Fumatul pasiv la copil, la ce riscuri il expui?

/ / Modificat: 2014-03-07
Fumatul pasiv la copil, la ce riscuri il expui?

Fumatul pasiv la copii reprezinta inhalarea pe cale respiratorie a fumului de tigara de la o persoana care fumeaza in preajma lor. Desi multi parinti nu isi dau seama, atunci cand fumeaza in preajma bebelusilor si chiar copiilor mai mari ii expun la o multime de pericole: de la producerea unor afectiuni cronice care ii va afecta toata viata, pana la cancer si chiar deces in cazul bebelusilor.

Cum sunt expusi copiii fumatului pasiv?

Specialistii sustin ca micutii sunt afectati de pe urma inhalarii fumului de tigara si atunci cand parintii sunt intr-o camera alaturata, nu numai in momentul in care se fumeaza langa ei. De asemenea, s-a descoperit ca si fumatul "la mana a 3-a" este periculos pentru sanatatea lui. Acesta se caracterizeaza prin atingerea obiectelor din jur contaminate cu fum de tigara.

Fumul inspirat de copii este mult mai nociv decat cel de inhalat de adulti in timpul fumatului. Acesta contine peste 250 de substante chimice care sunt toxice si cancerigene. Concentratiile chimice din fumul expirat de fumatori este mai mare decat cel inhalat de acestia.

Copiii sunt extrem de vulnerabili la fumul de tigara din preajma lor. Ei sunt in continua dezvoltare fizica, au o rata a respiratiilor pe minut mult mai mare decat a adultilor si nu detin controlul asupra calitatii aerului din incaperile in care stau. Nici daca ar dori sa se fereasca, nou-nascutii, bebelusii si chiar si copilasii mai mari nu au cum sau nu reusesc sa sesizeze pericolul si sa iasa din camera.

Faptul ca acestia au o respiratie accelerata inseamna ca inhaleaza o doza mult mai mare de fum decat adultii efectele fiind mult mai accentuate.

Riscuri ale fumatului pasiv la copii

  • Alergiile reprezinta un alt pericol al fumatului pasiv la copii. Inflamarea cailor respiratorii ale copiilor in urma inhalarii fumului de tigara ii face mult mai sensibili la substante care declanseaza alergiile.

  • Acest tip de fumat a fost recent asociat si legat de aparitia ADHD la copii. Mai mult decat atat, cercetatorii sustin ca micutii predispusi acestui obicei nociv al parintilor risca sa dezvolte si alte afectiuni mentale si fizice asociate. Copiii expusi au manifestat un risc mai mare de ADHD, balbaiala si dureri de cap severe decat micuti care nu au fost expusi fumului de tigara.

  • Astmul este o afectiune cronica care poate fi declansata in urma expunerii copilului la fumul de tigara, mai ales daca micutul are si o predispozitie catre aceasta afectiune. Parintii trebuie sa fie constienti ca viciul lor poate afecta sanatatea copiilor pe viata si ca acestia au de suferit din cauza unui obicei la care sunt supusi involuntar. Fumatul pasiv creste rata crizelor astmatice si conduce la severitatea simptomelor astmului.

  • Afectiunile respiratorii comune sunt extrem de frecvente la copiii expusi la fumul de tigara din jurul lor. Cele mai frecvente sunt bronsita si pneumonia. Dar copilul mai poate manifesta tuse sau expectoratii, insuficienta respiratorie.

  • Infectii dese ale urechii sunt frecvente la copiii care stau in case unde se fumeaza foarte mult. Cea mai frecventa este otita.

  • Chiar si inima copiilor este afectata de acest fum, afectiunile cardiovasculare fiind un rezultat al inhalarii fumului toxic de catre copii. Acestia pot suferi chiar infarct, accidente vasculare cerebrale sau chiar atac de cord.

  • Plamanii sunt cei mai afectati de fumul inhalat, acesta provocand puternice afectiuni respiratorii enumerate mai sus, dar exista chiar si un risc de cancer pulmonar declansat de fumatul pasiv. De asemenea, la bebelusi fumul inhalat poate determina dezvoltarea intarziata a plamanilor.

  • Dependenta de nicotina este un efect des intalnit la copiii-fumatori pasivi. Chiar inainte de a pune tigara in gura sau de a-l sfatui tu cat de nociv este sa se apuce de fumat, copilul devine un fumator. Simptomele includ: tulburari de somn, iritabilitate, letargie, depresie si chiar anxietate.

Taguri Fumat pasiv copii Riscuri fumat pasiv copii Astm copii Sanatate copii

Articole recomandate

Citeste si despre