Temerile la copii si folosirea lui Bau Bau

/ / Modificat: 2012-12-10
Temerile la copii si folosirea lui Bau Bau

Bau Bau este personajul monstruos pe care-l invoci in incercarea de a-i alunga temerile copilului tau si in a-l determina sa faca ceva altfel "il mananca Bau Bau". Aceasta metoda populara adoptata de multi parinti are un efect invers, spun specialistii: in loc sa inlature frica sau teama micutilor, nu face decat sa o aprofundeze si mai mult.

Temerile la copii

Toti copiii manifesta anumite temeri la un moment dat in viata lor si sunt considerate ca fiind firesti in dezvoltarea lor.

Fricile copiilor devin problematice atunci cand:

  • persista pe o perioada extrem de mare de timp;

  • daca frica fata de un lucru interfereaza cu activitatile uzuale, impiedicand copilul sa se dezvolte normal;

  • daca micutul nu poate fi distras de la sursa fricii, devenind o fobie;

  • daca frica este irationala.

De exemplu, este normal ca un copil de 2 ani sa aiba frica fata de statul pe olita, nu acelasi lucru se poate spune de un copil de 7 ani care manifesta aceeasi temere.

Cine este Bau Bau?

Bau Bau este o entitate supranaturala care nu are chip si nu are caracteristici fizice, fiecare copil fiind lasat sa isi imagineze singur aspectul si forma lui. Tot ceea ce se stie despre el si li se transmite copiilor este ca este un mosntru rau si ca are legatura cu toata gama de frici: el este cel care apare in intuneric, care il papa daca nu mananca tot din farfurie sau care este vinovat de cazatura pe care tocmai a avut-o si care l-a ranit, facandu-l sa planga.

Bau Bau este sinonim si cu un alt personaj extrem de folosit de parinti in educatia copiilor mici: Omul Negru.

Este bine sa il folosesti pe Bau Bau in educatia copiilor?

Specialistii sustin ca Bau Bau in sine este o sursa de frica pentru copii. Daca parintele stie ca acestuia ii este frica de intuneric apa si zgomot, Bau Bau poate fi adaugat pe lista aceasta la fel de bine ca celelalte.

Nu este recomandat ca acest personaj rau sa fie folosit ca instrument de santaj pentru a determina copilul sa faca ceva. Ti s-a intamplat de multe ori sa ii spui copilului sa manance pentru ca altfel il papa Bau Bau, sa faca baie pentru ca altfel vine Bau Bau etc. Aceste lucruri nu fac decat sa ii aprofundeze si mai mult temerile si nu sa le depaseasca.

Cel mai bine este sa iti cresti copilul cu o educatie fara temeri si frici fata de nimeni si nimic. Adica fara prezente monstruoase de care copilul sa stie de frica.

Cum il ajuti sa depaseasca temerile?

Parintii au un rol esential in dezvoltarea curajului la copii si in depasirea fricii acestora.

  • respecta sentimentele de frica ale copilului; nu il face niciodata "fricos" si nici nu ii spune ca rad copiii de el, pentru ca este fricos, aceste lucruri nu il ajuta sa depaseasca frica, ci sa se simta si mai nesigur pe el si sa devina o persoana timida;

  • vorbeste permanent cu el despre sursa fricii lui si intreaba-l de ce se teme; asa poti afla exact cauza temerii si sentimentele prichindelului tau si vei putea gasi o solutie pentru a-l face sa le depaseasca;

  • nu fii hiperprotectiva cu micutul tau - incercand sa il tii departe de toate lucrurile rele si infricosatoare ii vei dezvolta timiditatea si temerile si mai mult; lasa-l sa dea piept cu unele dintre aceste situatii, monitorizandu-l mereu;

  • nu reactiona intr-un mod exagerat; este important sa nu atragi atentia si mai mult asupra fricii lui incepand sa tipi sau sa devii impulsiva atunci cand vezi ca plange pentru ca ii este frica de ceva;

  • empatizeaza cu el si ofera-i suportul tau; daca micutului tau ii este frica de apa, vorbeste cu el incercand sa ii explici ca intelegi ca are o temere fata de aceasta si ca ii provoaca sentimente negative, dar ca ai incredere in el ca va incerca sa intre macar un pic in apa si ca va vedea ca nu se intampla nimic, ci va fi chiar distractiv - arata-i ca il intelegi si vorbeste in permanenta cu el, se va simti mult mai in siguranta;

  • te poti folosi de exemple din trecut – invoca-i o experienta in care a reusit sa depaseasca o temere si evidentiaza-i faptul ca nu s-a intamplat nimic rau atunci si ca aceasta noua frica va putea fi depasita fara probleme, la fel ca in acea situatie.

Care sunt cele mai frecvente temeri la copiii mici?

  • despartirile de parinti;

  • zgomote;

  • cazaturi;

  • animale;

  • persoane straine;

  • insecte;

  • folosirea olitei (la cei mici);

  • apa (chiar si de baita in cadita);

Taguri Temeri fobii copii Frica copil bau bau Educatie copii

Articole recomandate

Citeste si despre