Gradinita este un mediu educativ extrem de benefic in dezvoltarea copilului si o solutie la indemana pentru parintii care muncesc si nu au cu cine sa il lase acasa. Cu toate acestea, multi vad gradinita ca pe un mediu in care cel mic se imbolnaveste adesea, se bate cu alti copii si nu primeste atentia necesara. Din aceste motive, prefera sa il lase acasa, cu bona sau cu o ruda.
Exista avantaje si dezavantaje si de-o parte si de alta. Important este sa le pui in balanta si sa vezi care dintre ele cantaresc mai mult in cazul tau. In momentul in care te confrunti cu astfel de indoieli, este bine sa iei un pix si o foaie si sa notezi avantajele si dezavantajele pe care le vezi in decizia de a inscrie copilul la gradinita.
Este mai usor sa tragi linie, la sfarsit, si sa iti dai seama daca merita sau nu ca cel mic sa frecventeze aceasta institutie de invatamant.
Avantajele gradinitei pentru copil
Gradinita este un mediu de invatamant creativ si interesant pentru copil. Ii ofera posibilitatea de a invata o multime de lucruri noi si de a-si pune la punct abilitati pe care nu le stapanea pana atunci: vorbitul, facutul la olita etc.
Gradinita este principala sursa din care copilul invata abilitati sociale noi. Potrivit psihologilor, reprezinta cel mai important beneficiu pe care aceasta forma de invatamant o are in dezvoltarea celui mic. Integrarea printre alti copii de varsta lui favorizeaza asimilarea unor abilitati sociale pe care nu le poate deprinde din interactiunea cu parintii, bunicii sau cu adultii, in general.
In anii petrecuti la gradinita, prescolarul dobandeste abilitati precum scrisul sau cititul, care pun bazele invatarii pentru scoala primara. In acest mediu de invatamant, majoritatea copiilor pune pentru prima oara creionul in manuta si invata sa il tina corect. Invata sa numere, sa recunoasca litere si sa vorbeasca limbi straine, aptitudini pe care parintii sau bunicii nu au adesea timp si rabdare sa le dezvolte cu ei.
Majoritatea institutiilor de invatamant prescolar au in programa curriculara o multime de ateliere de arta si dezvoltare, care au rolul de a stimula creativitatea si imaginatia copilului si de a-i dezvolta abilitatile motrice fine: indemanarea sau perspicacitatea. Printre acestea, se numara cursurile de pictura, de olarit sau de lucru manual.
In plus, gradinita este un mediu distractiv, in care copilul se poate relaxa si se poate distra copios. Jocurile de grup, dar si individuale, cu jucarioare felurite, reprezinta cea mai eficienta si educativa metoda recreationala pentru cel mic.
Dezavantajele gradinitei pentru copil
Desi gradinita ofera o multime de avantaje si perspective noi de invatare copilului, exista si o serie de inconveniente asupra carora multi parinti se apleaca in decizia de a-l inscrie sau nu in aceasta forma de invatamant.
Predispozitia la boli este cel mai mare dezavantaj pe care parintii il vad odata cu integrarea micutului in colectivitati formate din alti copii. In mediul de invatamant prescolar, este predispus la viroze, infectii, boli ale copilariei, pe care le contracteaza din impartirea jucariilor la comun cu alti copii bolnavi sau din contactul direct cu acestia.
Un alt dezavantaj pe care parintii il vad in inscrierea copilului la gradi este expunerea la agresiuni fizice si verbale. Copiii mici se imping, se lovesc, unii dintre ei folosesc cuvinte jignitoare care pot afecta dezvoltarea micutului si ii pot creste nivelul de agresivitate sau violenta fizica.
O alta teama pe care ai putea-o avea atunci cand iti dai prichindelul la gradi este atentia scazuta care ii este acordata. In gradinite, grupele sunt formate dintr-un numar destul de maricel de copii, iar atentia educatoarei este impartita intre toti.
Copilul nu primeste aceeasi ingrijire pe care ar primi-o de la bona, insa poti vedea acest inconvenient ca pe o provocare de a deveni mai responsabil sau de a se descurca pe propriile puteri.
Tu ti-ai dat copilul la gradinita? Crezi ca este important sa il inscrii la gradi sau poate primi aceeasi atentie si ingrijire si acasa, de la bona sau bunici? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!