Atunci cand sunt bebelusi copii par sa nu aiba preferinte pentru persoanele cu care interactioneaza in functie de cine ii place si cine nu sa stea in preajma lui. In jurul varstei de 2 anisori, micutul incepe sa manifeste predilectie catre anumite persoane si chiar copii de varsta lui. Fata de unele ii este rusine, fata de altele este timid, iar in raport cu altii este foarte sociabil si atent. Afla cum sa dezvolti sociabilitatea la copilul tau!
Parintii sunt primii si cei mai importanti profesori ai copilului in ceea ce priveste deprinderea aptitudinilor sociale. Ei au rolul esential in a ajuta bebelusul sa-si dezvolte aptitudini sociale.
Sociabilitatea la bebelusi, cand incepe si cum se manifesta?
Inca din primele luni de viata, bebelusii sunt apti sa raspunda la emotiile celorlalti.
Insa abia in jurul varstei de 15-18 luni ei reusesc sa deosebeasca intre ei insisi si alti oameni din jurul lor. Abia la aceasta varsta bebelusul este capabil sa raspunda la plansul unui alt copil atingandu-l usor sau sa izbucneasca in hohote de ras atunci cand un alt copil rade.Intre 18 si 24 de luni bebelusii adora de obicei sa fie in jurul altor copii. Chiar daca nu manifesta sentimente negative fata de acestia, nu te astepta sa se joace imediat cu ei sau sa imparta cu ei jucarii. La aceasta varsta copiii inca mai practica "jocul paralel", adica joaca langa alti copii, dar fara a interactiona cu acestia. Nu te impacienta, este normal sa fie asa, bebelusul are multe de invatat doar din a imparti spatiul cu alti copii.
De multe ori copilul se alege cu vanatai, julituri si semne de muscaturi in urma jocului cu alti copii. Este normal, spun expertii, pentru ca astfel ei manifesta sentimente si dorinte in felul lor specific, poate greu de inteles pentru ceilalti. Singurul lucru pe care-l controleaza foarte bine copiii in jurul varstei de 2 ani este propriul corp, prin care transmite tot felul de semnale. Perioada loviturilor si muscaturilor apare in jurul varstei de 18 luni si poate tine pana la 28 de luni. Si aceste forme de manifestare au legatura si reprezinta o forma de sociabilitate a copilului.
Pe masura ca limbajul se dezvolta si copilul vorbeste, cantitatea de agresiune scade, pentru ca acesta incepe sa isi manifeste sentimentele si nevoile prin limbaj.
Comunicarea, cel mai puternic instrument de dezvoltare a sociabilitatii la copii
Aptitudinile de comunicare sunt esentiale in dezvoltarea unui copil sociabil. In primul rand parintii trebuie sa vorbeasca constant cu micutii despre ceea ce simt ei. Psihologii sfatuiesc parintii sa incerce sa creeze un vocabular al sentimentelor si trairilor inca de dinainte ca micutul sa inceapa sa vorbeasca.
De exemplu, atunci cand iti vezi copilul zambind pentru ca se bucura sa fie in parculet, la joaca, poti sa ii spui "zambesti, inseamna ca te bucuri si esti fericit sa fii aici".
In plus, poti comunica cu bebelusul despre sentimentele altora folosindu-te de personaje din desene animate sau din carti de povesti. De exemplu, daca vezi in desene ca un bebe plange, ii poti spune "iata, x plange, cred ca este tare trist pentru ca...".
Nu te astepta ca micutul tau sa inteleaga ceea ce ii zici inca de cand este bebelus. Probabil ca se va uita lung la tine si va dura cativa ani buni pana sa constientizeze ceea ce ii zici. Acest lucru nu trebuie sa te faca sa renunti, dimpotriva, trebuie sa continui sa faci acest lucru pana va intelege. Ajutandu-ti micutul sa asocieze ceea ce vad cu anumite sentimente si cu limbajul potrivit care descrie aceste sentimente, reprezinta cea mai importanta baza pentru dezvoltarea empatiei la copii.
Copiii invata cel mai bine sa fie sociabili urmarindu-si parintii!
Asadar, fii un exemplu pentru el! In primul rand atunci cand petreci timp cu el si in al doilea rand cand ai in jur alte persoane! Ofera dragoste si suport micutului tau ori de cate ori are nevoie! Ofera-i dovezi de iubire, precum mangaieli, saruturi, imbratisari etc. Inconjoara-te de prieteni de cate ori ai ocazia, pentru ca micutul tau va invata astfel cat este de important sa stai in preajma altor persoane si cum te poti simti bine alaturi de ele!
Trucuri prin care ajuti la dezvoltarea sociabilitatii copilului mic
-
jocurile de grup, alaturi de alti copii, ajuta la dezvoltarea aptitudinilor de socializare la copii;
-
gradinita este mediul in care copilul leaga relatii de prietenie cu alti copii;
-
animalele de companie pot contribui la dezvoltarea aptitutdinilor sociale ale copilului pentru ca invata sa fie responsabil si ce inseamna sa ai grija de altcineva;
-
aptitudinile de socializare se dezvolta mai repede la copilul mic daca il implici in treburile casei;
-
ajuta-l pe micutul tau sa isi faca prieteni mai usor;
-
ofera-i recompense atunci cand manifesta grija fata de un alt copil sau cand este politicos in relatia cu o alta persoana - lauda-l pentru comportamentul lui si spune-i ca esti mandra de el.