu se obisnuiasca deloc cu noul patut, nu ceda imediat si nu renunta la el. Este normal sa primesti reactii de acest gen. Nu toti copiii sunt incantati de aceasta tranzitie. Ai rabdare si incurajeaza-l continuu sa incerce patul. Daca nici dupa cateva zile de incercari si incurajari nu merge, inseamna ca nu e pregatit.

Trucuri si secrete pentru a renunta mai usor la patut de la mamicile din comunitatea Copilul.ro

Creolina: Noi am renuntat la patutul de bebe undeva in jurul varstei de 1 an si 3 luni din acelasi motiv, pentru ca de multe ori l-am gasit escaland sau chiar in fata mea incerca. Asa ca am trecut fara retinere la patutul de junior....daca am treaba la bucatarie, eu il las in camera lui la jucarii, usa camerei deshisa, iar bucataria e spatiu comun cu holul. Din minut in minut il verific, el mai vine in bucatarie si uite asa termin eu papica pentru pui.

Ramona07: Noi de 2 saptamani i-am culcat singuri in camera - acesta a fost primul pas, dar am montat si un pat de 90/200 pentru ca ei sunt obisnuiti sa stam careva cu ei pana adorm... insa bebelusul mai mic cere de 2 zile sa il culc in patul mare... probabil il vom monta si pe celalalt si vom renunta la patuturi. Patuturile de acasa sunt din lemn si sunt pana la 3 ani, iar cand au inceput sa le escaladeze, i-am scos 2 bete si i-am invatat sa circule prin acel gol... problema e cand dorm la parintii mei, ca acolo avem patuturi din fas - plasa si e riscul mai mare.

Mirel_a: Alex are un pat de bebelus care se transforma in pat pentru copil mic. Ii scot grilajul din fata si se pune o protectie lata cam de 5 cm. Sa nu cada noaptea din el. Ideea e ca nu ma hotarasc sa fac pasul asta. Sunt constienta ca nu mai are mult si va putea cadea din patut, pentru ca a inceput sa puna si piciorul sus pe grilaj, langa manute. Mai are nevoie de putina forta si ... poc.

Taguri Siguranta bebelus

Articole recomandate

Citeste si despre