Asigura-te de siguranta jucariilor in 12 pasi

/ / Modificat: 2011-02-22
Asigura-te de siguranta jucariilor in 12 pasi

Jucariile aduc o contributie esentiala la dezvoltarea copilului. Siguranta jucariilor este o prioritate cheie. Si pentru a asigura cea mai buna experienta pentru copiii nostri in perioada de vacanta, ar trebui sa tineti seama de urmatoarea lista de sfaturi atunci cand selectati o jucarie.

  • Asigura-te ca citesti toate etichetele de pe jucarii. Fii constient de recomandari – de varsta si de siguranta – ia-le in serios! Nu cumpara jucarii care NU au marcajul CE pe ele sau pe ambalaj. Desi marcajul CE nu este destinat ca orientare a consumatorilor, acesta este un angajament din partea producatorului ca produsul respecta toate cerintele relevante si de siguranta, aplicabile ale UE, care sunt printre cele mai stricte din lume.

  • Alege jucarii potrivite pentru varsta copilului, abilitatile si nivelul de calificare. Jucariile care nu sunt destinate unui grup specific de varsta pot prezenta riscuri pentru siguranta. Asigura-te ca citesti si urmezi recomandarea de varsta - in special simbolul 0-3 si cuvintele "nu este potrivit pentru copii sub 36 de luni" insotit de o indicatie de pericol. Acest simbol insotit de aceasta formulare este un avertisment si nu o recomandare.

  • Nu da jucarii cu piese mici pentru copii sub varsta de 3 ani, intrucat acestia au tendinta de a le baga in gura si aceste piese de mici dimensiuni prezinta un pericol de sufocare. Asigura-te ca la jucariile de plus ochii, nasul si alte parti mici sunt bine securizate.

  • Urmeaza cu atentie instructiunile de asamblare pentru jucarii si utilizeaza-le corect. Pastreaza instructiunile si informatiile care sunt ambalate cu jucaria intr-un loc sigur.

  • Intotdeauna cumpara jucarii de la comerciantii cu amanuntul cunoscuti si cu piete de desfacere online. Acestia au grija de produsele pe care le vand si vor accepta, de obicei, schimbul produsului. Comerciantii obisnuiti, cu toate acestea, tind sa ignore cerintele relevante de sanatate si siguranta si pot vinde chiar jucarii contrafacute. O atentie deosebita trebuie acordata jucariilor achizitionate online, jucarii acordate copiilor sub forma de cadouri, si jucarii achizitionate la mana a doua.

  • Supravegheaza copiii cand se joaca - asigura-te ca toate jucariile cu care se joaca sunt conform destinatiei si sunt potrivite pentru varsta si abilitatile copilului. Pentru anumite jucarii - cum ar fi scutere, role si biciclete - ar trebui sa fie purtate intotdeauna casti de protectie si siguranta.

  • Examineaza periodic jucariile sa nu fie rupte sau uzate pentru ca acestea ar putea cauza riscul de accidentare sau de alta natura pentru sanatatea si siguranta copilului. Arunca jucariile stricate imediat.

  • Asigura-te ca orice alte jucarii destinate copiilor mai mari sunt tinute departe de copiii sub 36 de luni, deoarece acestea pot contine piese de mici dimensiuni.

  • Scoate si arunca (recicleaza-le, daca este posibil) toate ambalajele, inclusiv pungi de plastic, carton, hartie si plastic (dar intotdeauna pastreaza instructiunile!). Asigura-te ca micutii nu se joaca cu ambalajul de plastic deoarece ar putea exista un risc de sufocare. Ai grija, de asemenea, sa reciclezi bateriile in conditii de siguranta.

  • Invata-ti copiii sa-si lase jucariile in locuri special amenajate pentru a evita accidentele. Nu lasa jucariile pe scari sau pe podea, in zonele aglomerate ale casei.

  • Spune intotdeauna producatorului si autoritatilor publice, daca tu sau copilul tau gasiti o problema de siguranta, cu o jucarie. Nu ezita sa consulti site-ul sistemului de alerta rapida al UE (RAPEX).

  • Acesta ofera detalii de produse periculoase retrase de pe piata in tara ta, inclusiv jucarii.

Sursa: ANEC

INFOCONS - www.protectia-consumatorilor.ro este o organizatie financiar independenta, neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, indpendenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor. Revista audiata de Centrul pentru Consultanta, Consiliere, Informare, Teste Comparative, Studii si Cercetari in Domeniul Consumului.

Pentru mai multe informatii, vizitati http://www.infocons.ro.

Articole recomandate

Citeste si despre