Cum sa cresti un copil fericit?

/ / Modificat: 2011-06-09
Cum sa cresti un copil fericit?

art_copil_fericitCand copilul tau este fericit, zambeste, este activ, se joaca si tot corpul lui emana sanatate. Are chef de viata si este dornic sa isi faca prieteni si sa socializeze. Atunci cand e nefericit sta mai mult singur, pune o fetisoara trista, nu comunica si este lipsit de viata. Tinta oricarui parinte este fericirea copilului! Asadar, iata cateva mijloace care sa zugraveasca pe chipul si in viata copilului fericirea!

Sa fie distractie... din plin

Distractia si amuzamentul sunt 2 dintre lucrurile pe care trebuie sa le tintesti atunci cand vrei sa cresti un copil fericit. Inviorarea lui si zambetul depind de activitati si jocuri care sa ii faca sa rada si sa ii distreze.

Vorbeste cu el si intreaba-l ce i-ar placea sa faca. Sau adu-ti aminte care e jocul lui preferat si pune-l in practica de cate ori are ocazia. Copilul are nevoie de tine chiar si atunci cand se joaca. Implica-te si interactioneaza cu el, fii pozitiva si zambeste-i tot timpul!

Incurajeaza-i talentele

Copilul este fericit atunci cand face ce ii place! Asadar, este important sa il incurajezi in tot ceea ce ii place, chiar daca nu esti intru totul de acord sau ti-ai dori altceva pentru el. Inscrie-l la cursuri sau ateliere care dezvolta si cultiva talentul sau pentru ca numai asa se poate bucura de o multime de beneficii in dezvoltarea fizica, sociala, cognitiva si emotionala. "Mens sana in corpore sano" - esenta fericirii copilului tau

Asigura-te ca micutul tau este sanatos respectand toate controloale medicale. De asemenea, ai grija ca stilul lui de viata sa fie unul echilibrat, activ si cu o alimentatie sanatoasa. Nu il suprasolicita cu activitati educative si ofera-i suficiente momente de relaxare.

art_copil_creativitateLasa-l sa rezolve singur conflicte si sa invete din propriile greseli!

Este important sa ii pui mintea la contributie si sa incerci sa cresti un copil creativ si descurcaret. In acest scop este indicat sa nu fii supraprotectoare cu el, sa il lasi sa se confrunte cu diverse probleme si sa il ajuti sa le rezolve in cel mai bun mod. Lasa-l din cand in cand sa mai si greseasca! Si greselile au un scop educational si incurajeaza copilul sa faca fata esecului si sa invete din ele.

Fii un exemplu pentru el!

Este important sa fii o prezenta placuta in preajma copilului tau. Daca cel mic te vede tot timpul optimista, vesela, zambitoare, activa si dornica de distractii, atunci si el va dori sa fie astfel. Dar daca esti o persoana sedentara, pesimista cu un chip mereu trist, atunci nici copilul nu va avea prea multe de invatat.

Nu trebuie sa ascunzi tot timpul sentimentele de tristete sau mai putin bune, insa este important sa il incurajezi pe copil sa vada intotdeauna partea plina a paharului. Spune-i ca este normal ca uneori sa te simti trist sau chiar furios, insa este important sa gasesti resursele necesare pentru a le depasi si sa te gandesti mereu ca in orice rau este si un bine.

Ofera-i exemple pornind de la situatii concrete: sa spunem ca prietenul lui cel mai bun se muta din orasul vostru si este foarte trist din aceasta cauza. Explica-i ca exista intotdeauna solutii pentru a tine legatura cu el: se pot vizita, isi pot scrie sau isi pot da intalnire pe web. De asemenea, poate se vor intalni in vacante sau tin tabere de vara pentru copii.

planuri_familieInvata-l sa fie generos si sa faca acte caritabile!

Aceste actiuni il ajuta pe copil sa isi dea seama cat este de norocos sa aiba o casa, familie sau prieteni si ii ofera un sentiment de satisfactie atunci cand ajuta oamenii. Ii invata sentimentul de empatie, mila si compasiune si pe cel de solidaritate! Este esential sa il implici pe micutul tau inca din primii ani de viata in astfel de actiuni si sa ii vorbesti mereu despre importanta si utilitatea lor.

Taguri Fericire copii Empatie copii Distractie copii Joaca copii Comunicare copii Activitati distractive copii Sanatate copii Sanatate familie

Articole recomandate

Citeste si despre